Intergenerationele overdracht van trauma’s is een controversieel onderwerp in de psychologische wetenschap. Recent onderzoek suggereert dat hevige trauma’s kunnen worden doorgegeven aan toekomstige generaties.
De studie, gepubliceerd in het tijdschrift, Psychiatry Research, lijkt aan te tonen dat kleinkinderen van overlevenden van de Holocaust vatbaarder zijn voor angst die wordt opgeroepen door de wreedheden van islamitische staat (ISIS). Maar alleen onder bepaalde voorwaarden.
”Bijna iedereen die ik ken is blootgesteld aan berichtgeving over ISIS (bijvoorbeeld executies) en niemand heeft ooit onderzocht of het bekijken daarvan gekoppeld is aan psychologische stress,” vertelt woordvoerder en auteur van de studie, Yaakov Hoffman van Bar-Ilan Universiteit in een interview aan PsyPost.
”Het leek mijn co-auteur Professor Amit Shrira en mijzelf interessant om te onderzoeken of dergelijke ‘ISIS-angst’ groter zou zijn bij kleinkinderen van overlevenden van de Holocaust, of, om precies te zijn, of het intergenerationele trauma van de Holocaust verband houdt met hogere niveaus van angst voor ISIS. De tweede doelstelling is ook deels praktisch van aard in die zin, dat we wellicht geschiktere interventies kunnen aanbieden voor onze cliënten, aangezien recente meta-analytische studies suggereren dat trauma geen overdracht kent van de ene generatie naar de volgende.”
”Na zorgvuldige bestudering van de literatuur, vonden we drie belangrijke factoren die van belang zijn voor de intergenerationele overdracht: het aantal grootouders dat de holocaust heeft overleefd, of het soort trauma vergelijkbaar is (dat wil zeggen, of de Holocaust doorklinkt in de daden en de retoriek van ISIS) en of de kleinkinderen zelf trauma ervaren, waardoor hun eigen veerkracht mogelijk minder robuust is.”
“De gelijksoortigheid van de context lijkt aanwezig”, zegt Hoffman, “ISIS is verantwoordelijk voor de genocide van de Jezidi’s en heeft ook gedreigd om Israël te vernietigen door een tweede Holocaust.”
De onderzoekers onderzochten 241 Joodse Israëli’s die in Israël waren tijdens de terreurgolf in 2015 en 2016 en die vier grootouders van Europese afkomst hadden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog leefde. Ze splitsten deze steekproef in drie groepen: 71 personen van wie geen van de grootouders de Holocaust hadden overleefd, 114 die één tot drie grootouders hadden die de Holocaust hadden overleefd en 56, bij wie alle grootouders de Holocaust hadden overleefd.
De deelnemers werden ondervraagd over hun blootstelling aan recente terroristische aanslagen, hun consumptie van ISIS-gerelateerde media, hun angst over ISIS, en PTSS symptomen.
Het bleek dat onder de deelnemers met enkele symptomen van PTSS het aantal grootouders dat de Holocaust had overleefd geen invloed had op de ISIS-angst. Het aantal grootouders dat de holocaust had overleefd had echter wél, zij het een kleine, invloed op deelnemers met ernstigere symptomen van PTSS.
”Kleinkinderen waarvan alle vier grootouders overlevenden waren en die zelf last hadden van PTSS symptomen bleken banger voor ISIS angst dan alle anderen,” verklaart Hoffman.
Deelnemers met vier grootouders die de Holocaust hadden overleefd en die ook PTSS symptomen hadden, waren het veel vaker eens met uitspraken zoals ”Ik ben bezorgder over ISIS dan de meeste mensen”, ”de dreiging van ISIS wakkert een sterke angst in me aan,” en ”Ik stel me soms voor wat er zal gebeuren als ik in de handen van ISIS zal vallen.”
De bevindingen wijzen er echter niet op, dat een grotere neiging tot het ontwikkelen van PTSS symptomen is bij nakomelingen van overlevenden van de Holocaust.
”Anders dan in sommige recente studies, is de vraag niet of intergenerationele overdracht bestaat,” zegt Hoffman tegen PsyPost, ”maar wat de voorwaarden zijn voor het openbaren van intergenerationele overdracht en wat zijn de psychologische en biologische mechanismen die ten grondslag liggen aan dergelijke effecten?”
Volgens Hoffman moeten er een aantal kanttekeningen bij de studie worden gemaakt.
”Er zijn kanttekeningen ten aanzien van de steekproef, ten aanzien van de causaliteit en ten aanzien van het feit dat we enkel Israëlische Joden in het onderzoek betrokken hebben, die onder tientallen jaren van terreur hebben geleden. Toekomstige studies moeten zien of dergelijke conclusies te repliceren zijn voor andere landen en culturen. Tot slot hadden we geen informatie over de ervaringen van de grootouders tijdens de Holocaust.”
“Hoe intergenerationele trauma kan worden overgedragen is nog steeds niet met zekerheid te zeggen. Maar eerder onderzoek geeft een aanwijzing. Uit dat onderzoek is gebleken dat bij de overlevenden van de Holocaust en hun kinderen wijzigingen in de Epigenetische regulatie van de genen optreedt.”
Bron: PsyPost