Met 700 miljoen mensen die toegang hebben tot internet, is gameverslaving een van de grootste problemen van het moderne China. Vooral jonge mannelijke tieners kampen met een internetverslaving: sommigen zitten met luiers aan meer dan 17 uur non-stop achter de computer. Hun wanhopige ouders sturen hen naar militaire bootcamps om te breken met hun verslaving.
”Drugsverslaving of alcoholproblemen zijn niet wijdverbreid onder de jonge Chinezen”, zegt Tao Ran, de directeur van China’s eerste ’Digital Detox kamp’. ”Het is moeilijk voor jongeren om alcohol te kopen, maar het internet is binnen handbereik en kost hen bijna niets.”
China is een van de eerste landen in de wereld die internetverslaving als een officiële ziekte ziet. Honderden ’bootcamps’ zijn sinds 2008 in het hele land opgezet om jonge mensen te helpen hun afhankelijkheid van het web te overwinnen. De bootcamps moeten excessen voorkomen die nu bijna regel in plaats van uitzondering zijn: in 2011 een man overleed na drie dagen non-stop gamen, vorig jaar nog stierf een 24-jarige man in een internetcafe in Shanghai nadat hij 19 uur aan een stuk het spel World of Warcraft aan het spelen was.
Luiers
De bootcamps zijn een kostbare oplossing: deelname kost de wanhopige ouders zo’n 1.500 dollar per maand en de meeste programma’s duren minstens zes maanden: pas wanneer de verslaving onder controle is, mogen de jongeren het kamp verlaten. ”Deze jongeren spelen 24 uur lang, zeven dagen per week computerspelletjes. Ze zijn zo bang om hun spel te onderbreken dat ze zelfs luiers aantrekken om niet naar de wc te hoeven”, zegt Ran. ”Ze kunnen niet communiceren met anderen, hebben geen notie van huishoudelijk werk en eten slechts een maaltijd per dag.”
Controledwang
Chinese jongeren vallen door de omstandigheden waarin ze opgroeien relatief gemakkelijk ten prooi aan een internetverslaving. ”Vele jongeren die hier binnenkomen, hebben ouders die alle domeinen in het leven van hun kind proberen te beheren en controleren: hun eten, hun studie en zelfs hun vrienden...”, zegt Ran. ”Dit zorgt ervoor dat deze jongeren zich niet goed kunnen ontwikkelen. Vaak ligt hun mentale leeftijd achter op hun biologische leeftijd en dat is een fundamenteel probleem.”
Helden
Ook het andere uiterste komt voor: kinderen die door hun ouders volledig genegeerd worden omdat ze het te druk met hun werk hebben en de kinderen bij hun grootouders aan hun lot overlaten. ”In beide gevallen resulteert het in jongeren die niet in zichzelf geloven en een zware verslaving ontwikkelen tot hun ouders hen ten einde raad bij ons brengen”, zegt Ran. ”De kinderen vluchten in het internet, want daar zijn ze helden die wel zelf de controle hebben. Dat voelt ’echt’ aan. Wat ze thuis niet kunnen krijgen, vinden ze op het web...”