Na administratie en allerlei randzaken houdt een jeugdzorgmedewerker nog maar 19 minuten per week over voor een cliënt. Dat is overigens exclusief reistijd. Zo blijkt uit cijfers van vakbond FNV Jeugdzorg. De arbeidsmarktproblemen in de sector zijn veel groter dan gedacht, aldus de FNV.
“Zo weinig tijd kunnen besteden aan kinderen, betekent dat medewerkers structureel overwerken om kinderen niet in de steek te laten of om ongelukken te voorkomen. Het betekent ook dat kinderen op wachtlijsten staan”, zegt Maaike van der Aar, bestuurder FNV Jeugdzorg. “Deze situatie is zowel voor medewerkers als gezinnen alle grenzen over en onverantwoord.”
Daadwerkelijke tijd
FNV Jeugdzorg maakte vorig jaar voor het eerst cao-afspraken met werkgevers over een rekenmodel om werkzaamheden te laten passen in de persoonlijke inzetbare uren van een medewerker. Om de werkdruk te verminderen, is een systeem ingevoerd waarbij de beschikbare uren worden verdeeld over tijd die jeugdzorgprofessionals aan kerntaken - zoals contact met cliënten - besteden (inclusief reistijd, administratie en casusbespreking) en overige werkzaamheden (zoals hersteltijd, scholing en inwerken van collega’s). En dit alles moet passen binnen de inzetbare tijd van een medewerker. FNV kan zo een goede indicatie geven van de daadwerkelijk tijd die jeugdzorgmedewerkers aan cliënten kunnen besteden.
Dienstverband
Uit de cijfers blijkt hoe urgent het is om personeel te behouden, maar ook om de jeugdzorg op een totaal andere wijze te organiseren, vindt de FNV. Maar dat lijkt er niet van te komen. Maaike van der Aar: “Het kabinet kiest er keer op keer voor om symptomen te bestrijden, en niet de problemen bij de wortel aan te pakken.” FNV Jeugdzorg wil dat er snel geïnvesteerd wordt in aantrekkelijkere arbeidsomstandigheden en aantrekkelijke organisaties. De administratieve druk moet ook fors omlaag, bijvoorbeeld door administratieve processen, zoals het aanvragen van zorg waar nu iedere gemeente een eigen werkwijze voor hanteert, te uniformeren en het tijdschrijven af te schaffen. Medewerkers moeten in staat worden gesteld binnen hun dienstverband te werken en betaald worden voor de uren die ze werken.
Lees ook andere artikelen over jeugdzorg
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.