Mentaal welzijn van jongeren is ietsje verbeterd

Iets meer jongeren beoordelen hun gezondheid als goed in vergelijking met eerdere onderzoeken. In maart 2025 gaf 84 procent aan dat ze hun gezondheid als goed ervaren. Ook het mentaal welzijn is het afgelopen kwartaal licht vooruitgegaan. Dat blijkt uit het vijftiende kwartaalonderzoek van…

jongeren

Jongeren met mentale gezondheidsproblemen ervaren sociale media anders

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het leven van jongeren. Maar hoe beïnvloeden deze platforms hun mentale welzijn? Volgens een recente studie, gepubliceerd in Nature Human Behaviour, is er sprake van duidelijke verschillen tussen jongeren met en zonder psychische problemen als het…

wetenschap sociale media jongeren

Vici-beurs voor onderzoek gesprekken met jongeren

Pedagogisch wetenschapper Loes Keijsers ontvangt de Vici-beurs van 1,5 miljoen euro voor het project IC YOU: Improving Communication with YOuth. Dat project is bedoeld om de drempels te verlagen voor gesprekken over gevoelens tussen jongeren en volwassenen. Daarin wordt samengewerkt met De…

jongeren

Helft van jongeren ervaart mentale problemen

Bijna de helft van de jongeren in Nederland beoordeelt de eigen mentale gezondheid als niet goed. Dat blijkt uit rapportage van GGD GHOR Nederland en het RIVM. Zij deden grootschalig onderzoek onder ruim 135.000 mensen van 16 tot en met 25 jaar. De twee instellingen hebben blijvende zorgen over…

jongeren

Niet elke jongere hoeft in therapie

Alle aandacht voor mentale gezondheid onder jongeren is terecht. Maar pas op voor de ‘prevalentie-inflatie hypothese’. Niet elke jongere hoeft te worden doorverwezen naar de ggz.
Sinds corona lijkt de mentale gezondheid van jongeren ernstig verslechterd en het ziet er niet naar uit dat dat…

jongeren

Steeds meer mbo-studenten voelen zich overbelast

Mbo-studenten ervaren steeds meer stress. De combinatie van studie, stage, werk en thuissituatie zet ze onder druk. Ze hebben lange stage- en lesdagen en voelen zich vaak overbelast.
Dat is de belangrijkste conclusie uit het rapport Als je door de bomen het bos niet meer ziet van het…

stress jongeren

Samenwerken om uitbuiting van kwetsbare jongeren tegen te gaan

Hoe kunnen zorgprofessionals en politie samenwerken om seksuele en criminele uitbuiting van kwetsbare jongeren tegen te gaan? Daarvoor hebben het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, het Nederlands Jeugdinstituut en het Landelijk Kenniscentrum LVB hebben deze maand een handreiking…

jongeren

Trimbos: scholieren gokken en vapen meer

Hoewel het voor hen verboden is, gokt 1 op de 15 middelbare scholieren voor geld. Bijna 1 op de 6 leerlingen rookt of gebruikt een vape. Het aantal jongeren dat alcohol drinkt is licht gedaald: 1 op de 5 zegt in de laatste maand te hebben gedronken. De mentale gezondheid over het algemeen is…

jongeren

Jongerencampagne ‘Hey, het is oké’ om te praten over eenzaamheid en prestatiedruk

In het kader van de Week van de Mentale Gezondheid is VWS een nieuwe campagne begonnen: ‘Hey, het is oké’. Zo worden jongeren van 16 tot 25 jaar aangemoedigd om vroegtijdig te praten over beginnende mentale klachten. De campagne stelt eenzaamheid en prestatiedruk centraal.
De…

jongeren

Eén centraal platform voor jongeren met beginnende mentale klachten

Acht organisaties die zich inzetten voor de mentale gezondheid van jongeren willen hun krachten bundelen op één centraal platform voor beginnende mentale klachten. Het gaat om de doelgroep van 16 tot 27 jaar. Zij vinden het aanbod voor laagdrempelige hulp veel te versnipperd, waardoor…

jongvolwassenen jongeren

Belgische jongeren krijgen binnenkort gratis consulten

Alle kinderen en jongeren tot 23 jaar kunnen in België vanaf 1 februari gratis twintig consulten bij een klinisch psycholoog, psychiater of orthopedagoog krijgen. Dat kondigde federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (van Vooruit) aan op 20 december. De hulpverlener moet wel…

jongeren

'We beseffen steeds meer dat we er eerder bij moeten zijn in de jeugdverslavingszorg'

Jeugdverslaving effectief tegengaan met complimentjes en vouchers
 
In de reeks ‘preventie in de GGZ’ staat na aandoeningen zoals depressie en ADHD nu verslaving bij jongeren centraal. Op de rol staat eetstoornissen.
In deel 12 kijken we in een interview met prof. dr.…

jongeren verslaving serie preventie

Mentale klachten bij jongeren: ziekmeldingen en veel medicatie, alcohol of drugs

85 procent van de jongeren heeft last van mentale klachten. Om die problemen de baas te zijn, heeft 1 op de 5 in de afgelopen twee jaar medicatie gebruikt, bijvoorbeeld antidepressiva of slaappillen. Een even grote groep probeert het zelf wel eens op te lossen met alcohol of drugs.
Dat…

jongeren

Ruim helft jongvolwassenen ervaart psychische klachten

Meer dan de helft van de jongvolwassenen (16 tot en met 25 jaar) in Nederland ervaart psychische klachten. Daarnaast zien we veel eenzaamheid en suïcidale gedachten bij deze groep. Dit schrijft de GGD GHOR Nederland, dat zich daarbij baseert op de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022,…

jongeren

'Benader mentale gezondheid jongeren breder dan alleen DSM-diagnose'

De kwaliteit van relaties hangt nauw samen met mentale gezondheid van jongeren, zo laat het proefschrift van Chantie Luijten (Erasmus School of Health Policy & Management) zien. Haar onderzoek brengt risicofactoren en beschermende factoren van de mentale gezondheid in kaart. Er bestaan…

jongeren

Jongeren voelden mentale gezondheid in afgelopen jaren fors afnemen

In 2021 was 18 procent van de 12- tot 25-jarigen psychisch ongezond. In 2019 en 2020 was dit nog 11 procent. Vooral vrouwen en jongvolwassenen hadden in 2021 vaker te maken met psychische klachten dan daarvoor. Jongeren voelden zich onder andere vaker neerslachtig en somber.
Dit blijkt uit…

jongeren

Koningin Maxima lanceert stichting voor mentale gezondheid van jongeren

Gisteren is Stichting MIND Us officieel gelanceerd door Koningin Máxima tijdens een werkbezoek in Rotterdam. De nieuwe stichting wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. De organisatie kwam in nauwe…

jongeren

Kenniscentra publiceren infographics met kennis en tools rond jeugdhulp

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, het Landelijk Kenniscentrum LVB en het Nederlands Jeugdinstituut ontwikkelen, bundelen en verspreiden samen kennis en tools, waarmee professionals hun dagelijkse praktijk versterken. Zo werken de kennisinstituten aan de beste hulp voor kinderen…

jongeren

Fonds 21 zet in op aanpak psychische gezondheid onder jongeren

De impact van de coronapandemie op de psychische gezondheid van jongeren is enorm. Experts luiden hierover de noodklok: apathie, eenzaamheid, depressiviteit en andere psychische klachten nemen verder toe. Jongeren kunnen hier de rest van hun leven last van houden. Met het programma Jongeren…

jongeren

'Begrijp je medicijn', online wegwijzer voor jongeren over medicijngebruik bij psychische klachten

“Hoe kies ik met mijn behandelaar welk medicijn ik ga gebruiken?” “Mag ik wat extra innemen als ik me niet goed voel?” Veel jongeren – en ouders – hebben vragen over medicijngebruik bij psychische klachten. Zij vinden nu nóg meer duidelijke en betrouwbare antwoorden bij de online wegwijzer…

psychofarmaca jongeren

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • IGJ en NZa: Zet meer tempo op regionale samenwerking!

  • Trienke Stellema nieuwe voorzitter rvt Rivierduinen

  • Mishandeling laat sporen na in het brein van jongeren met gedragsstoornis

  • De Nederlandse ggz: ‘Maak bemoeizorg landelijk beschikbaar’

  • Doorpakken graag!

    van de redactie

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2025 - GGZ Totaal
Inloggen | Ziber Website | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio