Blijvende littekens: hoe jeugdtrauma's doorwerken in het volwassen leven

Een recent gepubliceerde studie bevestigt nog eens de ingrijpende en langdurige impact van jeugdtrauma op de mentale gezondheid van volwassenen. De bevindingen van de Italiaanse onderzoekers wijzen uit dat ervaringen van misbruik of verwaarlozing in de kindertijd sterk samenhangen met…

wetenschap trauma

POET: een online emotieregulatietherapie voor jongeren met psychische klachten

Het aantal online interventies neemt in rap tempo toe. Zozeer zelfs, dat het niet (meer) opmerkelijk is als er een onderzoek gepubliceerd wordt, dat aantoont dat een specifieke interventie werkzaam is. De meeste online interventies (en daarmee de onderzoeken) richten zich op één specifieke…

wetenschap online

Eenzaamheid en veerkracht: sleutels tot psychische gezondheid bij jongeren

Dat eenzaamheid een risicofactor is voor de ontwikkeling van angststoornissen en depressie wisten we al langer. Maar hoe dit samengaat met veerkracht—het vermogen om met stress en emotionele uitdagingen om te gaan—was tot nu toe weinig onderzocht, zeker in de kwetsbare overgangsfase van…

wetenschap jongeren

Wekelijkse capsule biedt vergelijkbare effectiviteit en betere therapietrouw bij chronisch psychiatrische aandoeningen

Therapietrouw blijft één van de grootste uitdagingen in de behandeling van schizofrenie en schizoaffectieve stoornis. In een recent afgeronde fase 3-studie is een innovatieve wekelijkse orale formulering van Risperidon (LYN-005) onderzocht, met als doel om de kloof te overbruggen tussen…

wetenschap psychofarmaca

Strikte medicatietrouw bij schizofrenie halveert risico op verkeersongevallen

Een grootschalige Canadese studie heeft aangetoond dat perfecte therapietrouw aan antipsychotische medicatie bij mensen met schizofrenie gepaard gaat met een halvering van het risico op een auto-ongeluk. De onderzoekers suggereren dat artsen en beleidsmakers op het gebied van rijgeschiktheid…

rijbewijs antipsychotica wetenschap schizofrenie

Twintig jaar later: PTSS blijft een onzichtbare strijd voor hulpverleners van nine-eleven

Een baanbrekende studie van maar liefst twintig jaar werpt nieuw licht op de langdurige impact van posttraumatische stressstoornis (PTSS) onder hulpverleners die actief waren bij de nasleep van de aanslagen op 11 september 2001 in New York. De bevindingen zijn even indrukwekkend als…

ptss wetenschap

Patiënten aan het woord: wat levert psychotherapie hen op?

De vraag of psychotherapie effectief is, wordt in principe beantwoord door wetenschappelijk onderzoek. Door het invullen van gestandaardiseerde vragenlijsten - aan het begin, aan het eind én een aantal weken of zelfs maanden na afloop van de therapie - moet blijken of de klachten zijn verminderd…

wetenschap psychotherapie

Mentale gezondheid begint bij gezonde maatschappelijke omstandigheden

De geestelijke gezondheidszorg in Nederland staat onder druk. Wachttijden lopen op en steeds meer mensen kampen met psychische klachten. Hoewel het onderwerp hoog op de politieke agenda staat, blijft het beleid achter, vinden Mary Nicolaou, Junus van der Wal en Leonie Elsenburg, onderzoekers…

wetenschap leefomgeving

Orde in de invloed van ‘set en setting’ op therapieën met psychedelica

Psychedelische middelen zoals psilocybine en MDMA krijgen steeds meer wetenschappelijke en maatschappelijke aandacht als mogelijke behandelingen voor mentale aandoeningen zoals depressie, angst en PTSS. Toch bleef één belangrijk obstakel lange tijd bestaan: het gebrek aan systematische aandacht…

wetenschap psychedelica

Mini-RNA’s lijken sleutelrol te spelen in psychiatrische en neurologische aandoeningen

Een recente studie, afgelopen december gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Aging, werpt nieuw licht op het ontstaan van diverse psychiatrische en neurologische aandoeningen. Onderzoekers van de UC Davis School of Medicine in Californië hebben specifieke microRNA’s…

wetenschap genetica

Waarom de één angstiger is dan de ander: angstcircuit in het brein ontrafeld

Waarom schrikt de ene persoon bij het minste of geringste, terwijl een ander juist kalm blijft in dezelfde situatie? Wetenschappers uit China denken een belangrijk stukje van die puzzel te hebben gevonden. In een studie, recent gepubliceerd in het tijdschrift Neuron, onthult een Chinees…

wetenschap angst angststoornis

De relatie tussen hechtingsstijlen en narcisme: een onderzoek

Australische onderzoekers publiceerden recent een meta-analyse van 33 studies over narcisme en hechting. Het doel van deze systematische en meta-analytische review was het maken van een schatting van de relatie tussen hechtingsstijlen bij volwassenen en narcisme. De onderzoekers…

narcisme wetenschap hechting

Mishandeling laat sporen na in het brein van jongeren met gedragsstoornis

Nieuw onderzoek wijst uit dat kinderen met een gedragsstoornis duidelijke verschillen in hersenstructuur vertonen, afhankelijk van of zij in hun jeugd zijn mishandeld.
Een internationale groep onderzoekers, onder leiding van de Universiteit van Bath, heeft aangetoond dat de hersenen van…

gedragsstoornis wetenschap hersenonderzoek

Traditionele kunst als therapie: hoe erfgoedkunst kan bijdragen aan mentale gezondheid

Een recent gepubliceerde studie toont aan dat het beoefenen van erfgoedkunstvormen kunstvormen die binnen families of gemeenschappen van generatie op generatie zijn doorgegeven – zoals traditionele handwerktechnieken of inheemse schilderstijlen niet alleen een bron van creatief plezier is, maar…

vaktherapie wetenschap

AI-chatbots missen signalen van bijwerkingen psychiatrische medicatie

Uit een recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat adviezen over mentale gezondheid, gegeven door artificiële intelligentie chatbots, tekortschieten. Het grote voordeel van deze bots is dat ze altijd beschikbaar zijn, meestal gratis en worden gevoed door gigantische hoeveelheden data, Ze…

wetenschap artificiele intelligentie

Psychotherapie brengt fysieke veranderingen in hersenen en verlicht chronische pijn

Chronische pijn is een onzichtbare last die miljoenen mensen dagelijks meedragen. Of het nu gaat om rugpijn, migraine, artrose of langdurige klachten na een hersenschudding of kankerbehandeling—voor één op de vijf volwassenen is pijn een constant onderdeel van het leven. Medicatie biedt lang…

wetenschap chronische pijn

Geen schrik, wél minder motivatie: de reactie op een verhoogd Alzheimer-risico

Wat gebeurt er als mensen zonder geheugenproblemen te horen krijgen of een verhoogd risico lopen op het krijgen van de ziekte van Alzheimer? Nieuw onderzoek laat zien dat het meedelen van amyloïdstatus – een belangrijke biomarker voor Alzheimer – niet leidt tot psychische problemen, maar wel…

alzheimer wetenschap

Gaat kunstmatige intelligentie de therapeut vervangen?

Er is de afgelopen jaren veel gezegd en geschreven over artificiële intelligentie (AI). De mogelijkheden blijken legio en het fenomeen laat ook de geestelijke gezondheidszorg niet ongemoeid. De discussie daarover zal de komende jaren nog wel even aanhouden. Alle onderzoeken uit het verleden…

wetenschap artificiele intelligentie

Jongeren met mentale gezondheidsproblemen ervaren sociale media anders

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het leven van jongeren. Maar hoe beïnvloeden deze platforms hun mentale welzijn? Volgens een recente studie, gepubliceerd in Nature Human Behaviour, is er sprake van duidelijke verschillen tussen jongeren met en zonder psychische problemen als het…

wetenschap sociale media jongeren

Hoe hersenactiviteit verandert bij de overgang van vroege naar chronische psychose

Patiënten in de vroege fase van psychose reageren vaak anders op behandelingen dan mensen met een chronische vorm van de aandoening. Begrijpen hoe de hersenen veranderen tijdens deze overgang is cruciaal voor het ontwikkelen van gerichte behandelings- en preventiestrategieën. Toch is nog…

wetenschap psychose

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • NZa maakt nieuwe tarieven ggz bekend

  • Zorgen over toename ADHD

  • Dieren in het nieuws

    van de redactie
  • De meerwaarde van psychotherapie met paarden

    door Leendert Douma
  • Blijvende littekens: hoe jeugdtrauma's doorwerken in het volwassen leven

    door Willem Gotink

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2025 - GGZ Totaal
Inloggen | Ziber Website | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio