Donkere persoonlijkheden van politici versterken politieke verdeeldheid

Politici met donkere persoonlijkheidskenmerken zoals narcisme, psychopathie en machiavellisme dragen bij aan de groeiende affectieve polarisatie onder burgers. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Lausanne gepubliceerd…

politiek wetenschap persoonlijkheidsstoornis

Akwa GGZ publiceert vernieuwde zorgstandaard Persoonlijkheidsstoornissen

De zorgstandaard Persoonlijkheidsstoornissen is vernieuwd en in lijn gebracht met de multidisciplinaire richtlijn (MDR) Persoonlijkheidsstoornissen en de zorgstandaard Diagnostiek. Er is ook extra aandacht voor de levensloop.
Dat meldt Akwa GGZ. Een kerngroep van experts heeft de…

persoonlijkheidsstoornis

UCP ontwikkelt combinatietherapie voor zestigplussers met persoonlijkheidsstoornis

Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) in Groningen heeft een combinatietherapie ontwikkeld voor zestigplussers met een persoonlijkheidsstoornis, zoals narcisme of borderline. Het is een combinatie van schematherapie en therapie in een gymzaal, alles in de vorm van…

persoonlijkheidsstoornis

Nieuwe therapie voor 60-plussers met een persoonlijkheidsstoornis

Zestigplussers met een persoonlijkheidsstoornis, zoals narcisme of borderline, hadden nog geen goede therapie. Die is er nu wél, schrijft het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP), dat er onderzoek naar deed. Het UCP is onderdeel van het UMCG in Groningen, het onderzoek werd uitgevoerd in…

persoonlijkheidsstoornis

Alternatieve model helpt persoonlijkheidsproblematiek eerder te herkennen

Vandaag, dinsdag 4 juni verdedigt Laura Weekers, psycholoog in opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog en junior onderzoeker, aan de Universiteit van Amsterdam haar proefschrift ‘Towards a new perspective on personality disorder classification. The alternative model for personality disorders…

persoonlijkheidsstoornis

Het hefboom effect

Training van naasten van mensen met een persoonlijkheidsstoornis
 
Persoonlijkheidsstoornissen vragen om langdurige behandelingen. Vaak is er sprake van bijkomende verslavingsproblemen. De wachtlijsten in de GGZ voor deze aandoeningen zijn afgrijselijk lang. Veel mensen met een…

familie persoonlijkheidsstoornis

'Gaat wel weer over' gaat niet op voor jongere met persoonlijkheidsstoornis

Kenmerken van persoonlijkheidsstoornissen in de adolescentie worden veelal toegeschreven aan puberale stemmingswisselingen. Met een vroege diagnose van een persoonlijkheidsstoornis wordt zeer terughoudend omgegaan. Dat moet veranderen, betoogt hoogleraar Joost Hutsebaut in zijn oratie die…

persoonlijkheidsstoornis

Nieuwe deeltijdbehandeling persoonlijkheidsproblematiek in Dordrecht

Sinds kort kunnen mensen met (complexe) persoonlijkheidsproblematiek terecht bij De Hoop ggz voor een behandeling in deeltijd. Hierbij komt iemand meerdere keren per week naar De Hoop voor behandeling gedurende een langere tijd. Er worden twee soorten trajecten aangeboden. Bij de…

persoonlijkheidsstoornis

Cluster C persoonlijkheidsstoornis nog te weinig bekend

Gratis (online) publieksdag op 22 mei staat in teken van ’naasten’
 
Heb jij het vermoeden dat je een persoonlijkheidsstoornis hebt? Ben je gediagnosticeerd maar weet je (nog) niet zo goed wat je ermee aan moet? Ben je partner, familielid of vriend(in) van iemand met een cluster…

persoonlijkheidsstoornis

‘Ik heb het ook wel nodig gehad om een paar keer te struikelen’

Persoonlijkheidsstoornis Cluster C: een drama dat zichzelf in stand houdt
 
Kort na het maken van een afspraak voor het interview, ontvang ik mail. “Ik realiseerde mij dat ik in het telefoongesprek misschien wat ongenuanceerd over ben gekomen… “ gevolgd door een uitgebreide…

persoonlijkheidsstoornis

‘Ik heb het ook wel nodig gehad om een paar keer te struikelen’

 
Persoonlijkheidsstoornis Cluster C: een drama dat zichzelf in stand houdt
 
Kort na het maken van een afspraak voor het interview, ontvang ik mail. “Ik realiseerde mij dat ik in het telefoongesprek misschien wat ongenuanceerd over ben gekomen… “ gevolgd door een…

persoonlijkheidsstoornis

Diagnose persoonlijkheidsstoornis: wat moet je er mee?

Vermoed jij dat je een persoonlijkheidsstoornis hebt? Heb je de diagnose maar weet je (nog) niet zo goed wat je ermee aan moet? Ben je een partner of familielid van iemand met een persoonlijkheidsstoornis cluster C? Of wil je gewoon meer informatie over behandelmethoden en lotgenoten…

persoonlijkheidsstoornis

Andermans pijn activeert dezelfde hersencellen als eigen pijn

Waarom worden we verdrietig als we iemand anders zien huilen? En waarom huiveren we als een vriend in zijn vinger snijdt? Om het antwoord te vinden op deze vragen onderzochten wetenschappers van het Nederlands Herseninstituut de oorsprong van empathie in de hersenen van ratten. Hieruit blijkt…

empathie persoonlijkheidsstoornis

Therapeutisch Psychologisch Onderzoek effectief bij persoonlijkheidsstoornissen

Het nut van psychodiagnostiek is al langer een controversieel onderwerp, onder meer omdat er nauwelijks wetenschappelijk onderzoek bestaat naar de werkzaamheid van psychodiagnostisch onderzoek. Therapeutisch Psychologisch Onderzoek (TPO) vormt daarop een uitzondering.
Bij TPO gaat het om…

onderzoek persoonlijkheidsstoornis

Perspectief voor behandeling van jonge criminelen met anti-sociaal gedrag

Bij jongeren met kille-emotieloze trekken is crimineel gedrag beter te behandelen dan voorheen werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van Tijs Jambroes die op 25 oktober promoveert bij Amsterdam UMC. Jambroes onderzocht de invloed van kille-emotieloze trekken én het stressniveau op het effect van…

persoonlijkheidsstoornis

Mensen met persoonlijkheidsproblematiek hebben (bewezen) baat bij beeldende therapie

Suzanne Haeyen, beeldend therapeut bij Scelta, expertisecentrum voor persoonlijkheidsproblematiek, onderdeel van GGNet en hoofddocent bij de opleiding Creatieve Therapie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, promoveerde op 14 maart bij de Radboud Universiteit te Nijmegen op de ‘Effecten…

persoonlijkheidsstoornis

Adolescenten met een persoonlijkheidsstoornis krijgen vaak niet de goede diagnose

Bij professionals lijkt een weerstand te bestaan om een persoonlijkheidsstoornis bij adolescenten te diagnosticeren. Uit het promotieonderzoek van Annelies Laurenssen blijkt dat slechts 9% van de ondervraagden uit een steekproef van 367 psychologen een persoonlijkheidsstoornis bij…

persoonlijkheidsstoornis

Persoonlijkheidsproblematiek in strafrecht complexer dan in reguliere psychologische praktijk

Het vaststellen van persoonlijkheidsproblematiek binnen strafrechtelijk onderzoek is niet eenvoudig. Zo zijn zelfrapportage-instrumenten onbetrouwbaarder dan gedacht. Dat concludeert psycholoog Marleen Spaans. Spaans promoveerde gisteren, 6 december.
Voorzichtig zijn met…

persoonlijkheidsstoornis forensische psychiatrie

Behandeling van persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen wel degelijk haalbaar

Behandeling van persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen is - wereldwijd - een nog onontgonnen terrein. Hoewel er voor jongere volwassenen de laatste 25 jaar volop behandelmogelijkheden ontwikkeld zijn, heerst tot op heden het idee dat behandeling van ouderen onbegonnen werk is. Met de promotie…

ouderen persoonlijkheidsstoornis

Basis voor meervoudige persoonlijkheidsstoornis ligt in kindertijd

Psychologische vragenlijsten en hersenonderzoek naar hersenactiviteit en hersenstructuren laten zien dat een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis (DIS, eerder: meervoudige persoonlijkheidsstoornis) samenhangt met traumatische gebeurtenissen in de jeugd. Mensen met DIS blijken ernstiger trauma’s…

persoonlijkheidsstoornis

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • Psychotherapie brengt fysieke veranderingen in hersenen en verlicht chronische pijn

  • Geen schrik, wél minder motivatie: de reactie op een verhoogd Alzheimer-risico

  • Nieuwe beschermd wonen locatie voor mensen met eetstoornis

  • Studies naar psychofarmaca verwaarlozen afkomst, en dat is een probleem

  • ‘Middel tegen kaalheid en prostaatklachten kan leiden tot suïcidale gedachten’

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2025 - GGZ Totaal
Inloggen | Ziber Website | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio