De GGZ Totaal van 26 juli 2021
Soms zijn de uitkomsten van een onderzoek zó een open deur, dat je je afvraagt waarom er zo weinig met die open deur gedaan wordt. Het onderzoek van Michael Constantino en collega’s is een voorbeeld van zo’n onderzoek. Zij concludeerden dat het de moeite loont om uit te zoeken welke therapeut het beste past bij de problemen die iemand heeft. Met recht een open deur, maar doorgaans wordt alleen gekeken naar beschikbaarheid, locatie en de al bestaande case-load van een hulpverlener. Die match kan dus beter, vermoeden de onderzoekers. Lees verder…
Het is niet de eerste keer dat geconstateerd wordt dat het niet alleen om de behandelmethode, maar ook om de therapeut gaat. Lees bijvoorbeeld: Belang van een goede therapeutische relatie nog steeds onomstreden.
Angstklachten bij oudere volwassenen in de huisartsenpraktijk
Waarmee uiteraard niet gezegd is dat de methode er niet toe doet. In Leiden werd onderzoek uitgevoerd naar twee kortdurende therapieën voor milde, maar wel sterk invaliderende angstklachten bij ouderen. Een methodiek gebaseerd op ACT, en een methodiek gebaseerd op de gangbare Cognitieve Gedragstherapie. Beide bestaan uit vier gesprekken, beiden aangevuld met een online zelfhulpprogramma of een combinatie met thuiswerkopdrachten, beiden bleken goed te werken. Een ideaal model voor de POH-GGZ. Lees verder…
‘Wie is de baas van de ggz?’
Vanwege de vakantieperiode vallen we ook (een klein beetje) in herhalingen. Bijna een jaar geleden schreef ik ‘Wie is de baas van de ggz?’ Het artikel was het startpunt van zes interviews over de vraag waarom de dingen in de ggz gaan zoals ze gaan en leverde de nodige reacties op. Nu de zes interviews achter de rug zijn, publiceren we het oorspronkelijke artikel opnieuw. De vraag blijft actueel. Lees verder…
‘Het tekort van het teveel - De paradox van de mentale zorg’
In oktober 2020 kwam het boek van de vorige voorzitter van de NVvP, Damiaan Denys, uit: ‘Het tekort van het teveel - De paradox van de mentale zorg’ verscheen naar aanleiding van wat hij ‘De crisis in de ggz’ noemde en Johan Atsma schreef er een enthousiaste recensie over. De paradox is dat we een teveel kennen dat een tekort veroorzaakt. We willen teveel. Lees hier de recensie.
Een kleine ’PTSS voor dummy’s’
Zelf was hij gediagnosticeerd met PTSS, nadat hij tweemaal slachtoffer was geweest van een overval. Luuk Verjonghen dacht dus te weten waar het over ging toen hij een artikel wilde schrijven over PTSS en de gevolgen die het had. Dat artikel zal er voorlopig niet van komen, want al tijdens het vooronderzoek stuitte Luuk er op dat PTSS veel meer is dan alleen het meemaken van een levensbedreigende gebeurtenis. Lees verder…
Onze verhalenwedstrijd:
Tot slot nog even aandacht voor onze verhalenwedstrijd: die is weer van start, de deadline voor inzenden is op maandag 16 augustus om 12.00 Iedereen, maar dan ook iedereen die iets te maken heeft met de ggz kan een verhaal insturen. Lees wel eerst even de voorwaarden.
Willem Gotink
Hoofdredacteur GGZ Totaal
Een selectie uit ons dagelijks nieuwsvan de afgelopen twee weken:
* FNV heeft voorstellen voor nieuwe CAO-GGZ rond
* Dementie op jonge leeftijd is onvoldoende onderkend probleem
* Onderzoek en nieuwe website over (de)stigmatisering bij bipolariteit
* Het nut van dans-bewegingstherapie voor autistische volwassenen en hun partner
* Meer dan 27.000 mensen wachten langer op ggz-zorg dan Treeknorm toestaat
* Aantal hulpgesprekken 113 Zelfmoordpreventie stijgt met 31 procent
* Problemen bij PsyQ leiden tot opstappen directielid
* Definitief einde Samen Sterk Zonder Stigma
* Opvallend veel meldingen van (bekende) bijwerkingen bij omzetting dexamfetamine