Nieuwe boeken over, door of voor de ggz
Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.
Samen sterk. Krachtig je kind ondersteunen bij angst en somberheid
Carine Kielstra-van der Schalk; Romke van den Nouweland-van Baars; Marjanke Ruys-Zonnenberg
Veel jongeren hebben last van somberheid en depressie. Ouders voelen zich vaak machteloos, terwijl ze een belangrijke rol spelen bij het herstel.
In dit boek leren ouders alles over depressie bij adolescenten en hoe ze bij kunnen dragen aan het welzijn van hun kind. Dit boek leert ouders hoe ze weer contact kunnen krijgen met hun kind, door kleine gebaren en door oprecht geïnteresseerd te zijn en ‘OMA’ (: Oordeel, Mening, Advies) vooral thuis te laten.
Ook wordt beschreven hoe ouders om kunnen gaan met de intense emoties en negatieve gedachten van een kind en hoe ze toch steun kunnen bieden als een kind volledig in zichzelf is teruggetrokken.
De opbrengst van de verkoop van het boek komt ten goede aan gezinnen die de ondersteuning van Samen Sterk niet zelf kunnen betalen en aan de doorontwikkeling van Samen Sterk.
De verborgen persoonlijkheid. Het herkennen van narcisme en zijn uitingsvormen.
Moniek Biemans
Beknopt geschreven theorieboek met praktijkvoorbeelden over hoe narcisme kan worden herkend, welke uitingsvormen er zijn en hoe men er beter mee om kan gaan.
Heb je jezelf weleens afgevraagd hoe je kunt ontdekken of iemand narcistische trekken heeft? En zie je, vanwege de hoeveelheid aan informatie, door de bomen het bos niet meer als het gaat om narcisme? Dan is dit boek geschikt voor jou! De auteur neemt je mee in de theorie over narcisme en ervaringen uit de praktijk met een vermoedelijke narcist als partner. Tevens geeft ze advies over het omgaan met de narcist in verschillende soorten relaties met of zonder kinderen. Deze theorie wordt in de bredere context van persoonlijkheidsstoornissen en cognitieve stoornissen geplaatst, zodat de lezer een uitgebreid beeld heeft van wat narcisme is!
Lees meer...
De behandelaar die mijn hand durfde vast te houden (en ik die van haar)
Krissie Aerts, Mahdi Carlos Fathiazar
Mahdi Carlos Fathiazar vlucht als getraumatiseerde puber van Iran naar Nederland. Jarenlang leeft hij in angst, tot het volledig mis gaat en hij een gewelddadig delict pleegt. Hij komt terecht op een forensisch-psychiatrische afdeling.
Krissie is daar zijn behandelaar. Zij praat liever niet over zichzelf, want zo bijzonder is haar leven toch niet? Maar Mahdi Carlos leert haar dat het juist sterk is om je kwetsbaarheid te tonen.
Ze blijken namelijk meer gemeen te hebben dan ze ooit voor mogelijk hielden. Sterker nog: alleen samen lukt het hun alle zorgvuldig opgetrokken muren neer te halen en hun verhaal te vertellen. Over het verliezen van balans, het terugvinden van hoop en de kracht van onvoorwaardelijk contact.
Een waargebeurd verhaal over de worsteling tussen afstand en nabijheid in een zorgrelatie, het belang van het durven accepteren van hulp en de ontwikkeling van een bijzondere vriendschap, die alle grenzen overstijgt.
Lees meer...
Hoogsensitief op het werk. De weg naar minder stress, een betere focus en meer zelfvertrouwen
Ilse Van den Daele; Karin Nauwelaerts
Hoogsensitief zijn brengt op werkvlak heel wat uitdagingen met zich mee. Maar vergis je niet: als hoogsensitieve medewerker beschik je ook over heel wat troeven. Het is alleen een kwestie van die te ontdekken, ze verder te ontwikkelen en ze goed te leren inzetten.
Deze basisgids geeft je heel wat praktische tips om uitdagingen zoals overprikkeling, faalangst en stress in je werkomgeving aan te pakken, ook in hybride tijden. Daarnaast toont het boek hoe je - als werknemer, leidinggevende én als organisatie - beter kunt inspelen op de vele talenten die hoogsensitiviteit met zich meebrengt, en hoe je die als hefboom kunt gebruiken om tot een hechter en beter presterend team te komen.
Lees meer...
Zelfzorg is het begin van alles
Nina Mouton; Eva Mouton
Nina Mouton neemt je in dit boek mee op weg naar meer en diepere zelfzorg. Ze toont hoe je blauwe plekken uit het verleden kunt detecteren, vastgeroeste patronen kunt doorbreken en je grenzen kunt bewaken. Onderweg legt ze uit waarom zelfzorg juist geen egoïstische keuze is. Integendeel: door beter te zorgen voor jezelf, zul je ook beter zorg kunnen dragen voor de mensen om je heen.
’Hoe komt het dat jij zo goed voor anderen kunt zorgen en daarbij zo goed jezelf kunt vergeten? Dat is de centrale vraag van dit boek. Ik kan je alvast één ding verklappen: er is pas sprake van echte zelfzorg als je als volwassene begint te zorgen voor het kind in jou. We zitten allemaal onder de blauwe plekken, het resultaat van ervaringen in onze kindertijd en jeugd. Die dragen we een leven lang met ons mee. Op zich is dat geen probleem: ze maken ons tot wie we zijn. Zolang we die blauwe plekken maar leren herkennen, erkennen en in ons leven integreren, zodat ze zachter worden. Dat is wat ik je in dit boek wil leren.’
Lees meer...
Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek
----------------------------------------------------------------------
Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.