De resultaten van het pilotproject ‘Transfertafel’ in de regio Apeldoorn/Zutphen zijn na 1 jaar al dermate succesvol dat ze vragen om verdere opschaling. De pilot was gericht op het terugdringen van de wachttijden in de ggz (geestelijke gezondheidszorg). Mensen die een ggz-verwijzing kregen werden zo snel mogelijk de juiste behandeling geboden in het brede netwerk van mentale gezondheidsorganisaties in de regio. Tweewekelijks worden nieuwe casussen besproken in een intercollegiaal team en direct doorverwezen op basis van match en actuele beschikbaarheid.
In 12 maanden tijd werden 600 transfers gerealiseerd. Uit cijfers blijkt dat 40 tot 50% van de mensen die bij GGNet in Apeldoorn werden aangemeld in die periode elders sneller, beter passend en goedkoper geholpen konden worden. 10% kon zelfs direct in het sociaal domein terecht (gemiddeld genomen worden op jaarbasis bij GGNet Ambulant in Apeldoorn bijna 1600 mensen aangemeld bij GGNet).
De pilot maakt onderdeel uit van het regionale project ‘Weg van de Wachtlijst’ waaraan 25 organisaties meewerken; van gemeenten tot (lokale en landelijke) zorg- en welzijnsinstellingen. De 600 transfers leverden de volgende resultaten op: 44% werd van de specialistische GGZ (sggz) doorverwezen naar ‘snellere’ sggz: partijen waar de wachttijden korter zijn.15% kon van de sggz naar de basis ggz doorverwezen worden en 10% werd door het sociaal domein opgepakt.
”Openheid van zaken over actuele wachttijden en intakecapaciteit”
Manager Ambulant Apeldoorn van GGNet, Kees Goudzwaard, is voorzitter van de Transfertafel: “Niet alleen is het opvallend hoeveel transfers we hebben gerealiseerd in 1 jaar tijd, maar vooral ook hoeveel mensen op een andere plek behandeld konden worden. Hierdoor nam ook bij ons de druk af en ontstond er ruimte voor hen die echt bij ons terecht moeten. Er valt enorm veel winst te behalen als we allemaal openheid van zaken geven over actuele wachttijden en intakecapaciteit, en op basis daarvan gaan verwijzen”.
Het is arbeidsintensief om zo frequent casusoverleg te hebben, maar het levert veel meer op dan de transfers alleen: er ontstaat een gedeelde verantwoordelijkheid voor het bieden van de mentale gezondheidszorg die mensen nodig hebben in onze regio. En dat zet weer deuren open naar meer samenwerking, ook op andere vlakken”.
Vanuit de verwijzers is Martin Dieleman betrokken bij de Transfertafel; zelf huisarts en bestuurslid van Huisartsen Organisatie Oost-Gelderland (HOOG). “De huisartsen en de specialistische ggz vormen samen het begin en eind van de keten op het gebied van mentale gezondheid. Door nauw samen te werken en de andere schakels zoals het sociaal domein en andere zorgorganisaties beter te betrekken en in te zetten krijgen we druk van de sggz af. De transfertafel blijkt een effectieve en werkbare methode: dit werkt! Wat mij betreft hoogste tijd om dit verder te ontwikkelen en stevig te verankeren in de regio.”
Frustraties over verschillende bekostigingssystemen voor zorg en sociaal
Zorgdirecteur bij GGNet en voorzitter van regionale stuurgroep “Weg van de Wachtlijst”, Manon Huisman: “Als je kijkt naar het Integraal Zorg Akkoord dat er nu ligt, dan wordt er een grote rol toegeschreven aan de opzet mentale gezondheidscentra, zonder heel concreet te maken hoe deze moeten gaan functioneren. Deze pilot biedt de sleutel: betere regionale samenwerking op mentale gezondheid is concreet uitvoerbaar, mits je durft in te zetten op écht transmuraal samenwerken en je samen verantwoordelijk voelen voor de toegankelijkheid van zorg in de regio. Dat betekent wel wat voor de financiering van de zorg; de huidige verschillende bekostigingssystemen voor zorg en sociaal domein frustreren ons - daar moet je het met elkaar over eens worden - maar het kan: mensen kunnen sneller en beter passend worden geholpen en de toegankelijkheid van zorg wordt sterk verbeterd”.
De betrokken partijen zijn de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde, Lochem,
Voorst en Zutphen. Daarnaast doen mee: Huisartsen Organisatie Oost-Gelderland (HOOG), HSK Groep,
Humanitas DMH, Emendaire, IrisZorg, Ixta Noa, Korak, Leger des Heils, Molemann Mental Health,
Psyzorggroep Overgelder, Riwis Zorg en Welzijn, Tactus verslavingszorg, Zilveren Kruis
Zorgverzekeringen, Perspectief Zutphen, Stimenz, PsyQ en Proscoop.
Bron: Persbericht GGNet
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.