Een smartwatch om agressief gedrag onder controle te houden

De Amsterdamse ggz-instelling Arkin zet smartwatches in om het gedrag van jongeren te veranderen. Door middel van trilsignalen moet voorkomen worden dat ze woedeaanvallen krijgen. Gz-pyscholoog Annemieke ter Harmsel deed promotieonderzoek naar biocueing, waarbij mensen ”real time…

e-health

Behandelen via het scherm: tips en waarschuwingen

Steeds vaker worden therapiesessies via het beeldscherm gehouden. Soms zit de patiënt op de bestuurdersstoel van een auto, soms blijkt de patiënt in een heel andere toestand te verkeren dan verwacht. Het nieuwe paradigma van de ’telepsychiatrie’ stelt behandelaars voor een groot aantal situaties…

e-health

Digitale beslistool TREAT maakt dat aanzienlijk meer zorgbehoeften worden besproken

Dankzij de digitale beslistool TREAT is het makkelijker om mensen met ernstige psychische klachten de juiste hulp te bieden, vooral wanneer het om lichamelijke klachten gaat. Dat blijkt uit het onderzoek waarop Lukas Roebroek op 24 maart promoveert. Voor zijn onderzoek bij Lentis ontwikkelde hij…

e-health

'Grip op je dip' cursus: soms liever blended dan online

Een op de vijf jongeren kampt met somberheidsklachten. Door de coronacrisis neemt hun aantal alleen maar toe. Voor velen biedt de online groepscursus Grip op je Dip voldoende handvatten. Maar niet voor iedereen. Soms werkt een mix van een online zelfhulpcursus en een aantal (fysieke) gesprekken…

depressie e-health

E-health interventie om te stoppen met roken laten te wensen over

Veel mensen willen stoppen met roken, maar de meeste van hen willen liever geen intensieve professionele hulp. E-health interventies kunnen deze groep rokers ondersteuning geven bij het stoppen met roken. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van bijvoorbeeld stoppen-met-roken-apps te wensen…

verslaving e-health

Ggz-appwijzer moet inzicht geven in bestaande apps voor mentale gezondheid

Branchevereniging De Nederlandse ggz en cliëntenkoepel MIND lanceerden afgelopen vrijdag 15 januari de website www.ggzappwijzer.nl. ”Deze site laat zien hoe apps voor een betere psychische gezondheid scoren op betrouwbaarheid, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Hiermee komen de…

ehealth e-health

ZN geeft (opnieuw) subsidie voor anonieme eHealth

Uit schaamte of angst voor hun omgeving durven sommige mensen geen professionele hulp te zoeken voor hun psychische klachten of verslaving. Maar ze hebben wel hulp nodig. Het inschakelen van hulp in een vroeg stadium kan ook voorkomen dat klachten erger worden en tot een grotere zorgvraag…

ehealth e-health

Staatssecretaris heeft geen probleem met therapie vanuit India via Skype

Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft er geen problemen mee dat een psychiater in India via Skype therapie geeft. Wel moet de zorg voldoen aan de Nederlandse normen en eisen en moet de patiënt een keuze hebben tussen een e-consult of een fysiek aanwezige psychiater.
Dat schrijft de…

e-health ehealth

Zorgverzekeraar probeert wachtlijsten weg te werken met online behandeling

De afdeling Zorgbemiddeling van Zilveren Kruis begeleidt verzekerden met een hulpvraag zo snel mogelijk naar de juiste zorg. In 2018 meldden zich volgens de verzekeraar 6.000 klanten met een GGZ zorgvraag. Wanneer zij bellen met Zilveren Kruis staan zij vaak al lang op een wachtlijst.…

ehealth e-health

Zorginstituut Nederland geeft 12 organisaties subsidie voor anonieme e-mental health

Zorginstituut Nederland geeft voor 2019 aan 12 organisaties subsidie voor anonieme e-mental health. Anonieme e-mental health is een vorm van zorg gericht op mensen die bijvoorbeeld uit schaamte of angst voor hun omgeving geen professionele hulp zoeken voor hun psychische klachten of…

ehealth e-health

21 januari: Start e-health week

Met digitale ondersteuning in de zorg (e-health) krijgen mensen makkelijker toegang tot zorg en meer inzicht in hun gezondheid. Denk aan beeldbellen met uw zorgverlener, online uw recept vernieuwen, sporten met een trainings-app of tijdens een zwangerschap thuis de ontwikkeling van uw baby…

e-health

Clicks en swipes op smartphone als digitale biomarker voor psychische aandoeningen

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag een interview met psychiater en neurowetenschapper Tom Insel. Decennialang zocht hij tevergeefs naar de biologische oorzaken van depressies. Nu gooit hij het over een andere boeg: hij ontdekte dat de manier waarop smartphonegebruikers klikken en…

ehealth e-health

Afhaken bij behandeling van depressie kan sterk verminderen bij webbased controle

Een nieuwe webbased technologie die het voor therapeuten mogelijk maakt nauwkeurig te volgen hoe patiënten met hun depressie omgaan, verkleint de kans op het staken tijdens de behandeling met 74 procent. Dat schrijft Zorgvisie, dat zich daarbij baseert op Brits onderzoek, gepubliceerd in het…

ehealth e-health

Digitale omgeving vraagt van professional meer vaardigheden als doorvragen, aansluiten en motiveren

”Cocreatie, het ontwikkelen van probleem oplossend vermogen, is een centraal aspect in een e-community. Het vereist een open, nieuwsgierige, empathische houding en onderdrukken van de reflex ‘het wel te weten’.”
Dat concludeert Arien Storm, manager en psychiater bij Volwassenen…

e-health ehealth

Anonieme e-health moet inkrimpen door gebrek aan financiën

Websites die ’anonieme zorg’ bieden aan jongeren met problemen zoals een depressie, dunnen hun online hulpaanbod uit. Dat doen ze omdat ze minder subsidie krijgen van het Rijk. Dat schrijft de NOS.
Tegelijkertijd roept staatssecretaris Blokhuis jongeren juist op te praten over…

ehealth e-health

ICT-versnellingsprogramma voor de GGZ: geen inspanningsverplichting maar resultaatverplichting

”In de ggz zijn er veel mooie initiatieven waar e-health ingezet wordt om de zorg te verbeteren. (...) Er is veel internationaal onderzoek waaruit blijkt dat e-health die ondersteunend aan de behandeling wordt ingezet (blended care) kan bijdragen aan betere resultaten van die behandeling.…

ehealth e-health

Internettherapie voor vermoeidheidssyndroom is effectief en veilig

Gedragstherapie via internet voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), ook wel ME genoemd, helpt en is veilig. Dit blijkt uit onderzoek van het AMC en Radboudumc, dat vorige week gepubliceerd is door The British Journal of Psychiatry.
Uit het onderzoek onder 240 patiënten…

ehealth e-health

GGzE opent webwinkel met gratis online hulpverlening

Vorige week opende GGz Eiindhoven de zogenaamde Welshop, een webwinkel waar digitale zorgproducten op staan die los gebruikt kunnen worden, maar ook ter ondersteuning van een behandeling. Blended care dus, aldus GGzE, dat er aan toevoegt dat de Welshop vaak nog met een face-to-face intake…

ehealth e-health

Effect van internettherapie op depressies is niet van langdurige aard

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) vonden dat internettherapie bij depressie wel effectief is op de korte termijn, maar niet op de lange termijn. Daarentegen werkt de online therapie wel als deze gegeven wordt door…

depressie ehealth e-health

Behandeling via internet kan depressie voorkomen of klachten verminderen

Behandelingen via het internet kunnen een depressie voorkomen, of depressieve klachten minderen. Van de mensen met depressieve klachten die een behandeling thuis via het internet krijgen, zijn na een jaar ongeveer 40 procent minder depressief. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Claudia…

depressie ehealth e-health

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • Spijtbetuiging van psychiatrie voor betitelen van homoseksualiteit als ziekte

  • Cluster C: de vermijdende, afhankelijke en dwangmatige persoonlijkheidsstoornis

  • Naar een soepeler overgang van specialistische ggz naar huisartsenzorg

  • Mentale problemen als gevolg van kindermishandeling anders voor mannen en vrouwen

  • Ruim helft jongvolwassenen ervaart psychische klachten

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2023 - GGZ Totaal
Inloggen | Sitehand - Website met apps | Ziber - PSD naar html | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio