Traditionele kunst als therapie: hoe erfgoedkunst kan bijdragen aan mentale gezondheid

Een recent gepubliceerde studie toont aan dat het beoefenen van erfgoedkunstvormen kunstvormen die binnen families of gemeenschappen van generatie op generatie zijn doorgegeven – zoals traditionele handwerktechnieken of inheemse schilderstijlen niet alleen een bron van creatief plezier is, maar…

vaktherapie wetenschap

AI-chatbots missen signalen van bijwerkingen psychiatrische medicatie

Uit een recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat adviezen over mentale gezondheid, gegeven door artificiële intelligentie chatbots, tekortschieten. Het grote voordeel van deze bots is dat ze altijd beschikbaar zijn, meestal gratis en worden gevoed door gigantische hoeveelheden data, Ze…

wetenschap artificiele intelligentie

Psychotherapie brengt fysieke veranderingen in hersenen en verlicht chronische pijn

Chronische pijn is een onzichtbare last die miljoenen mensen dagelijks meedragen. Of het nu gaat om rugpijn, migraine, artrose of langdurige klachten na een hersenschudding of kankerbehandeling—voor één op de vijf volwassenen is pijn een constant onderdeel van het leven. Medicatie biedt lang…

wetenschap chronische pijn

Geen schrik, wél minder motivatie: de reactie op een verhoogd Alzheimer-risico

Wat gebeurt er als mensen zonder geheugenproblemen te horen krijgen of een verhoogd risico lopen op het krijgen van de ziekte van Alzheimer? Nieuw onderzoek laat zien dat het meedelen van amyloïdstatus – een belangrijke biomarker voor Alzheimer – niet leidt tot psychische problemen, maar wel…

alzheimer wetenschap

Gaat kunstmatige intelligentie de therapeut vervangen?

Er is de afgelopen jaren veel gezegd en geschreven over artificiële intelligentie (AI). De mogelijkheden blijken legio en het fenomeen laat ook de geestelijke gezondheidszorg niet ongemoeid. De discussie daarover zal de komende jaren nog wel even aanhouden. Alle onderzoeken uit het verleden…

wetenschap artificiele intelligentie

Jongeren met mentale gezondheidsproblemen ervaren sociale media anders

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het leven van jongeren. Maar hoe beïnvloeden deze platforms hun mentale welzijn? Volgens een recente studie, gepubliceerd in Nature Human Behaviour, is er sprake van duidelijke verschillen tussen jongeren met en zonder psychische problemen als het…

wetenschap sociale media jongeren

Hoe hersenactiviteit verandert bij de overgang van vroege naar chronische psychose

Patiënten in de vroege fase van psychose reageren vaak anders op behandelingen dan mensen met een chronische vorm van de aandoening. Begrijpen hoe de hersenen veranderen tijdens deze overgang is cruciaal voor het ontwikkelen van gerichte behandelings- en preventiestrategieën. Toch is nog…

wetenschap psychose

Probiotica verminderen negatieve gevoelens, maar vervangt geen antidepressiva

Het innemen van probiotica kan helpen om negatieve gevoelens te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van Katerina Johnson en Laura Steenbergen dat onlangs in het tijdschriftProbiotica zijn ‘goede’ bacteriën in de vorm van drankjes of tabletten die je in de supermarkt kunt kopen. Er is steeds…

darm en brein wetenschap

Donkere persoonlijkheden van politici versterken politieke verdeeldheid

Politici met donkere persoonlijkheidskenmerken zoals narcisme, psychopathie en machiavellisme dragen bij aan de groeiende affectieve polarisatie onder burgers. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Lausanne gepubliceerd…

politiek wetenschap persoonlijkheidsstoornis

Placebo’s werken beter als je weet waaróm ze werken

Door de eeuwen heen heeft de geneeskunde tal van dubieuze behandelingen en geneesmiddelen gekend. Overduidelijke kwakzalvers daargelaten, voerden artsen ook in oprechte overtuiging niet-werkende behandelingen uit die in de toenmalige medisch wetenschap algemeen geaccepteerd waren. En…

placebo wetenschap

Psilocybine: geen wondermiddel tegen alcoholverslaving, wél positieve bijeffecten

De hoopvolle resultaten van het effect van therapeutisch gebruik van psilocybine lijkt slechts gedeeltelijk op te gaan bij ontwenningsverschijnselen van alcoholmisbruik, Dat blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek in The Lancet, waar 37 deelnemers na een periode van onthouding ofwel een…

psychedelica alcohol verslaving wetenschap

Priovi, online therapie voor mensen met borderline, geeft hoopvolle resultaten

Minder dan een kwart van de mensen met borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) krijgt therapie die voldoet aan de richtlijnen. Een innovatieve digitale oplossing biedt nu nieuwe hoop. Dat schrijven Duitse wetenschappers in een recent gepubliceerd onderzoek.
Het onderzoek laat zien dat…

borderline wetenschap online

De link tussen cannabis-gebruik en psychose nader verklaard

Een Canadees onderzoek heeft een opvallende link gevonden tussen frequent cannabisgebruik en veranderingen in de hersenen die samenhangen met psychose. De resultaten, gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift JAMA Psychiatry, geven nieuwe inzichten in hoe cannabisgebruik mogelijk invloed…

cannabis eerste psychose wetenschap

Hoe jeugdtrauma’s van generatie op generatie kunnen worden doorgegeven

Kindermishandeling en -verwaarlozing is een complex probleem dat vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. Kinderen die opgroeien in een gewelddadige of verwaarlozende omgeving lopen een verhoogd risico om later zelf hun kinderen op vergelijkbare wijze te behandelen. Zo ontstaat een…

wetenschap trauma kindermishandeling

Magnetische hersenstimulatie lijkt cognitieve achteruitgang bij Alzheimer te remmen

Een nieuwe studie uit Italië laat veelbelovende resultaten zien voor patiënten met de ziekte van Alzheimer. Dankzij gepersonaliseerde hersenstimulatie werd de cognitieve achteruitgang met meer dan de helft verminderd, en het verlies van dagelijkse vaardigheden zelfs met 96%.
In een…

alzheimer hersenstimulatie wetenschap

Desinformatie op TikTok vervormt het beeld over ADHD. En dat is een probleem.

Onderzoek toont aan dat populaire video’s op TikTok over ADHD vaak niet stroken met de medische werkelijkheid – en dat kan gevolgen hebben voor hoe jongeren zichzelf en anderen zien. Het onderzoek werd 19 maart gepubliceerd in Plos One..
In deze wetenschapsrubriek bespreekt Willem Gotink…

wetenschap adhd

Wereldwijd wordt slechts 1 op de 15 mensen met een psychische aandoening effectief behandeld

De ggz in de wetenschap. Willem Gotink bespreekt actuele internationale onderzoeken en inzichten.
Ondanks wereldwijd toegenomen aandacht voor mentale gezondheid, blijkt uit nieuw onderzoek dat slechts 6,9 procent van de mensen met een psychische stoornis of een verslaving een…

wetenschap

‘Psychiatrie is geen lineaire wetenschap, het gaat om verhalen vertellen’

Zoals het nu in de ggz gaat is als het toneelstuk Wachten op Godot van Samuel Beckett, zegt psychiater Jim van Os. “Iedereen wacht maar, en er gebeurt helemaal niks.” Dat moet anders. Het is zijn missie om het systeem helemaal om te gooien. “De psychiater blijft een rol houden, maar niet als…

psychiatrie wetenschap

Bij hoogleraar Anika Bexkens gaan wetenschap en praktijk hand-in-hand

De kennis over behandelingen vernieuwt zich continu. Maar hoe pas je die toe in de dagelijkse praktijk? De kersverse hoogleraar Anika Bexkens pleit voor integratie van wetenschappelijke evidentie, klinische expertise en het perspectief van de cliënt. Ervaringsdeskundigheid speelt daarin een…

angststoornis wetenschap

‘Stroomopwaarts zoeken naar oorzaken mentale ongezondheid’

Mentale gezondheid gaat veel verder dan veerkracht en weerbaarheid en het is ook geen individuele aangelegenheid. Sociale, economische en politieke factoren zijn van grote invloed, net als de structurele systemen om mensen heen. Dat vraagt om een aanpak die zich niet alleen richt op het redden…

wetenschap

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • Traditionele kunst als therapie: hoe erfgoedkunst kan bijdragen aan mentale gezondheid

  • Aantal zelfdodingen nauwelijks veranderd

  • AI-chatbots missen signalen van bijwerkingen psychiatrische medicatie

  • Mentaal welzijn van jongeren is ietsje verbeterd

  • Oproep MIND aan politiek: kijk naar impact armoede op psychische gezondheid

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2025 - GGZ Totaal
Inloggen | Ziber Website | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio