Desinformatie op TikTok vervormt het beeld over ADHD. En dat is een probleem.

Onderzoek toont aan dat populaire video’s op TikTok over ADHD vaak niet stroken met de medische werkelijkheid – en dat kan gevolgen hebben voor hoe jongeren zichzelf en anderen zien. Het onderzoek werd 19 maart gepubliceerd in Plos One..
In deze wetenschapsrubriek bespreekt Willem Gotink…

wetenschap adhd

Verband tussen ADHD en leerstoornissen ontdekt

Een derde van de kinderen met ADHD heeft ook dyslexie of dyscalculie. Dat wordt niet veroorzaakt door ADHD. De stoornissen hebben wel een gedeelde genetische basis.
Dat hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam ontdekt. Ze deden een analyse in een grote set…

adhd

Weinig bewijs voor effect ADHD-medicatie

Het gebruik van ADHD-middelen is bij volwassenen de laatste jaren erg toegenomen, maar er nauwelijks wetenschappelijk bewijs voor de werking van die medicatie. Onderzoeken naar werkzaamheid en bijwerkingen zijn vaak van lage kwaliteit en onderzoeken die de effecten van geneesmiddelen bij ADHD…

adhd

Brits onderzoek toont aan: volwassenen met ADHD leven korter

Mannen met een diagnose ADHD leven gemiddeld zeven jaar korter dan mannen zonder, voor vrouwen met ADHD is dat gemiddeld negen jaar korter. De belangrijkste risicofactoren zijn lager inkomen, kans op roken, minder beweging, slechtere voeding en riskant rijgedrag.
Dat blijkt uit een Brits…

adhd

Jongeren verzwijgen ADHD, autisme of depressie bij rijexamen

De meeste jongeren met de diagnose ADHD, autisme of depressie melden dat niet als ze rijexamen gaan doen. De reden is dat ze anders honderden euro’s kwijt zijn aan controles en extra medische kosten. Het levert ook maandenlang wachten op.
Dat schrijft dagblad AD op 2 januari. Iedereen…

adhd autisme depressie

ZonMw-subsidie voor Hoofd Hart Hormonen

De subsidieaanvraag voor het project Implementatie van kennis over Hoofd, Hart en Hormonen voor interdisciplinaire vrouwspecifieke zorg is goedgekeurd door ZonMw. Het Hoofd Hart Hormonen (H3)-netwerk is bedoeld om de vrouwengezondheidszorg in Nederland te verbeteren.
Vrouwen die kampen…

autisme adhd

Eliminatiedieet niet effectiever voor kinderen met ADHD

Een zogenaamd ‘eliminatiedieet’ is niet effectiever voor ADHD-problemen bij jonge kinderen dan gewone gezonde voeding. Dat blijkt uit onderzoek waarin kinderen van 5 tot 12 jaar oud een jaar behandeld zijn. In het eliminatiedieet zijn alle voedselallergenen en triggers zoals koemelk, gluten…

adhd

We moeten het hebben over ADHD

Berichten over ADHD, we worden er mee doodgegooid. Toch moeten we het er over hebben. Dat heeft twee redenen. Enerzijds de vraag of de berichten over een toename kloppen en anderzijds een verontrustend boek: ADHD, macht en misverstanden van Laura Batstra, hoogleraar Orthopedagogiek te…

adhd

Diagnose ADHD te snel gesteld en kinderen kunnen eerder stoppen met Ritalin

Eén op de drie huisartsen schrijft onder druk van ouders ADHD-medicatie voor. En veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin of andere medicijnen met methylfenidaat. Het gebruik van deze middelen is deze eeuw explosief gestegen.
Dat blijkt uit het…

adhd

Nieuw psycho-educatieprotocol verschenen: 'Mijn ID van ADHD'

Vorige week verscheen het psycho-educatieprotocol ‘Mijn ID van ADHD’ verschenen. Hiermee kunnen behandelaren aan kinderen, jongeren en hun omgeving (ouders/verzorgers en school) op gestandaardiseerde wijze uitleg geven over ADHD. Zo krijgen zij een beter idee (ID) van ADHD.
Het protocol…

adhd

Vrouwen maken inhaalslag met gebruik ADHD-medicatie

Per 1000 inwoners nam het aantal volwassen vrouwen met ADHD-medicatie toe met 20%, waardoor de verhouding man/vrouw bij volwassenen in 2023 bijna gelijk is. Bij meisjes steeg het aantal harder dan bij jongens, echter zijn er nog altijd meer jongens met ADHD-medicatie. Dit meldt de SFK deze week…

adhd

Steeds meer vrouwen slikken ADHD-medicatie

Het aantal vrouwen dat ADHD-medicatie slikt is afgelopen jaar toegenomen met twintig procent. Daardoor waren er in 2023 ongeveer even veel mannen als vrouwen die een middel gebruiken: rond de 27 op de duizend personen. Ook bij jonge meisjes is een stijging te zien, het gebruik onder jongens…

adhd

Gebruik ADHD-medicatie nam tijdens COVID-19 pandemie fors toe

De hoeveelheid medicatie voor ADHD nam tijdens de COVID-19-pandemie fors toe, vooral bij jongvolwassenen en vrouwen. Dat blijkt uit de resultaten van een cross-sectioneel onderzoek  Het onderzoek is weliswaar uitgevoerd in de Verenigde Staten, maar de resultaten lijken in lijn te zijn met…

adhd ritalin

ADHD-medicatie en het (lichte) risico op hart- en vaatziekten

Een grootschalige Zweedse studie suggereert dat langdurig gebruik van medicatie voor de behandeling van ADHD gepaard gaat met een klein, maar statistisch significant, verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Het verhoogde risico werd alleen waargenomen voor hypertensie en arteriële…

adhd dexamfetamine ritalin

In 2022 gebruikten 282.000 mensen ADHD-medicatie, een toename van 8%

Het totaal aantal gebruikers van ADHD-medicatie nam in 2022 toe met 8,0%. De grootste stijging was zichtbaar onder lisdexamfetamine-gebruikers. Onder kinderen steeg het aantal gebruikers van dit middel met 23%, onder volwassenen met 36%. Dat schrijft de Stichting Farmaceutische Kengetallen…

adhd psychofarmaca

Meldpunt arbeidsongeschiktheids-verzekeringen bij ADHD van start

Wie ADHD of ADD heeft, kan nu via een meldpunt zijn of haar ervaringen melden over de aanvraag van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en/of een overlijdensrisicoverzekering (ORV).
De cliëntenvereniging voor mensen met AD(H)D en/of dyslexie ’Impuks en Woortblind’, ontvangt…

adhd

Wie ADHD heeft, heeft ook meer kans op angstklachten en depressie

Volgens onderzoek van de Universiteit van Bath hebben volwassenen met veel ADHD-symptomen meer kans op angst en depressie dan volwassenen met veel autistische kenmerken. Volgens de onderzoekers is dit de eerste keer dat wordt aangetoond dat ADHD meer voorspellend is voor een slechte…

adhd

Zilveren Kruis moet declaraties dexmethylfenidaat met terugwerkende kracht vergoeden

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis moet declaraties van verzekerden van ADHD-geneesmiddel dexmethylfenidaat uit het verleden alsnog vergoeden. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland bevestigd. De zorgverzekeraar vergoedde het geneesmiddel in het verleden niet, totdat…

psychofarmaca adhd

Het ontstaan van ADHD en de mogelijke rol van preventie

Een kind met een heftige vorm van ADHD kan beperkingen in het dagelijks leven ervaren. Dat kan erg vervelend voor het kind zijn, weet onderzoeker Catharina Hartman van het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het UMCG. Met haar onderzoek naar het ontstaan van ADHD en de mogelijke rol…

adhd

Nog veel winst te behalen met preventie van ADHD (2)

Over oudertraining en ADHD als sociaalmaatschappelijk construct.
 
In het elfde deel van de reeks ‘preventie in de GGZ’ vertellen hoogleraren Nanda Rommelse (Radboud UMC/Karakter), Barbara van den Hoofdakker (Rijksuniversiteit Groningen/Accare) en GZ-psycholoog Judith van der…

adhd serie preventie

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • Traditionele kunst als therapie: hoe erfgoedkunst kan bijdragen aan mentale gezondheid

  • Aantal zelfdodingen nauwelijks veranderd

  • AI-chatbots missen signalen van bijwerkingen psychiatrische medicatie

  • Mentaal welzijn van jongeren is ietsje verbeterd

  • Oproep MIND aan politiek: kijk naar impact armoede op psychische gezondheid

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2025 - GGZ Totaal
Inloggen | Ziber Website | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio