overzicht

‘Jullie hebben het al zo druk’

Door: Willem Gotink

beeldbellen2

Gepubliceerd: 29-04-2020

 

De poh-ggz in tijden van corona

 

Problemen die tijdens de behandeling plotseling veranderen, verdwijnen of toenemen; een compleet andere manier van werken; een afname van het aantal aanmeldingen en minder contact met je collega’s. Zoals voor iedereen, veranderde ook het werk van de poh-ggz toen het corona-virus verscheen.

In de week van 16 tot 20 maart was ik, stomtoevallig, vrij. Het was de week waarin de minister-president verregaande maatregelen aankondigde vanwege de corona. Via de groepsapp bleef ik op de hoogte van de veranderingen in de huisartsenpraktijk waar ik als poh-ggz werkzaam ben. Toen ik na die week weer begon, leek het of ik een andere baan had: niets was hetzelfde.
Een paar weken later ging ik in een webinar via Zoom in gesprek met Kawa Al Ali, voorzitter van de Landelijke Vereniging poh-ggz. Onderwerp: de gevolgen van de corona-crisis voor het werk van de poh-ggz. Honderd leden van de vereniging volgden het webinar.
Onderstaand een impressie van de veranderingen, gebaseerd op de voorbereiding van het webinar (een uitgebreide belronde en wat uitzoekerij), ervaringen van mijzelf en collega’s, het webinar zelf en de reacties daarop tijdens en na het webinar.

Verschuivende problematiek

Plotseling willen mensen waar al contact mee is andere problemen met je bespreken. Problemen die zijn veroorzaakt door de lock-down, door de corona zelf of door zorgen over de toekomst. Een niet volledige opsomming: toenemende vereenzaming, relatieproblematiek, al dan niet terechte zorgen over baanzekerheid, angst voor besmetting, conflicten met de werkgever over al dan niet thuiswerken, toenemende depressieve klachten doordat copingstrategieën als sport en dagbesteding wegvallen, terugval in verslavingsgedrag of dreigende verslaving, schuldgevoel bij mantelzorgers die moeten kiezen tussen wel of niet bezoeken, onmacht bij mantelzorgers die niet mógen bezoeken. Én de gevolgen daar weer van, zoals slapeloosheid en stressklachten.
Een enkele cliënt gebruikt de plotseling beschikbare tijd om (een deel van) de problemen op te lossen: ze volgen een mindfulnesstraining (online uiteraard), nemen stappen in de richting van een nieuwe carrière of pakken de chaos in hun huis aan. Ook bij hen zal de inhoud van de gesprekken  veranderen, zij het dat het misschien wel een positieve wending is.

Stuwmeer

Tegelijkertijd lijkt het aantal  aanmeldingen via de huisarts terug te lopen. Daar is niet één verklaring voor. De meest waarschijnlijke is dat mensen hun problemen nu niet belangrijk genoeg vinden om zich bij de huisarts te melden. Ik heb meerdere variaties gehoord op het thema ‘jullie hebben het al zo druk’. Het kan natuurlijk ook zijn dat mensen nu andere problemen aan hun hoofd hebben en dat de psychische problemen even op de achtergrond raken. Veel mensen met een dreigende burnout lijken bovendien de lockdown te gebruiken om tot rust te komen, in de twijfelachtige veronderstelling dat de stress na de crisis weer hanteerbaar is. Ook zij zullen zich niet bij de huisarts melden.
Of al dat uitstel ervoor gaat zorgen dat er, na de crisis, een stuwmeer van aanmeldingen ontstaat of dat veel klachten misschien wel vanzelf verdwijnen moet de tijd leren. Er wordt wel gezegd dat de wachtlijst even heilzaam is als de therapie zelf. Voor sommige mensen zal dat gelden, zeker niet voor iedereen.

(Beeld-)bellend vanuit je eigen huiskamer

Ondertussen werkt het overgrote deel van de poh-ggz’s vanuit huis, bellend of beeldbellend. Soms is dat voldoende om lopende behandelingen te continueren en nieuwe te starten, soms is het absoluut onvoldoende. Beeldbellen geeft vaak wat meer mogelijkheden dan telefoneren, maar het is een misverstand dat iedereen de mogelijkheid daartoe heeft (volgens het CBS heeft 5% van de Nederlanders van 12 jaar of ouder nog nooit internet gebruikt!).  
Zowel van cliënten als van poh-ggz’s hoor ik dat het een verarming is van het contact: cliënten vinden het lastiger om hun verhaal te vertellen, poh’s vinden het vermoeiender om een hele dag geconcentreerd te blijven. Ze moeten scherp blijven om hun vragen anders te stellen dan voorheen en alerter zijn op signalen die ze normaliter meteen ‘zien’. Non-verbale communicatie is tenslotte vrijwel altijd een essentieel onderdeel van de totale communicatie, beeldbellen vangt dat maar ten dele op.

Face-to-face-contact wel degelijk een mogelijkheid

Misschien een open deur, maar zowel de richtlijn van GGZ-Nederland als de richtlijn voor de huisartsen, stelt dat (beeld-)bellen face-to-face gesprekken kán vervangen, op voorwaarde dat dat de behandeling niet in de weg staat. Met andere woorden, in tegenstelling tot wat veel gedacht wordt is face-to-face-contact wel degelijk een mogelijkheid, als dat noodzakelijk is voor adequate zorg, én als er voldoende rekening wordt gehouden met het risico op besmettingsgevaar. Evident dat daarover overleg met de huisarts gewenst is, zowel over de noodzaak van het face-to-face contact als over het risico op besmetting. Een aantal collega’s, waaronder ikzelf, gaan daarbij soms wandelen met hun cliënten. Het is dan wel zaak tijdens het gesprek te letten op zaken als privacy en herkenning door buurtgenoten, al zal dat laatste in een dorp meer spelen dan in de grote stad.

Van verschillende poh-ggz’s hoorde ik ook dat zij extra contact zoeken met mensen, waarmee ze in normale perioden slechts incidentele afspraken hebben. Verstandig, lijkt me, juist die groep die het blijkbaar nodig heeft om ‘een lijntje’ te houden, loopt het risico te ontregelen, nu dagbesteding en routine wegvalt.
Daarmee verband houdend komt het vaak voor, dat contacten korter zijn, maar wel frequenter. De insteek is dan meer coachend: ‘Hoe zorg je ervoor dat je deze periode doorkomt, het hoofd boven water houdt’.

En verder, ter overdenking

=> In de serie open deuren: denk bij thuis beeldbellen aan je presentatie. De politieke poster die jij niet meer ziet, kan voor je cliënt een heel andere betekenis hebben. Dat naaktschilderij van Matisse op de achtergrond, is voor sommigen shockerend. Een leeg bierflesje in beeld is ook geen goed idee. Vrijetijdskleding terwijl je normaal een stropdas draagt kan de indruk geven dat je het gesprek niet serieus neemt. Ik verzin deze voorbeelden niet!

=> De meeste hulpverleners zullen met een anoniem nummer bellen. Niet iedereen neemt die op, sommigen hebben anonieme nummers zelfs geblokkeerd en zullen dus zeker niet opnemen.

=> Er is veel te doen over beeldbellen en privacy. What’s App, Skype en Facebook Messenger zijn niet bepaald veilig, er zijn voldoende veilige alternatieven. Is Face-timen onontkoombaar, houd er dan rekening mee dat de privacy niet gewaarborgd is en zeg dat ook tegen je cliënt.

=> Nogmaals: zowel de richtlijn van GGZ-Nederland als de richtlijn voor de huisartsen, stellen dat (beeld-)bellen face-to-face gesprekken kán vervangen, op voorwaarde dat dat de behandeling niet in de weg staat. Met andere woorden: face-to-face-contact is wel degelijk een mogelijkheid, als dat noodzakelijk is voor adequate zorg, én als er voldoende rekening wordt gehouden met het risico op besmettingsgevaar.

=> In veel gevallen kan het nuttig zijn om vaker contact te hebben, ook al zijn die contacten misschien wat korter.

=> Voor veel mensen voelt de situatie als een nieuwe baan. Nieuwe banen kosten veel energie, om de eenvoudige reden dat alles nieuw is. Zorg goed voor je cliënten, maar vergeet niet ook voor jezelf te zorgen.

 

Willem Gotink is hoofdredacteur van GGZ Totaal en tevens POH-GGZ.
Soms combineert hij beide functies.

 

Overig nieuws


23-05-2025 - Traditionele kunst als therapie: hoe erfgoedkunst kan bijdragen aan mentale gezondheid
22-05-2025 - Aantal zelfdodingen nauwelijks veranderd
21-05-2025 - AI-chatbots missen signalen van bijwerkingen psychiatrische medicatie
20-05-2025 - Mentaal welzijn van jongeren is ietsje verbeterd
20-05-2025 - Oproep MIND aan politiek: kijk naar impact armoede op psychische gezondheid
19-05-2025 - Psychotherapie brengt fysieke veranderingen in hersenen en verlicht chronische pijn
16-05-2025 - Geen schrik, wél minder motivatie: de reactie op een verhoogd Alzheimer-risico
14-05-2025 - Nieuwe beschermd wonen locatie voor mensen met eetstoornis
13-05-2025 - ‘Middel tegen kaalheid en prostaatklachten kan leiden tot suïcidale gedachten’
13-05-2025 - Petitie 'Stop eenzame opsluiting' aangeboden aan Kamer
12-05-2025 - Familieopstellingen
12-05-2025 - “You’re treating me like an animal!”
12-05-2025 - Gaat kunstmatige intelligentie de therapeut vervangen?
12-05-2025 - Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
12-05-2025 - Waal
12-05-2025 - Persoonlijkheidsdiagnostiek, een praktische gids
12-05-2025 - Mijn verloren dochter. Rouw om mijn springlevende oogappel
12-05-2025 - De podcasts
12-05-2025 - De bibliotheek
09-05-2025 - Factsheet autisme en overgang
09-05-2025 - Meer vraag naar patiëntenvertrouwenspersonen
07-05-2025 - Pleidooi voor vaste rol psycholoog in euthanasie bij psychisch lijden
07-05-2025 - Jongeren met mentale gezondheidsproblemen ervaren sociale media anders
06-05-2025 - Bestuur instelling moet opstappen van inspectie
06-05-2025 - Patricia Esveld stopt als bestuurder van Pro Persona
06-05-2025 - MIND heeft zorgen over voorjaarsnota, maar ziet ook lichtpuntjes
05-05-2025 - Hoe hersenactiviteit verandert bij de overgang van vroege naar chronische psychose
02-05-2025 - Betere autismediagnostiek bij mensen met verstandelijke beperking
02-05-2025 - De link tussen slapeloosheid, angst en depressie
02-05-2025 - Probiotica verminderen negatieve gevoelens, maar vervangt geen antidepressiva
01-05-2025 - Aantal jongeren in jeugdbescherming laagst sinds 2015

Laatste nieuws

Tagcloud


  • autisme
  • congres
  • corona
  • depressie
  • gedicht
  • jeugdzorg
  • personalia
  • recensie
  • suicide
  • verslaving

Zoeken in nieuws


Zoek

Contactgegevens

LET OP: GGZ Totaal is geen instelling voor behandeling of begeleiding. Neem daarvoor contact op met de eigen behandelaar of huisarts.
t: -
info@ggztotaal.nl

Deel deze pagina

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • Traditionele kunst als therapie: hoe erfgoedkunst kan bijdragen aan mentale gezondheid

  • Aantal zelfdodingen nauwelijks veranderd

  • AI-chatbots missen signalen van bijwerkingen psychiatrische medicatie

  • Mentaal welzijn van jongeren is ietsje verbeterd

  • Oproep MIND aan politiek: kijk naar impact armoede op psychische gezondheid

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2025 - GGZ Totaal
Inloggen | Ziber Website | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio