Een onverwacht tekort van 7,3 miljoen op de jeugdzorg duwt de gemeente Almelo opnieuw in de rode cijfers. Het wegwerken van een lange wachtlijst en meer hulpvragen zijn de oorzaken van de exorbitante kostenstijging, schrijft Tubantia.
Voor 2018 had de gemeente Almelo 21 miljoen uitgetrokken voor jeugdzorg. Aan het einde van het jaar bleek de rekening 7,3 miljoen hoger te liggen. Voor Almelo, dat onder verscherpt toezicht van de provincie staat, is dat een enorm probleem. De grote financiële tegenvaller kwam als een donderslag bij heldere hemel. De gemeente heeft het miljoenentekort niet zien aankomen, erkende wethouder financiën Alex Langius (ChristenUnie), tijdens het politiek beraad over zorgkosten. ”Tot schade en schande zijn cijfers niet opgenomen in de bestuursrapportage.” De financiële administratie van de gemeente gaf de sterk oplopende kosten ook ten tijde van de begrotingsvergadering in november nog niet aan. ”We hadden hadden breder moeten kijken” , aldus Langius.
Het wegwerken een flinke wachtlijst op jeugdzorg (vierhonderd aanvragen) is debet aan de miljoenenoverschrijding. Een versterkt team van wijkcoaches heeft daar afgelopen voorjaar zijn tanden ingezet, gaf de wethouder aan. ”Dat leidde tot een aanzienlijke stijging van het aantal indicaties, 250 meer ten opzichte van voorgaande jaren.” Dat leidde ertoe dat in 2018 circa 1700 Almelose jongeren in aanmerking kwamen voor professionele hulp . In 2016 en 2017 waren er dat ruim 1400.
Lagere drempel
De wachtlijst is, volgens de wethouder, mede ontstaan doordat meer Almelose jongeren voor hulp aankloppen. ”Dat komt door toenemende problematiek als gevolg van vechtscheidingen, pesten, gameverslaving en sociale media. Nieuwe fenomenen, die toch wel wat doen met jeugd.” Bovendien is de drempel voor jeugdhulp lager, redeneert de wethouder.
Raadsleden reageerden geschrokken op de uitleg van de wethouder, die niet kon aangeven hoe de kosten van jeugdzorg dit jaar gaan uitpakken. ”Dat is op dit moment moeilijk te zeggen. Maar we houden de vinger aan de pols. Wat er speelt zullen we tot op het bot doorakkeren”, stelde Langius in het vooruitzicht. ”Daarbij zullen we alles uit de kast moeten halen om de zorgkosten te beperken. Maar ondertussen moeten we wel zorg blijven verlenen. De zorgvraag in deze stad is ontzettend hoog.”
Om het tij te keren wil Almelo meer inzetten op preventie en diep snijden in de uitgaven. Ook is er een intensieve lobby richting Den Haag, voor een hogere rijksbijdrage voor de zorgkosten. Met de overschrijding komen de kosten van jeugdhulp uit op 28 miljoen euro. Dat komt overeen met 10 procent van de jaarbegroting van Almelo. De jaarrekening 2018 is nog niet opgesteld. Door de enorme kostenstijging bij de jeugdzorg ziet het er naar uit dat Almelo weer in de rode cijfers komt. De gemeente kan niet putten uit de reserves. ”Die hebben we niet”, aldus wethouder Langius.
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier, of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines