Psychotherapie brengt fysieke veranderingen in hersenen en verlicht chronische pijn

Chronische pijn is een onzichtbare last die miljoenen mensen dagelijks meedragen. Of het nu gaat om rugpijn, migraine, artrose of langdurige klachten na een hersenschudding of kankerbehandeling—voor één op de vijf volwassenen is pijn een constant onderdeel van het leven. Medicatie biedt lang…

wetenschap chronische pijn

Geen schrik, wél minder motivatie: de reactie op een verhoogd Alzheimer-risico

Wat gebeurt er als mensen zonder geheugenproblemen te horen krijgen of een verhoogd risico lopen op het krijgen van de ziekte van Alzheimer? Nieuw onderzoek laat zien dat het meedelen van amyloïdstatus – een belangrijke biomarker voor Alzheimer – niet leidt tot psychische problemen, maar wel…

alzheimer wetenschap

Nieuwe beschermd wonen locatie voor mensen met eetstoornis

Changes GGZ heeft in Breda een beschermd wonen locatie geopend voor mensen met een eetstoornis. Die is bedoeld als brug tussen intensieve behandeling en zelfstandig leven. Medio mei betrekken de eerste bewoners hun kamers. 
“Hier krijgen bewoners extra begeleiding in een veilige…

eetstoornissen

Studies naar psychofarmaca verwaarlozen afkomst, en dat is een probleem

Analyse van bijna 1700 klinische studies toont aan: raciale en etnische groepen zijn vaak ondervertegenwoordigd.
Het debat over inclusiviteit in de gezondheidszorg is actueler dan ooit. De laatste jaren groeit het besef dat medische behandelingen niet voor iedereen op dezelfde manier…

neurowetenschap psychofarmaca etniciteit

‘Middel tegen kaalheid en prostaatklachten kan leiden tot suïcidale gedachten’

Finasteride, een middel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten, kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking is aangetoond en er komt een extra waarschuwing in de verpakking.
Dat hebben de Europese medicijntoezichthouder EMA en het Nederlandse College…

suicide

Petitie 'Stop eenzame opsluiting' aangeboden aan Kamer

Ruim 18.000 mensen vragen de overheid en de zorg om te stoppen met eenzame opsluiting van mensen in psychische nood. Op 13 mei heeft MIND namens hen de petitie ‘Stop eenzame opsluiting’ aangeboden aan Tweede Kamerleden, met daarbij de oproep: verbied deze eenzame opsluiting bij wet. En zorg…

dwang

Familieopstellingen

In een redactioneel als deze wordt je geacht een lampje te schijnen op de mooie artikelen in het huidige e-magazine. Maar ik wil juist aandacht voor een collega bij een ander medium. Deze week schreef Kees van den Bosch voor De Groene Amsterdammer een boeiend artikel over het effect van…

redactieggz

“You’re treating me like an animal!”

“I’m gonna leave this fucked up country! Today!”

Hij schreeuwt. De aderen lopen als netwerken door zijn ogen. Zijn neus vlak voor de mijne. Maar het is niet het volume dat me raakt. Het is de inhoud. Het enige wat ik voel, is de teleurstelling. Ons falen.

Ayan is begin…

interculturele psychiatrie

Gaat kunstmatige intelligentie de therapeut vervangen?

Er is de afgelopen jaren veel gezegd en geschreven over artificiële intelligentie (AI). De mogelijkheden blijken legio en het fenomeen laat ook de geestelijke gezondheidszorg niet ongemoeid. De discussie daarover zal de komende jaren nog wel even aanhouden. Alle onderzoeken uit het verleden…

wetenschap artificiele intelligentie

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Als zorgprofessional weet je hoe uitdagend het kan zijn wanneer cliënten blijven vastzitten in hun klachten. Je wilt hen helpen, maar de gebruikelijke methodes lijken soms niet voldoende. Herkenbaar? Dan is Acceptance and Commitment Therapy (ACT) misschien precies wat jij en je cliënten…

advertentie

Waal

Waal
Ik heb vannacht weer
over het water gedroomd
het had voor me gezongen
als voor een kind
dat het donker van de nacht
nog niet kan vangen
vraag me af:
wat wil ik hier vinden?
heb alle manieren om de rivier
over te steken bedacht
de dingen die me…

gedicht

Persoonlijkheidsdiagnostiek, een praktische gids

DSM5 of neurodiversiteit. Er is een middenweg. Maar leidt die tot verbetering? Johan Atsma recenseert Persoonlijkheidsdiagnostiek, een praktische gids van Michiel W. Hengeveld.
Persoonlijkheidsdiagnostiek, dat is een gebied binnen de ggz waarover het nodige te discussiëren valt. Dat gebeurt…

recensie

Mijn verloren dochter. Rouw om mijn springlevende oogappel

Helder over de hulpverlening: deze deugt niet. Judith de Roos recenseert Mijn verloren dochter. Rouw om mijn springlevende oogappel van Geertje Paaij.
Geertje Paaij beschrijft in dit autobiografische boek hoe het haar en haar dochters Iris en Brigit vergaat bij het opgroeien. Het verhaal…

recensie

De podcasts

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: FIT.nl podcast #201 Wat is de oorzaak van anorexia?
Soms duikt er zomaar ineens een pareltje op en dat geldt zeker voor deze aflevering van FIT.nl. Het is geen ggz-gerelateerde organisatie,…

podcast

De bibliotheek

Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz.
(Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.)
 
Handboek Seksuele Gezondheid. Praktische kennis voor…

bibliotheek

Factsheet autisme en overgang

De overgang is voor veel vrouwen een ingrijpende periode. Voor vrouwen met autisme kan deze levensfase extra uitdagingen met zich meebrengen. Sociaal contact kan moeilijker of vermoeiender worden, en het camoufleren van autisme valt vaak zwaarder. Ook kan de sensorische gevoeligheid groter worden…

autisme

Meer vraag naar patiëntenvertrouwenspersonen

Stichting PVP, patiëntenvertrouwenspersonen in de ggz, heeft in 2024 opnieuw meer ggz-cliënten ondersteund dan in het jaar daarvoor. Dat schrijft de stichting in haar jaarverslag over 2024 Voorkeuren van de cliënt op de voorgrond.  
Ggz-cliënten die te maken hebben of krijgen…

patient vertrouwens persoon

Pleidooi voor vaste rol psycholoog in euthanasie bij psychisch lijden

Een groep van 25 ggz-professionals hebben een brief gestuurd naar de NVvP. Daarin pleiten ze voor een structurele rol van klinisch psychologen, psychotherapeuten en systeemtherapeuten bij euthanasieaanvragen wegens ernstig psychisch lijden.
De brief werd ondertekend door klinisch…

euthanasie

Jongeren met mentale gezondheidsproblemen ervaren sociale media anders

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het leven van jongeren. Maar hoe beïnvloeden deze platforms hun mentale welzijn? Volgens een recente studie, gepubliceerd in Nature Human Behaviour, is er sprake van duidelijke verschillen tussen jongeren met en zonder psychische problemen als het…

wetenschap sociale media jongeren

Bestuur instelling moet opstappen van inspectie

De IGJ treft een verregaande maatregel tegen zorg- en ggz-instelling Het Adriano Huis (HAH) in Bergen op Zoom. Twee bestuurders moeten opstappen op last van de inspectie.
Dat schrijft de IGJ op 6 mei. De bestuurders moeten voor 17 mei weg zijn. Een maand daarna moet er een nieuw bestuur zijn…

inspectie

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • Psychotherapie brengt fysieke veranderingen in hersenen en verlicht chronische pijn

  • Geen schrik, wél minder motivatie: de reactie op een verhoogd Alzheimer-risico

  • Nieuwe beschermd wonen locatie voor mensen met eetstoornis

  • Studies naar psychofarmaca verwaarlozen afkomst, en dat is een probleem

  • ‘Middel tegen kaalheid en prostaatklachten kan leiden tot suïcidale gedachten’

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2025 - GGZ Totaal
Inloggen | Ziber Website | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio