Depressieve ouderen kunnen, op basis van cognitieve prestaties en specifiek depressieve symptomen, worden onderverdeeld in vijf subtypes. Dat maakt het mogelijk om behandelingen beter af te stemmen op specifieke behoeftes.
Dat schrijft het Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang en Depressie (NedKAD). De studie is uitgevoerd door onderzoekers van Radboud UMC, ProPersona, Behavioural Science Institute Radboud Universiteit en UMCG. Ook keken zij hoe deze subgroepen reageerden op gedragsactivatie (Behavioural Activation, BA) vergeleken met gebruikelijke zorg (Treatment As Usual, TAU) in de huisartsenpraktijk.
BA/TAU
Gedragsactivatie (BA) is een evidence-based psychologische behandeling die zich richt op het vergroten van positieve activiteiten en het doorbreken van vermijdingsgedrag om depressieve symptomen te verminderen. Gebruikelijke zorg/TAU is de standaardzorg zoals die in de huisartsenpraktijk wordt aangeboden. Die kan variëren van medicamenteuze behandeling tot ondersteunende gesprekken.
De onderzoekers identificeerden vijf subgroepen:
1. Milde depressie zonder cognitieve problemen
2. Matige depressie met slapeloosheid en cognitieve tekorten
3. Ernstige depressie met cognitieve tekorten
4. Matig-ernstige depressie met hypersomnie en cognitieve tekorten
5. Matig-ernstige depressie met cognitief-affectieve symptomen zonder cognitieve tekorten
De onderzoekers keken daarna hoe deze subgroepen reageerden op BA en TAU. De resultaten suggereren dat gedragsactivatie vooral effectief is bij ouderen met ernstigere depressieve klachten, ongeacht hun cognitieve prestaties. Maar in de TAU-groep was de effectiviteit minder eenduidig, vooral bij de meer ernstig depressieve subgroepen.
Lees ook andere artikelen over depressie
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.