ZonMw steunt zes onderzoeksprojecten naar hybride ggz

In het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft ZonMw subsidie beschikbaar gesteld om hybride zorg in de geestelijke gezondheidszorg te stimuleren. Het gaat hierbij om praktijkgericht onderzoek naar de inzet van blended: een combinatie van digitale zorg met fysieke zorg. Er worden zes…

onderzoek

Onderzoek Radboud universiteit: diep nadenken doet pijn

Mentale inspanning is onplezierig. Dat toont een uitgebreide studie van Radboud-onderzoekers onder mensen uit verschillende landen en beroepsgroepen aan. Ook als mensen dit vrijwillig doen, ervaren zij de mentale last van denkwerk als onprettig.
Dat schrijft de Radboud Universiteit op 6…

onderzoek

Akwa GGZ onderzoekt consultatie in de ggz

In opdracht van Akwa GGZ voert adviesbureau SiRM een onderzoek uit naar consultatie in de ggz. Zorgverleners kunnen tot 7 augustus een enquête invullen.
Dat meldt Akwa GGZ op 23 juli. De afgelopen jaren hebben ggz-behandelingen zich steeds verder gespecialiseerd. Dat kan zorgen voor…

onderzoek

Veni beurzen: geld voor veelbelovend onderzoek over mentale gezondheid

Bijna 175 academici die net zijn gepromoveerd en daarmee aan het begin van hun wetenschappelijke carrière staan, krijgen een Veni-beurs van de overheid. (De naam is afgeleid van Julius Caesar’s uitspraak ‘Veni, vidi, vici’.) In dit geval veni, want de ontvangers zijn veelbelovende onderzoekers,…

onderzoek

'Hormonale verschillen beïnvloeden neurocognitief functioneren, maar hoe?''

Mechanismen van performance monitoring breed belicht in promotieonderzoek
 
Als je aan het autorijden bent, let je ongemerkt op of je wel tussen de lijnen blijft en je stuurt bij als dat nodig is. Dat gebeurt ook in sociaal contact: als je aan het praten bent, let je continu op of…

onderzoek

Maagverkleining heeft positief effect op prestaties van het brein

Een maagverkleining leidt niet alleen tot gewichtsverlies, maar heeft ook een positief effect op de hersenen. In een studie van het Radboudumc en het Rijnstate in samenwerking met TNO Leiden scoort bijna de helft van de deelnemers een half jaar na de operatie fors beter op allerlei testen…

onderzoek

Kan één hersennetwerk verantwoordelijk zijn voor zes verschillende psychiatrische aandoeningen?

Veel mensen met een psychiatrische aandoening voldoen op enig moment ook aan de criteria voor een andere aandoening. Door dit fenomeen, comorbiditeit genoemd, vermoeden sommige onderzoekers dat er misschien één neurobiologische verklaring is voor een verscheidenheid aan psychiatrische…

onderzoek

Nieuwe inzichten in de rol van dopamine bij aanleren van gewoontes

Er is weinig twijfel over de rol die dopamine in de hersenen speelt bij het aanleren van gewoontes. Toch blijven er vragen over welke van de verschillende dopamine routes in de hersenen onmisbaar zijn en hoe signalen van specifieke dopamine routes veranderen in de loop van de ontwikkeling bij…

onderzoek dopamine

Het effect van kou op de geestelijke gezondheid

Zwemmen in koud (buiten)water of koud afdouchen… het staat sinds enige tijd weer volop in de belangstelling. Psycholoog Julia Doets, klinisch psycholoog Maurice Topper en onderzoekster Annet Nugter van GGZ Noord-Holland-Noord publiceerden in december 2021 een vergelijkende literatuurstudie…

onderzoek

UMCG start onderzoek naar samenhang psychiatrische en functionele stoornissen

Psychiatrische en functionele stoornissen behoren tot de meest voorkomende aandoeningen wereldwijd, en hebben een grote persoonlijke en maatschappelijke impact. Vaak komen deze stoornissen samen voor, maar er is tot op heden nog onvoldoende duidelijk wat de oorzaken zijn. Het Amerikaanse…

onderzoek

Voorzichtige nieuwe inzichten in Conduct Disorder met “beperkte prosociale emoties”

Conduct Disorder is een ernstige en moeilijk te behandelen psychische stoornis die relatief vaak bij kinderen en adolescenten voorkomt. Deze normoverschrijdend-gedragsstoornis kenmerkt zich door agressieve en antisociale gedragingen. De diagnose hangt echter samen met zeer uiteenlopende…

onderzoek

Start van zes nieuwe onderzoeksprojecten naar effectiviteit van ggz-behandelingen

Zes onderzoeken waarin de (kosten)effectiviteit wordt onderzocht van therapieën, behandelingen of interventies in de geestelijke gezondheidszorg zullen binnenkort starten. De onderzoeken zijn gericht op persoonlijkheidsstoornissen, ontwikkelingsstoornissen, depressieve-stemmingsstoornissen…

onderzoek

Hersenstimulatie kan mogelijk helpen om (te) emotionele reacties beter te controleren

Om goed te functioneren in de maatschappij, moet je regelmatig je emotionele reacties onder controle brengen. Dit gaat meestal goed, maar soms niet. Denk bijvoorbeeld aan agressie in het verkeer of aan mensen met sociale angst, die sterk geneigd zijn sociale situaties uit de weg te gaan.…

hersenstimulatie onderzoek

Yoga helpt bij een angststoornis, maar is minder effectief dan CGT

Yoga vermindert de symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis, wat betekent dat de methode nuttig kan zijn bij het behandelen van angst. Uit een nieuwe studie, onder leiding van onderzoekers van de NYU Grossman School of Medicine, blijkt dat yoga significant effectiever is voor…

yoga onderzoek

Psychische problemen ontstaan veel vaker door de omgeving dan door genetische aanleg

 
Een volgende stap in het nature-nurture debat rond psychische problematiek

Wie in de jaren ’80 een kind had met psychische problemen, kreeg doorgaans het verwijt iets fout gedaan te hebben tijdens de opvoeding. Want psychoses, depressies, autisme, het kwam allemaal door…

onderzoek genetica

Klopt al dat nieuws over corona en de ggz wel?

Nieuw onderzoek laat zien hoe het zit
 
Het aantal mensen met psychische klachten neemt toe. De ggz gaat te snel over op (beeld)bellen. Dit soort berichten over de ggz in coronatijd volgen elkaar in hoog tempo op. Tot nu toe moesten we het vooral doen met vermoedens, meningen en…

corona onderzoek

Weten we wel voldoende van de psychische gevolgen van een pandemie?

 
Call to action van Britse wetenschappers
 
Een toename van psychische aandoeningen als angst en depressie, méér probleemgedrag als alcohol- en drugsverslaving, gokken en cyberpesten en méér sociale problematiek als dakloosheid en verbroken relaties. Dat zijn de gevolgen…

corona onderzoek

Therapeutisch Psychologisch Onderzoek effectief bij persoonlijkheidsstoornissen

Het nut van psychodiagnostiek is al langer een controversieel onderwerp, onder meer omdat er nauwelijks wetenschappelijk onderzoek bestaat naar de werkzaamheid van psychodiagnostisch onderzoek. Therapeutisch Psychologisch Onderzoek (TPO) vormt daarop een uitzondering.
Bij TPO gaat het om…

onderzoek persoonlijkheidsstoornis

Onderzoek gebruik wietolie bij ASS

Nadat tieners met Autistisch Spectrum Stoornis zes maanden lang behandeld zijn met wietolie, verbetert hun levenskwaliteit aanzienlijk en dit zonder al te veel of serieuze bijwerkingen. Dat blijkt uit Israëlisch klinisch onderzoek, schrijft cnnbs. Researchers stellen vast dat de kinderen verder…

autisme onderzoek

Omvang en gevolgen van riskant alcoholgebruik in Nederland

Van de 80 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder die in het afgelopen jaar alcohol heeft gedronken, kan 1 op de 6 als riskante drinker worden aangemerkt (17%). Dit komt overeen met 1.790.000 personen of te wel 14% van de totale bevolking. In de Factsheet Riskant alcoholgebruik in…

alcohol onderzoek

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • Traditionele kunst als therapie: hoe erfgoedkunst kan bijdragen aan mentale gezondheid

  • Aantal zelfdodingen nauwelijks veranderd

  • AI-chatbots missen signalen van bijwerkingen psychiatrische medicatie

  • Mentaal welzijn van jongeren is ietsje verbeterd

  • Oproep MIND aan politiek: kijk naar impact armoede op psychische gezondheid

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2025 - GGZ Totaal
Inloggen | Ziber Website | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio