'Onderzoek naar relatie tussen dementie en geslacht is relevant en nodig'

Vrouwen worden onevenredig zwaar getroffen door de ziekte van Alzheimer. Ook zijn het grotendeels vrouwen die mantelzorg leveren aan patiënten met alzheimer. Aldus Wiesje van der Flier, wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam, gisteren op Internationale Vrouwendag. Van der…

alzheimer

Van hoopvolle ontwikkeling tot vastgelopen onderzoek

De ggz in 2022: Alzheimer en de remedie
 
Wereldwijd lijden ongeveer 55 miljoen mensen aan dementie – de meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer. Helaas is er nog steeds geen remedie voor de ziekte. Maar er was in 2022 veel hoop gevestigd op een experimenteel medicijn…

jaaroverzicht ggz 2022 alzheimer dementie

'Alzheimeronderzoek stagneert doordat amyloïdhypothese blijft domineren'

Er gaat veel geld om in onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Toch boekten wetenschappers de afgelopen decennia weinig resultaten waarmee de toestand van patiënten kan worden verbeterd. De Utrechtse wetenschapshistoricus Bert Theunissen en zijn collega van de Erasmus Universiteit Rotterdam…

alzheimer

'Historische doorbraak' bij nieuw Alzheimermedicijn

De resultaten van een proef met het nieuwe alzheimermedicijn Lecanemab worden ”historisch en hoopvol” genoemd. Dat schrijft Nu.nl, dat zich daarbij baseert op een onderzoeksartikel in the New England Journal of Medicine. Een wondermiddel is het volgens de onderzoekers niet, maar dat het is gelukt…

alzheimer dementie

Twee nieuwe genen ontdekt die het risico op alzheimer verhogen

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Alzheimercentrum en de afdeling humane genetica van Amsterdam UMC heeft twee nieuwe ’alzheimergenen’ ontdekt. Ook is het bewijs geleverd voor nog een nieuw gen. Een erfelijke beschadiging van een van deze genen kan leiden tot een…

alzheimer genetica

Dementie op jonge leeftijd kondigt zich al vijf jaar vóór diagnose aan

Mensen met dementie op jonge leeftijd hadden in de vijf jaar voor de diagnose al symptomen die mogelijk konden wijzen op hun ontwikkelende dementie. Dit is één van de belangrijke conclusies van epidemioloog Stevie Hendriks, die vier jaar onderzoek deed naar dementie op jonge leeftijd en op…

alzheimer

Hoopvolle resultaten in onderzoek naar medicijn tegen Alzheimer

Farmaceuten Eisai en Biogen kondigden gisteren, 28 september 2022, aan dat hun grootschalige onderzoek naar het nieuwe medicijn Lecanemab met succes is afgerond. Uit het onderzoek onder 1800 deelnemers met de beginnende ziekte van Alzheimer bleek een aantoonbaar effect te zijn op het beloop van…

alzheimer

Kan knuffelhormoon oxytocine het geheugen verbeteren bij Alzheimer?

Oxytocine kan mogelijk het geheugen ondersteunen bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van de Universiteit van Maastricht waarbij oxytocine werd toegediend aan muizen met Alzheimer gerelateerde problemen. Het onderzoek baseert zich op…

alzheimer

Hulpmiddelen rond dementie vinden te weinig de weg naar de praktijk

Mensen met dementie kunnen niet zonder hulp en ondersteuning. Toch vinden weinig producten en diensten hun weg naar de persoon met dementie en hun naasten. De behoeftes verschillen namelijk sterk voor ieder persoon en veranderen gedurende het ziekteverloop. Voor dit onderzoek heeft een groot…

dementie alzheimer

Alzheimer Nederland start informatie-campagne over dementie

Ieder uur krijgen vijf mensen in Nederland dementie. Na de diagnose hebben mantelzorgers en mensen met dementie veel vragen. “Wat kan ik verwachten?”, “wat moet ik regelen?”, “waar kan ik ondersteuning krijgen?”. Dat schrijft Alzheimer Nederland De organisatie deed onderzoek waaruit blijkt dat…

alzheimer dementie

Identificatie van genetische risicofactoren: meer zicht op ziekte van Alzheimer

Afgelopen maandag publiceerde een internationale onderzoeksgroep onder leiding van Jean-Charles Lambert van Institut Pasteur de Lille, (Frankrijk) een artikel in Nature Genetics over nieuwe genetische risicofactoren voor de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers uit heel Europa, de VS en…

dementie alzheimer genetica

Hoger opgeleide Alzheimer patiënt gaat in eerste instantie minder snel achteruit

Alzheimerpatiënten met een groter hersenvolume en/of een hoger opleidingsniveau ondervinden minder ernstige gevolgen van hun hersenschade. Bij hen is sprake van meer ‘cognitieve reserve’, de mate waarin het denkvermogen wordt beschermd tegen de gevolgen van hersenschade. Later, in de…

alzheimer

Alzheimerpatiënten hadden tijdens tweede lockdown minder psychosociale klachten

Alzheimerpatiënten en hun naasten zijn nu beter in staat om zich aan te passen aan de uitdagingen van een lockdown. Zij rapporteerden tijdens de tweede lockdown minder psychosociale problemen, zoals angst. Ook voelden ze zich meer gesteund door hun omgeving dan tijdens de eerste lockdown. Dat…

alzheimer

Patiënten gezocht voor nieuwe studie naar medicijn voor Alzheimer

Onder leiding van Jos Prickaerts (Hoogleraar psychiatrie & neurologie, Universiteit Maastricht) werken onderzoekers van de Universiteit Maastricht aan een manier om het proces van beginnende Alzheimer te vertragen. Om het draagvlak van deze klinische studie te vergroten, worden zowel mensen…

alzheimer

Nieuwe technieken werpen nieuw licht op ontstaan ziekte van Alzheimer

Het duurt vijf jaar voordat de samengeklonterde eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de ziekte van Alzheimer, de zogenoemde aggregaten, in aantal verdubbeld zijn. Dat is, volgens Georg Meisl, chemicus aan de Universiteit van Cambridge, een ’bemoedigend’ cijfer, omdat het aantoont dat…

alzheimer

Bij een malafide garage koop je ook geen tweedehands auto

Van Alzheimer tot Covid-19: tijd voor een ethisch reveil
 
In juni van dit jaar keurde de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA het middel Aducanumab goed voor gebruik. Het middel zou werkzaam zijn tegen Alzheimer, doordat het de eiwitplaques die Alzheimer veroorzaken ‘als een…

alzheimer corona

Grote zorgen over nieuwe alzheimermedicijn Aducanumab

Er zijn onder artsen grote zorgen over het nieuwe alzheimermedicijn Aducanumab. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur langs de drie artsenverenigingen die betrokken zijn bij de behandeling van mensen met dementie. De Vereniging voor Klinische Geriatrie gaat het middel, dat op de markt komt…

alzheimer

Medicijn tegen Alzheimer goedgekeurd door Amerikaanse toezichthouder

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA heeft een nieuw middel tegen de ziekte van Alzheimer versneld goedgekeurd voor gebruik. Het is voor het eerst sinds 2003 dat een nieuwe therapie tegen de ernstige aandoening op de markt komt. Het gaat om het middel aducanumab.
De toezichthouder acht…

alzheimer

Prijzen voor dementie-onderzoekers 'die het verschil gaan maken'

Alzheimer Nederland reikt voor de derde keer de Young Outstanding Researcher Award uit. De YOR-award wordt jaarlijks uitgereikt aan twee talentvolle jonge onderzoekers die de potentie hebben om bepalend te zijn voor het dementieonderzoek in de komende decennia. De twee winnaars van dit jaar…

alzheimer dementie

ABOARD: Alzheimer stoppen vóór het start

Deze week is het startschot gegeven voor het landelijk project ABOARD (A personalized medicine approach for Alzheimer’s disease), een samenwerking van meer dan dertig partners om de ziekte van Alzheimer te stoppen. ABOARD is daarmee het eerste onderzoeksproject dat van start gaat als onderdeel…

alzheimer

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • Spijtbetuiging van psychiatrie voor betitelen van homoseksualiteit als ziekte

  • Cluster C: de vermijdende, afhankelijke en dwangmatige persoonlijkheidsstoornis

  • Naar een soepeler overgang van specialistische ggz naar huisartsenzorg

  • Mentale problemen als gevolg van kindermishandeling anders voor mannen en vrouwen

  • Ruim helft jongvolwassenen ervaart psychische klachten

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2023 - GGZ Totaal
Inloggen | Sitehand - Website met apps | Ziber - PSD naar html | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio