Op 17 april heeft het kabinet de Voorjaarsnota 2025 gepresenteerd. MIND ziet enkele positieve ontwikkelingen, maar maakt zich ook zorgen over de structurele keuzes voor de geestelijke gezondheidszorg.
Dat meldt MIND op 1 mei. Hieronder de plussen en minnen:
Extra middelen
Positief is dat er op korte termijn extra middelen komen voor jeugdzorg. MIND is blij dat het kabinet gemeenten tegemoetkomt in de stijgende kosten voor jeugdzorg. Kinderen en jongeren moeten tijdig en passend geholpen kunnen worden. Ook een pluspunt is de bevriezing van sociale huren en verhoging huurtoeslag. Voor mensen met psychische kwetsbaarheid die afhankelijk zijn van sociale huur, kan dit helpen om financiële stress te verminderen, aldus MIND.
Structurele bezuinigingen jeugdzorg
Maar er zijn vooral zorgen over de Voorjaarsnota, zoals over de structurele bezuinigingen op jeugdzorg en WW. Hoewel op korte termijn extra middelen worden uitgetrokken, blijft de langere termijn ongewis, zegt MIND. “Maatregelen om kosten te ‘beheersen’ mogen niet leiden tot slechtere toegang of hogere drempels voor hulp.”
Wachtlijsten en eigen bijdrage
Een ander negatief punt is dat er in de Voorjaarsnota nul aandacht is voor wachtlijsten in de ggz. De nota biedt geen concrete stappen om de lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg terug te dringen, terwijl dit voor veel mensen dagelijkse realiteit is. Daarnaast maakt MIND zich zorgen over de voorgenomen invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg. Het kabinet wil die invoeren vanaf 2028. MIND vindt dit een onacceptabele drempel voor gezinnen die hulp het hardst nodig hebben.
AZWA
MIND zit aan tafel bij de onderhandelingen over het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Hier hebben de zorg- en welzijnspartijen samen de kans om stappen te zetten richting te toekomst. Veel hangt hier vanaf, bleek ook uit het commissiedebat ggz/suïcidepreventie 15 april. De komende weken gaan de onderhandelingen over het AZWA verder.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.