Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz.
(Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.)
Hoogbegaafdheid in beeld, een veelzijdig handboek
Emmalien Springer
Het boek Hoogbegaafdheid in beeld, een veelzijdig handboek is geboren uit mijn kennis, ervaring en expertise. In dit boek deel ik dat, zodat hoogbegaafden zelf, ouders, opvoeders, onderwijs- en zorgprofessionals begrijpen wat hoogbegaafdheid inhoudt, en hoe ze hoogbegaafden kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling.
Het boek biedt een integrale en veelzijdige kijk op hoogbegaafdheid, met wetenschappelijke inzichten, praktische handvatten en concrete voorbeelden. Ik bespreek de cognitieve, emotionele en morele aspecten van hoogbegaafdheid, en geef aan hoe deze factoren elkaar beïnvloeden en waarom het belangrijk is om ze als geheel te zien. Hoogbegaafden zijn cognitief, emotioneel en moreel anders, wat hun unieke perspectief op de wereld zowel krachtig als uitdagend maakt.
Dit handboek is voor iedereen die te maken heeft met hoogbegaafden: ouders die hun kinderen willen begrijpen en ondersteunen, opvoeders die hen willen helpen groeien, en zorgprofessionals die effectieve interventies willen ontwikkelen. Het boek biedt concrete tips voor het omgaan met de dagelijkse uitdagingen bij hoogbegaafdheid en biedt daarnaast een breed scala aan inzichten over hoe hoogbegaafden zich optimaal kunnen ontwikkelen binnen de context van gezin, onderwijs, werk en maatschappij.
Het schrijven van dit boek was meer dan alleen een manier om kennis over te dragen; het is onderdeel van mijn missie om hoogbegaafdheidsbewustzijn te bevorderen en hoogbegaafden de waardering en ruimte te geven die zij verdienen. Mijn overtuiging is dat hoogbegaafdheid gepaard gaat met uitzonderlijke gaven en talenten, en dat hoogbegaafden recht hebben op een omgeving waarin ze zichzelf kunnen zijn, hun potentieel kunnen ontdekken en bij kunnen dragen aan de samenleving.
In dit boek deel ik mijn ervaringen en inzichten, en hoop ik een brug te slaan tussen de theorie en de praktijk. Dit boek biedt waardevolle kennis voor iedereen die betrokken is bij het ondersteunen van deze bijzondere groep mensen.
Hoogbegaafdheid in beeld, een veelzijdig handboek is een uitgebreid en toegankelijk werk dat professionals en ouders ondersteunt in het begrijpen wat hoogbegaafdheid inhoudt. Het boek biedt niet alleen theoretische inzichten, maar ook praktische handvatten om hoogbegaafden te helpen bloeien in een wereld die hen niet kan begrijpen.
Of je nu werkt in het onderwijs, de zorg, of ouder van een hoogbegaafd kind of zelf hoogbegaafd bent, dit boek is een must-have voor iedereen die geïnteresseerd is in hoogbegaafdheid of betrokken is bij hoogbegaafden.
Mentaliseren in de psychotherapie. Een gids voor therapeuten
Carla Sharp en Dickon Bevington
Hoe kunnen therapeuten cliënten helpen dieper na te denken over hun eigen gedachten en emoties en die van anderen? Hoe kan de therapeutische relatie effectief worden ingezet om verandering teweeg te brengen?
Mentaliseren in de psychotherapie begeleidt therapeuten bij het toepassen van innovatieve, op mentalisatie gebaseerde strategieën bij beoordelingen en interventies. Complexe ideeën worden helder uitgelegd en geïllustreerd met casusvoorbeelden en uitgebreide transcripties van sessies.
In dit overzichtelijke en toegankelijke boek belichten Carla Sharp en Dickon Bevington manieren om cliënten te helpen die worstelen met ontregelde emoties en gedrag. Daarnaast gaan ze in op de rol van mentalisatieproblemen bij persoonlijkheidsstoornissen, geven ze speciale aandachtspunten voor het werken met adolescenten en bieden ze concrete adviezen waarmee therapeuten hun eigen mentaliserende vermogens kunnen verbeteren.
Carla Sharp is hoogleraar klinische psychologie aan de University of Houston. Dickon Bevington is medisch directeur van het Anna Freud National Centre for Children and Families in Londen.
Hans Kröber, Xavier Moonen
De massamoord op mensen met een psychische stoornis of handicap in nazi-Duitsland en in de door nazi-Duitsland bezette gebieden is een misdaad van ongekende aanvang geweest. Velen zijn niet of onvoldoende bekend met deze inktzwarte bladzijde in de recente geschiedenis.
De auteurs schetsen de lezer het gruwelijke verhaal over deze geplande en wrede massamoord die plaatsvond tijdens het naziregime onder de naam ‘Aktion T4’. Naast informatie over de slachtoffers en over het systeem dat door nazi-Duitsland voor dit moorddadige proces werd opgetuigd, worden ook de daders in kaart gebracht; te weten artsen, verpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel.
Wat maakt dat deze mensen – die toch opgeleid waren om mensen met handicaps, ziekten en psychische stoornissen te helpen en te verzorgen – meewerkten aan deze gruweldaden? Hoe kan het dat artsen in strijd handelden met wereldwijd aanvaarde medisch-ethische standaarden en welke lessen kunnen wij hieruit trekken?
Hans Kröber studeerde orthopedagogiek en promoveerde op het onderwerp inclusie aan de Universiteit voor Humanistiek. Over de maatschappelijke positie van mensen met een beperking publiceerde hij diverse artikelen en boeken.
Xavier Moonen studeerde orthopedagogiek en is emeritushoogleraar gehandicaptenzorg verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Het lot van mensen met handicaps en beperkingen in de Tweede Wereldoorlog heeft zijn speciale belangstelling.
Rust in je hoofd. Waarom nietsdoen je leven kan veranderen
Joseph Jebelli
Charles Darwin zat vaker in de kroeg of met een hengel langs de waterkant dan dat hij studeerde en schreef. Karl Marx deed zijn hele leven bijna niks, behalve af en toe een artikel of boek publiceren. En toch wisten ze de wereld te veranderen. Nietsdoen heeft een slechte naam. Om carrière te maken en succes te hebben in deze kapitalistische maatschappij moeten we hard werken, zo is het idee, harder dan de anderen. Maar het tegendeel is waar, laat neurowetenschapper Joseph Jebelli zien in het even verrassende als inzichtrijke Rust in je hoofd.
Zelf balanceerde hij ooit op de rand van een burn-out omdat hij dag en nacht doorwerkte. Toen hij noodgedwongen besloot het rustiger aan te gaan doen, kwam hij tot de ontdekking dat hij niet alleen minder stress had, maar ook productiever werd en op betere ideeën kwam. Bovendien voelde hij zich een stuk gelukkiger en gezonder.
Dat bracht hem op het idee zich als neurowetenschapper te gaan verdiepen in nietsdoen. Zo ontdekte hij dat rust de hersenen in een toestand brengt waarin de neuronen vrij kunnen bewegen en nieuwe verbindingen kunnen leggen, met als resultaat een verhoogde intelligentie en creativiteit, meer empathie en zelfs minder kans op hersenziektes. Nietsdoen is de verborgen superkracht voor het brein, zo toont Jebelli onomstotelijk aan.
Joseph Jebelli is neurowetenschapper en schrijver, onder andere voor The Guardian. Geïnspireerd door de dood van zijn geliefde grootvader aan Alzheimer, begon hij al tijdens zijn studie neurobiologie aan zijn onderzoek naar de ziekte.
Ik ben toch niet gek? Ik ben in de overgang. Handboek voor mentale klachten in de menopauze
Arentina Drenth
Ik ben toch niet gek? Ik ben in de overgang van Arentina Drenth laat zien hoe de overgang niet alleen fysieke, maar ook mentale uitdagingen met zich meebrengt. Veel vrouwen kampen met somberheid, boosheid of burn-outklachten zonder te weten dat hormonen hierbij een grote rol spelen. Arentina Drenth, GZ-psycholoog, helpt vrouwen inzicht te krijgen in de invloed van oestrogeen, progesteron én testosteron op hun geestelijke gezondheid.
In dit boek vind je:
- Uitleg over de impact van hormonen op je mentale welzijn
- Handvatten om psychische klachten te verlichten, met of zonder hormoonsuppletie
- Praktische adviezen voor een gezonde geest in de overgang
Een onmisbaar boek voor vrouwen die grip willen krijgen op hun mentale gezondheid tijdens de overgang.
Arentina Drenth is GZ-psycholoog, gedragstherapeut, en lid van de adviesraad Medische Apneuvereniging. Ze schreef eerder Beter slapen doe je zo en Angst, en heeft zich verdiept in de mentale klachten die veroorzaakt worden door de overgang.
Autisme en neurodiversiteit: een andere manier van zien
Jo Bervoets
Neurodiversiteit is alomtegenwoordig. Iedereen werkt wel met iemand, kent wel iemand, geeft wel les aan iemand, is iemand… die neurodivergent is. Of het nu over autisme, ADHD, dyslexie, dyspraxie of Tourette’s gaat, hoe gaan we hier als (ortho)pedagoog, hr-medewerker, naaste, of zelfs als neurodivergente persoon zelf het beste mee om? Dit boek biedt bouwstenen aan voor een aanpak gebaseerd op begrip. Het doet zowel de ‘neuro’ als de ‘diversiteit’ in neurodiversiteit recht aan, niet alleen door autisme maar ook Tourette’s te nemen als toetssteen van een andere manier van (onszelf) zien.
Jo Bervoets is ingenieur, cognitief wetenschapper, filosoof en is autistisch. Hij werkte enkele decennia in de technologiesector tot hij mentaal crashte. Daarna nam hij zijn jeugdige passie voor filosofie weer op en doctoreerde op de thema’s autisme, neurodiversiteit en tourette. Hij doceert aan de Universiteit Tilburg en doet onderzoek op het snijvlak van wetenschapsfilosofie en ethiek.
-
Wil jij met jouw boek in deze rubriek? Stuur ons een mail: info@ggztotaal.nl.
-
Lees hier eerdere afleveringen van de bibliotheek
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.