Casemanagement al vergoed bij eerste vermoeden van dementie

Voor mensen met dementie of bij wie een vermoeden is van beginnende dementie en die nog thuis wonen, wordt een uitgebreide vorm van casemanagement vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Naast regie, organisatie en coördinatie van zorg omvat de vergoeding bij casemanagement dementie…

dementie

Ziekenhuizen moeten alerter zijn op geheugenproblemen

Artsen en verpleegkundigen hebben vaak niet door dat patiënten in het ziekenhuis geheugenproblemen hebben. Dat schrijft Alzheimer Nederland, dat zich daarbij baseert op een studie van het ABOARD project, een grootschalig onderzoeksproject dat wordt uitgevoerd door een landelijk,…

alzheimer dementie

Mentale problemen kunnen risico op vroegdementie vergroten

Dementie op jonge leeftijd – onder de 65 jaar – heeft niet alleen een genetische oorzaak. Ook de mentale gezondheid is van invloed op het risico om dementie te krijgen. Onderzoekers van Maastricht University en het Alzheimer Centrum Limburg ontdekten vijftien risicofactoren die verband houden…

dementie

Van hoopvolle ontwikkeling tot vastgelopen onderzoek

De ggz in 2022: Alzheimer en de remedie
 
Wereldwijd lijden ongeveer 55 miljoen mensen aan dementie – de meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer. Helaas is er nog steeds geen remedie voor de ziekte. Maar er was in 2022 veel hoop gevestigd op een experimenteel medicijn…

jaaroverzicht ggz 2022 alzheimer dementie

Nieuwe test stelt dementie nauwkeuriger vast bij mensen met multiculturele achtergrond

Wat zegt een taal- of geheugentest over de uitslag als die persoon de plaatjes van die test niet herkent, omdat het voorwerpen zijn die hij of zij nooit eerder heeft gezien? Die vraag stelde promovendus Sanne Franzen zichzelf toen ze in 2015 kwam werken bij de migrantenpoli van het…

dementie interculturele psychiatrie

Pleidooi om campagne voor een 'hersengezonde leefstijl' verder uit te rollen

Hoe kan je de kans op dementie verkleinen door gezond te leven? Geïnspireerd door deze vraag werkte psychologe Irene Heger aan haar proefschrift ‘Towards Primary Prevention of Dementia’. Donderdag 24 maart verdedigde ze haar proefschrift, waarin ze de relatie onderzoekt tussen leefstijl en…

dementie

Op zoek naar een behandelmethode voor PTSS bij mensen met dementie

De Universiteit Maastricht wil aan de slag met een behandelmethode voor mensen met dementie die kampen met PTSS. Dat schrijft L1imburg.
Uit onderzoek blijkt dat tienduizenden Nederlanders met dementie leven met ernstige angst vanwege gebeurtenissen uit het verleden. En door de dementie komen…

ptss dementie

Het effect van 'lekker eten' op de kwaliteit van leven bij ouderen met dementie

Vorige week startte een onderzoek naar de effecten van lekker eten en drinken op het welzijn van ouderen met dementie. Zes organisaties voeren het uit in verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord in Wageningen onder de naam ‘De vergeten maaltijd’. Esmée Doets (onderzoeker consumentengedrag en gezondheid…

leefstijl dementie

Nieuw onderzoek legt verband tussen specifieke ijzervormen en ziekte van Alzheimer

Er bestaan al decennialang aanwijzingen voor een verband tussen een verhoogd ijzergehalte in de hersenen en de ziekte van Alzheimer. Leidse natuurkundigen vinden dit verband nu ook, waarbij ze onderscheid maken tussen verschillende ijzervormen. Ze identificeren specifieke vormen van ijzer…

alzheimer dementie

Hoger risico op Alzheimer na hoofdletsel

Heb je in het verleden hoofdletsel opgelopen na bijvoorbeeld een valpartij? Dan zou je weleens een verhoogd risico kunnen hebben op Alzheimer. Dat concludeert een team van onderzoekers onder leiding van Jesse Fann, professor aan de University of Washington School of Medicine. Zij…

dementie alzheimer nah

Robot Mario helpt patiënten met dementie

Kunnen machines menselijke toewijding vervangen? De Duitsers zijn sceptisch, maar in Groot-Brittannië, Ierland en Italië komen er positieve reacties na tests met zorgrobot Mario. De software voor de robots komt uit ……….. Duitsland, namelijk van de Universität Passau.
“Om het heel…

dementie mario robot thuiszorg zorg

Mag mijn demente moeder stemmen?

Wie een dementerend familielid heeft, staat voor de keuze: regel je dat je moeder of vader een stem kan uitbrengen? Begeleid je hem of haar tot het stemhokje en in hoeverre praat je op vader of moeder in? Of laat je een machtiging tekenen, zodat jij het gewenste vakje rood kunt kleuren?
’U…

verkiezingen dementie mantelzorg

Plotse lage bloeddruk beïnvloedt dementie

Vijfenvijftigplussers die bij het te snel opstaan last hebben van een plotselinge lage bloeddruk blijken op latere leeftijd een verhoogd risico op dementie te lopen. 
Niet onschuldig
Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een verband ontdekt tussen deze lage bloeddruk bij opstaan…

dementie

CADASIL oorzaak van veel beroertes en dementie in families

In sommige families komen beroertes en dementie heel vaak en al op vrij jonge leeftijd voor. De oorzaak kan CADASIL zijn, een erfelijke aandoening die leidt tot schade aan de hersenvaten. Er is nog geen behandeling voor, maar onderzoekers als Julie Rutten werken daar hard aan. Zij promoveerde op…

dementie

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • Traditionele kunst als therapie: hoe erfgoedkunst kan bijdragen aan mentale gezondheid

  • Aantal zelfdodingen nauwelijks veranderd

  • AI-chatbots missen signalen van bijwerkingen psychiatrische medicatie

  • Mentaal welzijn van jongeren is ietsje verbeterd

  • Oproep MIND aan politiek: kijk naar impact armoede op psychische gezondheid

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2025 - GGZ Totaal
Inloggen | Ziber Website | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio