De GGZ Totaal van 25 mei 2021
Waait er een nieuwe wind in Den Haag? Of zijn het alleen mijn hoopvolle gedachten? Ik doel daarbij niet op de pogingen van de Minister-President om meer open te zijn en meer tegenmacht te organiseren, ik heb het over geluiden dat er meer aandacht moet komen voor preventie van mentale problemen. Of, positiever geformuleerd: aandacht voor mentale gezondheid. De signalen zijn er: vorige maand zag het boek ‘Mentale Vooruitgang’ het licht, deze maand stuurden twintig organisaties een brief aan informateur Hamers met het verzoek het Nationaal Preventieakkoord uit te breiden met onder andere mentale gezondheid. Daar komt ‘Green Mental Health’ als opkomend fenomeen nog bij.
Het mag ook wel, want het was natuurlijk een ernstig manco dat het Preventieakkoord uit 2018 volledig voorbij leek te gaan aan mentale gezondheid, al is overdadige alcoholconsumptie natuurlijk wel gerelateerd. En hoewel er stevige debatten worden gevoerd over de kosten en de baten van preventie-activiteiten, is het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ voorlopig nog een inkoppertje.
‘Werken vanuit een geheel mensbeeld en niet vanuit deelproblemen’
In 2006 kwam (onder andere) de ggz-preventie onder regie van de gemeenten te vallen. Sceptici dachten dat de gemeenten daar niet op waren toegerust, het veelgehoorde cliché was, dat preventie-activiteiten moesten concurreren met de aanschaf van lantaarnpalen.
We benaderden 24 gemeenten met de vraag wat zij zoal deden op het gebied van ggz-preventie. Zes gemeenten reageerden uitgebreid. Als de inventarisatie representatief is voor heel Nederland, hebben de sceptici bepaald geen gelijk gekregen. Lees verder…
’Psychiaters en psychologen hebben nooit externe onderzoeksmogelijkheden gehad’
Anderhalve maand geleden schreef Nanon Soeters er al over: kan Artificiële Intelligentie bijdragen aan een oplossing voor de problemen in de ggz? Deze maand is Guido van Wingen aan het woord, hoogleraar neuro-imaging in de psychiatrie. Wingen doet al tien jaar onderzoek naar het inzetten van kunstmatige intelligentie bij het voorspellen van succesvolle behandelingen. “Het lijkt een veelbelovende methode, maar nu moet de belofte worden waargemaakt in ziekenhuizen en GGZ-instellingen”, zegt hij tegen Leendert Douma. Lees verder…
’We krijgen je er wel uit, hoor!’
Veel mensen met psychische problemen zijn werkeloos. Dat komt soms doordat hun mentale gesteldheid niet goed te combineren valt met een baan, vaker komt het voor dat een werkgever de werkomstandigheden niet wil of kan aanpassen, nog veel vaker gebeurt het dat vooroordelen en angst voor financiële gevolgen de drempel naar betaald werk onneembaar hoog maken. Jeroen Jongkind geeft in zijn column een goed voorbeeld van dat laatste: onwil en vooroordelen. Lees verder…
‘ADHD is weinig meer dan een naam die we aan een serie gedragingen geven’
Het projecteren van kleine, gemiddelde, groepsverschillen op individuen, cirkelredeneringen, misverstanden over erfelijkheid en weglaten van relevante onderzoeksresultaten. Dat zijn enkele van de voorbeelden die de ‘Academische Werkplaats voor ADHD en Druk Gedrag’ zoal tegenkomt in studieboeken en krantenartikelen als het over ADHD gaat. Het was reden om een ‘Richtlijn Voorlichting ADHD’ te ontwikkelen. Dat dat niet zonder slag of stoot ging, vertelt projectleider Sanne te Meerman. Lees verder…
’Je zou de pijn niet meer willen voelen. Dat begrijp ik.’
De 17-jarige dochter van Paula Blom (niet haar echte naam) kreeg, als gevolg van haar psychische problemen, een steeds sterkere doodswens. Als ouder wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen dat de wens in daden wordt omgezet. Het viel Paula niet mee om haar dochter te geven wat die nodig had, maar met hulp van haar eigen therapeut lukte dat toch. Paula geeft haar eigen lessen in deze column door, in de hoop dat anderen daar profijt van hebben. Lees verder…
Willem Gotink
Hoofdredacteur GGZ Totaal
Verder in dit magazine:
* ’Slachtoffers van psychisch geweld blijven vaak berooid achter’
* Sociaal werk wordt inhoudelijk en organisatorisch steeds complexer
* Preventieakkoord uit 2018 moet worden uitgebreid met Mentale Gezondheid
* Uitkering stopt: schulden als gevolg van een gedwongen opname
* Kinderen in asielopvang voelen zich onveilig en gestrest
* Lentis moet noodopvang in Winschoten sluiten vanwege personeelstekort
* Mind onderzoekt gebruik van en begeleiding bij medicatie (deelnemers gezocht)
* Topman Elon Musk onthult het Syndroom van Asperger te hebben
* Combinatie psychotherapie en medicijnen is het meest effectief bij depressie