Overzicht eerdere e-magazines

Overzicht artikelen, interviews, boekbesprekingen en columns van het e-magazine GGZTotaal

(terug naar het nieuwste magazine)

 

Magazine archief

 

 


'Dwingend...'

De GGZ Totaal van 27 juni 2022

 

Wie te maken heeft met de geestelijke gezondheidszorg, zal het woord ‘dwang’ onmiddellijk associëren met gedwongen zorg of een dwangstoornis. Zelden hebben we het dan over omstandigheden waar iemand, al dan niet door eigen toedoen, in terecht is gekomen. Ook in het ‘gewone’ leven komt dwang namelijk veelvuldig voor.

Mythes maken beleid huidig huiselijk geweld ineffectief en schadelijk

Het duidelijkst komt dwang -in de vorm van dwingende controle- naar voren in het opinieartikel van Tako Engelfriet en Iris Koops, van Stichting Het Verdwenen Zelf. Recent verscheen een verkennend onderzoek van de Open Universiteit en Avans Hogeschool, over de vraag of psychisch geweld strafbaar moet worden gesteld. Engelfriet en Koops vinden van wel: ”Stel psychisch geweld strafbaar, zodat bescherming en zorg voor slachtoffers op gang komt.”
Lees verder…

Aantal gedwongen spoedopnames neemt iets af, maar ligt nog boven de 10.000

Deze maand kwam de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met een overzicht van alle crisismaatregelen en inbewaringstellingen door burgemeesters. Het jaarlijks aantal gedwongen spoedopnames neemt iets af, maar ligt nog altijd boven de 10.000, schrijft de Inspectie.
Min of meer toevallig organiseerde Akwa GGZ een maand eerder een kick-off bijeenkomst, waarbij een belangrijk thema het voorkomen van verplichte zorg was. ”Een complex vraagstuk en een gezamenlijke uitdaging”, schrijft Akwa GGZ. Dat blijkt, want de Inspectie meldt dat de aangeleverde gegevens over onvrijwillige en verplichte zorg onvolledig zijn. En dat moet toch wel een eerste begin zijn.
Lees verder…

‘In aandacht voor broers en zussen schiet de hulpverlening schromelijk te kort'

In hoeverre kun je spreken van een gedwongen situatie, als je broer autistisch is en zijn problematiek het gezinsleven beheerst? Graziëlla Guarguaglini en ’zus van’ noemt het niet zo, maar uit haar verhaal blijkt wel de enorme invloed die het gedrag van haar broer op haar heeft gehad en nog heeft. Meer moeite heeft ze echter met het gevecht dat ze moet leveren met instanties en hulpverlening om de dingen gedaan te krijgen die nodig zijn.
Lees verder…

De Bibliotheek, nieuwe boeken over, door of voor de ggz

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensent Johan Atsma kan er maar één per maand recenseren. Daarom geven we maandelijks in De Bibliotheek een overzicht van wat er zoal binnenkomt.
Lees meer...

’Ik en de ggz’: schrijf je verhaal!

Onze verhalenwedstrijd, hij is er weer: Wat heb jij meegemaakt in de GGZ wat anderen moeten weten? Wat was geweldig, wat was ontroerend, wat was vreselijk? Waar ging je hart sneller van kloppen of waar zakte je broek helemaal van af?

Je hebt in september opnieuw de kans om dat aan de lezers van GGZ Totaal te laten weten. In het jaarlijkse themanummer ‘Ik en de ggz’ plaatsen wij de mooiste, opvallendste of ontroerendste bijdragen. Of je nou hulpverlener bent, (ex-)cliënt, familielid, of op een andere manier betrokken bij de GGZ: schrijf ons je ervaring.

Lees wel even de voorwaarden!

Verder in dit magazine:

* NZa wil meer duidelijkheid over aanpak wachtlijsten in de ggz

* Toename dementie mogelijk minder dan gedacht, maar impact blijft groot

* Nieuwe website met compleet overzicht Landelijke Agenda Suïcidepreventie

* ‘Stimuleer veerkracht bij getraumatiseerde kinderen en jongeren’

* Vernieuwde website voor ouders met psychische of verslavingsproblemen en hun partners

* Toekomst Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie onzeker

* 'Terugdraaien decentralisatie gaat problemen in jeugdhulp niet oplossen'

* Huisartsenorganisaties: 'Onafhankelijk POH-GGZ-register blijkt niet haalbaar'

* Samenwerking huisarts, ggz en sociaal werk levert veel op, maar financiering werkt tegen

* Alzheimer Nederland start informatie-campagne over dementie

* 'Uitsluiten ggz-patiënten van Wlz leidt tot rechtsongelijkheid en in strijd met VN-verdrag'

* Mindfulness-Based Cognitieve Therapie voor de bipolaire stoornis

* Aanmelding corona meerkosten-regeling: ggz-instellingen laten geld liggen

* Bij psychisch lijden is het moeilijk om uitzichtloosheid vast te stellen




Sluitend!

De GGZ Totaal van 13 juni 2022
 

In de afgelopen maanden was er een opeenvolging van ggz-instellingen die zich gedwongen zagen te sluiten. Niet wegens een gebrek aan cliënten - er is een immense wachtlijst - maar wegens een gebrek aan geld. De bizarre gang van zaken heeft ook een positieve kant... Lees verder...

Waarom de Minister niet ingrijpt als een ggz-instelling gaat sluiten

Je zou zeggen: mét een wachtlijst zou je de betreffende instellingen kunnen verplichten open te blijven, desnoods met een bescheiden financiële compensatie. De Minister doet dat niet. De reden die ze daarvoor geeft, is niet dat er geen geld is, maar dat ze niet “op de stoel kan en wil niet gaan zitten van de Zorgbestuurders.” We maakten een kort overzicht van de oorzaken. Spoiler: het zijn niet de bezuinigingen. 
Lees verder…

Met één been in de huiskamer en één in de behandelkamer

Joanne van Rossum vraagt zich nog maar eens af wat nu eigenlijk het verhaal van de SPV is. Weten zij ook wie ze zijn? Een aanzet om na te denken over een narratief van de SPV waarmee het een eigen unieke en volwaardige positie heeft binnen de ggz. Eén die aansluit bij de actuele uitdagingen van de ggz én recht doet aan de sociaal-psychiatrische insteek die de SPV eigen is.
Lees verder…

Is verslaving een ziekte?

Johan Atsma las en recenseerde het boek van Jaap van der Stel: “Is verslaving een ziekte? En 25 andere vragen in de psychiatrie”. Atsma ziet in 25 korte overzichtelijke hoofdstukken en een epiloog een nuchter overzicht over de stand van zaken in het denken en werken in de zorg voor mensen die lijden aan een psychische aandoening. “Je zou het ook kunnen lezen als een inleiding in de psychiatrie anno 2022 met alle angels en voetklemmen die er momenteel zijn in een vakgebied dat nadrukkelijk nog steeds in beweging, in ontwikkeling is.”
Lees verder…

De Nacht
Een gedicht van Gisele Vranckx

De nacht ruimt in zijn klaarte,
De schaduw van getob
Ver weg van elk gevaarte
Maakt hij de balans op

lees verder…

'Ik en de ggz': schrijf je verhaal!

Onze verhalenwedstrijd, hij is er weer: Wat heb jij meegemaakt in de GGZ wat anderen moeten weten? Wat was geweldig, wat was ontroerend, wat was vreselijk? Waar ging je hart sneller van kloppen of waar zakte je broek helemaal van af?

Je hebt in september opnieuw de kans om dat aan de lezers van GGZ Totaal te laten weten. In het jaarlijkse themanummer ‘Ik en de ggz’ plaatsen wij de mooiste, opvallendste of ontroerendste bijdragen. Of je nou hulpverlener bent, (ex-)cliënt, familielid, of op een andere manier betrokken bij de GGZ: schrijf ons je ervaring.
Lees wel even de voorwaarden!


Verder in dit magazine:

* De Luisterlijn dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers

* 'Integreer ‘eco-angst’ meer in programma’s voor geestelijke gezondheid'

* Virtual Reality mogelijk behulpzaam bij behandeling Post-Intensive Care Syndroom

* Vooroordeel weerlegd: geen verschillen tussen studenten met en zonder autisme in cijfers of uitval

* Emiel Roemer opent vernieuwd Museum voor de Psychiatrie in Venray

* Niet opvang, maar huisvesting en preventie staan voorop in nieuwe aanpak dakloosheid

* Driekwart gemeenten zet meer preventie in jeugdhulp te verminderen

* Is een aparte strafbaarstelling van psychisch geweld wenselijk?

* 'Merendeel moordenaars lijdt niet aan ernstige psychische stoornis'

* Staatssecretaris over 'papieren meisje': gespecialiseerde hulp op een andere schaal organiseren

* Personeelstekort in de ggz zal voorlopig nog toenemen, is de verwachting

* Gokwebsites ondernemen nauwelijks actie tegen gokverslaving

* Minister neemt kinder- en jeugdpsycholoog niet op in Wet Big

* Zwangerschapsvergiftiging kan nog lang psychische, emotionele en geheugenklachten geven

* Aantal meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag in jeugdzorg neemt toe .

 




Urgentie en de lange termijn

De GGZTotaal van 23 mei 2022

Het gaat om urgente en ernstige problemen en daarom werd het debat over de ggz zo'n zes weken vervroegd. Het voorstel om er ook een plenair debat van te maken, haalde het niet, zó belangrijk werd het blijkbaar ook weer niet gevonden. Het werd een commissievergadering.
Beetje teleurstellend: van de twintig Kamerfracties waren slechts elf van mening dat de urgentie van dien aard was, dat hun aanwezigheid noodzakelijk was.
Lees verder...

‘Vader Praktijk en Moeder Universiteit praten niet met elkaar na vechtscheiding’
Hoogleraar Maartje Schoorl werkt aan betere behandeling voor PTSS na jeugdtrauma

Leendert Douma sprak met Hoogleraar Maartje Schoorl, naar aanleiding van haar oratie. Maar weinig patiënten met PTSS als gevolg van jeugdtrauma krijgen adequate behandeling. Dat komt niet omdat het om nieuwe traumabehandelingen gaat, maar omdat nieuwe traumabehandelingen het werkveld niet goed bereiken.
Lees meer...


'Al snel ben ik zelf gaan geloven dat ik psychiatrisch patiënt was'
Johan Atsma In gesprek met Ewout Kattouw

Het verhaal van Ewout Kattouw, vastgelegd in zijn boek ‘Wie is er nou eigenlijk gek?’ is het schrijnende en schokkende relaas van een gang door de psychiatrie. Johan Atsma ging op bezoek in Friesland en sprak met Ewout over zijn boek en zijn ervaringen.
Lees meer...

Als je blijft denken: 'Ik heb iets dat moet worden opgelost', kom je niet verder
Over de ‘Gids Aanvullende Behandelingen voor de Geestelijke Gezondheid’

Onlangs verscheen een handige en informatieve gids over vele verschillende complementaire behandelwijzen voor de geestelijke gezondheid. José Hoekstra sprak met de schrijfster, Marisca van der Burgh: "Het boek is zeker geen panacee voor al uw kwalen, zo heb ik het niet geschreven. Het is een boek vol gereedschappen en mogelijkheden aan alternatieve en complementaire behandelwijzen die mensen kunnen toepassen naast een reguliere behandelwijze."
Lees meer...

De Bibliotheek
Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensent Johan Atsma kan er maar één per maand recenseren. Daarom geven we maandelijks in De Bibliotheek een overzicht van wat er zoal binnenkomt.
Lees meer...

Psychoses en het vinden van een balans in...
Een nieuwe aflevering van Stoorzender De Podcast

In hun nieuwste aflevering van Stoorzender De Podcast spreken Claire en Jeroen met Mathijs van Meerkerk. Hij werd tien jaar geleden voor het eerst psychotisch op Lowlands waar hij aan het werk was. Mathijs vertelt niet alleen wat hem allemaal is overkomen: de behandelingen, de traumatiserende acties van de politie én zijn begrip daarvoor, de reactie van zijn ouders. Hij wil ook duidelijk maken dat zijn diagnose niet betekent dat het afgelopen is.
Lees meer...

 

Verder in dit magazine:

* Hersenprocessen, agressief gedrag en hoe dat te beïnvloeden binnen de forensische zorg

* Psychiater declareert tot 34 uur per dag: tuchtcollege acht fraude bewezen

* Wereldwijd zijn jongeren bezorgd over hun mentaal welzijn, concludeert Unicef

* Risico op depressie is bij podiumkunstenaars tweemaal zo groot als gemiddeld

* Inspectie en AKJ: wettelijke basis voor dwang in open jeugdzorg ontbreekt

* 'Groen' en het effect op de mentale en fysieke gezondheid

* Petitie tegen bezuinigingen en eigen bijdrage jeugdzorg bijna 12.000 keer ondertekend

* Medewerker HVO-Querido in Amsterdam overleden na (vermoedelijke) mishandeling

* Persoonlijkheidsstoornissen bij volwassenen met autisme en de effectiviteit van therapie.

* Nieuwe beeldverhalen over psychische problemen in Oekraïns en Russisch

* Inspectie: 'Kwetsbare kinderen nog steeds onvoldoende beschermd'

* Autisme: voor de één een superpower, voor de ander een enorme beperking

* Medewerkers Centrum voor Psychotherapie in Lunteren overwegen kliniek te kopen om sluiting te voorkomen

* Kabinet overweegt eigen bijdrage en strengere toelatingscriteria voor Jeugdzorg

* 'Ontwikkeling van collectieve ervaringskennis is van groot belang'

* Groningse zorgondernemer die zichzelf miljoenen uitkeerde, stapt op

* Toeslagenaffaire: 1675 uithuisgeplaatste kinderen, 555 zijn nog steeds niet thuis

* Zorgaanbieders en zorgverzekeraars 'zijn meer in gesprek' over acute ggz

* 'Breng gevolgen sluiting ggz-instelling in kaart vóór daadwerkelijke sluiting plaatsvindt'

* Sociale druk om te werken schadelijk voor wie niet kán werken

* Ruim 1 op de 5 jongeren had suïcidale gedachten tijdens laatste lockdown

* Project om taboe op mentale problemen te doorbreken wetenschappelijk bewezen effectief

* Prestigieuze Europese prijs voor Museum van de Geest




Een lastig debat

De GGZ Totaal van 9 mei

 

Twee dagen ná het uitkomen van dit magazine vindt er in de Tweede Kamer een commissiedebat plaats over de GGZ, maatschappelijke opvang en suïcidepreventie. Dat debat was eigenlijk gepland  voor 6 juli, maar vanwege de urgentie waarin de ggz verkeert vroegen enkele Kamerleden vervroeging aan. Niet alleen is er het al veel langer bestaande probleem van de wachtlijsten, ook kondigden maar liefst vier instellingen voor gespecialiseerde ggz aan een afdeling te sluiten: PsyQ, Pro Persona, Altrecht en Arkin. Reden: financiële problemen en personeelstekort. Ondertussen geeft Minister Helder te kennen er geen enkel probleem mee te hebben dat instellingen voor basis-ggz (waar de wachtlijsten relatief kort zijn) reclame maken om klanten te trekken. Het zal een lastig debat worden.
Maar er speelt veel méér in de ggz.

Ggz-preventie zorgt voor betere mentale gezondheid en bespaart miljoenen

Precies in een magazine waarin wij géén artikel publiceren in onze serie over preventie, komt (onder andere) het RIVM met een factsheet over de kostenbesparing die preventie kan opleveren. We geven een samenvatting van de factsheet. Helaas komt er in de factsheet geen berekening voor wat de preventie-activiteiten kosten, slechts de baten zijn berekend. Dat is jammer.
Lees meer...

Specialisatie en samenwerking in de jeugd-ggz: verworvenheid of mythe?
Zes behandelaren voor een meisje met problemen: het is dagelijkse praktijk.

Ergens in de onvoltooid verleden tijd ontstonden in de jeugd-ggz de verschijnselen specialisatie en samenwerking. Heeft één iemand meerdere problemen, dan wordt hij of zij behandeld door evenzoveel specialisten, die met elkaar samenwerken om tot één samenhangende behandeling te komen. De specialisaties en de samenwerking ontwikkelden zich en groeiden, allengs werden ze sterker, tegenwoordig zijn ze moeilijk meer weg te denken. Is dat een verworvenheid of een mythe, vraagt Bert Vendrik zich af.
Lees meer...

Welke verhalen houden we erop na?
De meerwaarde van de narratieve benadering binnen de ggz

”Het persoonlijke verhaal achter het psychisch lijden krijgt steeds meer aandacht binnen de ggz. Dat wil zeggen: er wordt breder gekeken dan alleen naar iemands klachtenpatroon. Achter iemands psychische lijden schuilt namelijk vaak een bijbehorend narratief dat dit lijden versterkt”. Dat schrijft Joanne van Rossum, die sinds kort samen met een collega een pilot Verteltherapie is gestart met cliënten die in behandeling zijn binnen de gespecialiseerde ggz. Ze vertelt haar eerste ervaringen.
Lees meer...


Zo herken je het kantelpunt voor een burn-out
Wat je wel en niet moet doen om de kans op definitief uitval te verkleinen

Drie jaar geleden had Iris van der Steen een burn-out. Iris is óók psycholoog, en kent burn-out dus van twee kanten. Ze weet hoe het is. Het echte thuis zitten duurt wellicht maanden, het volledig herstellen duurt helaas nog langer. ”Het kan veel schelen, om dat laatste zetje dat voor een burn-out zorgt, te voorkomen”, schrijft ze. Daarom legt ze in dit artikel uit hoe je dit moment bij cliënten kunt herkennen en wat wel en niet helpend is om definitieve uitval te voorkomen.
Lees meer...

Krankzinnigen
Johan Atsma recenseert het boek van Fré Dommisse 

”Nog meer ervaringsliteratuur”, dacht Johan Atsma met een zucht toen hij het boek ’Krankzinnigen’ van Fré Dommisse in de winkel zag liggen. Tot hij zich realiseerde dat het een boek was dat bijna 100 jaar geleden was geschreven en zag dat het nog steeds actueel is. Zijn scepsis is ondertussen veranderd in laaiend enthousiasme.
Lees meer...

Overpeinzend
Een gedicht van Gisele Vranckx

Voor de strategische werkconferentie van GGZ-NHN, over de vraag waar ervaringsdeskundigen over 20 jaar staan, schreef Gisele Vranckx het gedicht Óverpeinzingen’. De vraag: zijn er dan nog ervaringsdeskundigen? 
Lees meer...

Verder in dit magazine:

* Minister Helder vindt reclame voor basis-ggz niet problematisch

* De meeste nabestaanden na zelfdoding missen ondersteuning

* Ruim 63 miljoen euro voor toponderzoek op gebied van mentale gezondheid

* Een zorgondernemer die zichzelf miljoenen uitkeert, ’daar is niets illegaals aan’

* Begeleiding van mensen met autisme (Adv.)

* Last Man Standing dit jaar op 24 septemberin Utrecht

* Ernstig letsel bij kinderen: ongeluk of mishandeling?

* Herbeleving van trauma’s na rel rond Derksen

* Overvraging, stress en burn-out bij kinderen en jeugdigen (Adv.)

* Deelnemers gezocht voor groot onderzoek naar angst en slapeloosheid

* Kleine aanpassingen bij vervolgcampagne ’Hey, het is oké’, doel is ongewijzigd

* Ggz-preventie zorgt voor betere mentale gezondheid en bespaart miljoenen

* Samenwerking geestelijk verzorgers en POH-GGZ bij zingevingsvragen

* Wordt er nou wel of niet bezuinigd op de Jeugdzorg?

* Definitieve tekst CAO GGZ nu online beschikbaar

* Behandeling van patiënten met jeugdtrauma kan nog veel beter

 




Rijzende ster: de verpleegkundige

De GGZ Totaal van 25 april


'Om het perspectief van herstel goed te implementeren heb je verpleegkundigen nodig'

Hoogleraar Nynke Boonstra verstevigt positie van verpleegkundigen in de ggz
Door: Leendert Douma
Volgens Nynke Boonstra – de eerste hoogleraar verpleegkunde in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland – zal het beeld van verpleegkundigen en ...
Lees verder...


'Wil preventie echt werken dan is er meer nodig dan een aantal studies'

De (on-)mogelijkheden om depressie te voorkomen (deel 2)
Door: Stijn Ekkers
In twee apart gehouden interviews met de hoogleraren Jan Spijker (Radboud Universiteit) en Filip Smit (VU medisch centrum) spreken we over de kansen van preventie bij ...
Lees verder...


De draad weer oppakken, over leven met een psychische diagnose

Johan Atsma in gesprek met Marcia van Marion
“Het laatste dat ik wil zijn, is een zeurpiet… ” zegt Marcia van Marion aan het eind van ons gesprek. “…terwijl je het soms wel nodig hebt…” Daarmee raken we al pratend aan een ...
Lees verder...


Overvraging, stress en burn-out bij kinderen en jeugdigen

Jaarlijks congres op donderdag 30 juni 2022 in Eindhoven.
 

Begeleiding van mensen met autisme

Driedaagse cursus, vanaf september
 

'Hij had het verkeerd aangepakt, maar geen idee hoe het wel had gemoeten'

Meer aandacht nodig voor mannelijke slachtoffers van psychisch geweld
Door: Iris Koops
Een man die in een destructieve relatie terechtkomt en zijn eigen ‘ik’ volledig kwijtraakt. Het overkomt duizenden slachtoffers per jaar. Toch bestaat er een...
Lees verder...


De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz
Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensent Johan Atsma kan er maar één per maand recenseren. Daarom geven we ...
Lees verder...

 

Verder in dit magazine:

* Veteranen kunnen dankzij hulphond beter omgaan met PTSS-symptomen

* 'Problematische schulden geen probleem van verkwisting of financieel wanbeheer'

* Aantal jongeren in JeugdzorgPlus neemt verder af

* Zorgverzekeraars: bel ons om wachttijd te bekorten

* Vooral kwetsbare groepen zijn tijdens coronacrisis meer gaan drinken

* De complexiteit van stress: er is geen universele oplossing

* Aanpak fraude in de zorg: een zorgelijk gebrek aan daadkracht

* Psychosenet publiceert keuzetool antidepressiva

* Zijn er meer verwarde mensen of is er minder begrip?

* Grote studie naar genetische oorzaken van schizofrenie

* Jeugdzorg wil niet wachten op begrotingsgesprekken tussen Rijk en gemeenten

 




Escaleren

De GGZ Totaal van 11 april

 

’Mensen kunnen er nu altijd iemand op aanspreken als zij geen zorg krijgen’

Regionale Doorzettingsmacht laatste reddingsboei voor wie tussen wal en schip valt.

Dat de wachtlijsten in de ggz lang zijn, zal weinigen zijn ontgaan. Variërend van enkele weken tot ruim een jaar moeten mensen die hulp zoeken voor een psychisch probleem wachten op een plek. Voor één groep is het nog iets erger: ze kómen niet eens op een wachtlijst. We hebben er vaker over geschreven: meestal gaat het om mensen met méér dan één probleem, waardoor ze tussen de organisatorische wal en het schip vallen. Denk aan combinaties als verslaving en persoonlijkheidsproblematiek, crisisgevoeligheid en anorexia, de noodzaak van een specifieke behandeling en de verkeerde verzekeraar.
Om dat probleem op te lossen is er vanaf 1 mei de Regionale Doorzettingsmacht, een nieuw escalatiemodel. De Regionale Doorzettingsmacht dwingt partijen een oplossing te vinden. Doen zij dit niet, dan hakt in het uiterste geval de minister voor Langdurige Zorg en Sport de knoop door. Koosje de Beer schrijft er over.
Lees meer...

 

’Betere en effectievere behandeling, maar aantal depressies vermindert niet’

De (on-)mogelijkheden om depressie te voorkomen

Een bijzonder fenomeen, dat escaleren. We hebben (niet alleen) in de gezondheidszorg de neiging pas in te grijpen als het uit de hand loopt. In de ggz, maar ook in de somatiek. We zouden miljarden op zorgkosten kunnen besparen als we alles op alles zetten om preventief in te grijpen, maar we wachten liever tot zich een aandoening openbaart. Pillen, operaties, therapieën, het lijkt allemaal de voorkeur te hebben boven vroegtijdig ingrijpen. Als maatschappij laten we het escaleren. Stijn Ekkers zoekt in twee artikelen uit hoe dat zit voor depressies.
Lees meer...


Oude soepkip

Ongeveer acht maanden geleden ging Niki Stoker met haar 83-jarige moeder voor de eerste keer naar haar huisarts voor hulp. Die vergeet meer en meer en is het eigenlijk allemaal helemaal zat. Haar ouder worden wordt een ondraagbaar pad. Niki vertelt er over in ’Oude soepkip’, een koosnaampje.
Lees meer...

 

Wie is hier nou verward? Tien misvattingen over hersenen en gedrag.

Johan Atsma recenseert het boek van André Aleman en is gematigd enthousiast: ”Als je gesteld bent op vele weetjes dan kun je met dit boekje in je broekzak mooi aan de slag met het nuanceren van vele keukentafel gesprekken. Er is veel technisch wetenschappelijke informatie, die niet echt verrassend is, geheel gericht op de hersenen. Er had meer ingezeten.”
Lees meer...

 

Ontroostbaar

Gisele Vranckx na het overlijden van een goede bekende:

Mijn voeten wegen zwaarder / Mijn hoofd is volgeboekt / Mijn wezen is ontroostbaar / Die jou in mij nog zoekt.
Lees meer...

 

Verder in dit magazine:

* Over alexithymie, autisme en het moeilijk herkennen van emoties
* Implementatietraject voor herdiagnostiek bij patiënten met ernstige psychische aandoeningen
* Veel kinderen met autisme hadden door coronamaatregelen minder problemen
* Lachgasverslaving is serieus probleem geworden
* Minister: meldingen verwarde personen zegt weinig over aard of omvang
* Langdurige rouw en ’zelfbeschadiging zonder suïcidaliteit’ toegevoegd aan DSM-5
* Handreiking voor het herkennen van een ‘pro-ana coach’
* Jim van Os over het ‘wicked problem’ van de ggz
* Rechter beëindigt opname in gesloten jeugdzorg van 15-jarige vanwege ’inhumane situatie’
* In de ggz is nauwelijks aandacht voor nicotineverslaving
* Coronapandemie veroorzaakt 25% toename angst en depressie
* Jeugdwet heeft niet gezorgd voor kortere behandelingen of minder antipsychotica
* Verband tussen geestelijk welzijn en gebruik sociale media complex en niet altijd helder

 




Vreemde tijden...

De GGZ Totaal van 28 maart

Het zijn vreemde tijden. In Amsterdam sluiten de vestigingen van PsyQ, in Lunteren dreigt het Centrum voor Psychotherapie (CvP) te sluiten. De instellingen zijn onvoldoende rendabel, maar zijn beiden instellingen waar mensen met een persoonlijkheidsstoornis worden behandeld, en dat is nou nét een groep waar lange wachtlijsten voor zijn.
Terwijl deze inleiding eigenlijk al geschreven is, krijgen we bericht dat er in Dordrecht, bij De Hoop GGZ, juist een afdeling wordt geopend voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis.
Lees verder...

Intensieve klinische zorg voor persoonlijkheidsstoornissen verdwijnt
Bewezen meerwaarde legt het in Lunteren af tegen negatief rendement

Ook in dit magazine komt het CvP aan de orde, twee keer liefst. Leendert Douma ging met verschillende betrokkenen in gesprek, onder andere met klinisch psycholoog en bestuurder Marc Verbraak en ex-cliënte Dana, die tot vorig een aantal maanden in het centrum was opgenomen. “De behandelingen in het CvP – een klein onderdeel van Pro Persona, dat twintigduizend cliënten op jaarbasis behandeld – zijn relatief duur. Voor één cliënt in het CvP kunnen we vier tot vijf regionale cliënten met complexe problemen ambulant behandelen. Dat is het bittere financiële verhaal.”
Lees verder…

Frida Kahlo laat zien dat lijden tragisch en waardig tegelijk kan zijn
De ongemakkelijke combinatie van pijn, lijden en waardigheid

Op één van de laatste dagen van de expositie Viva La Frida bezocht Joanne van Rossum het Drents Museum. Tot morgen, 29 maart, zijn de kunstwerken van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954) hier nog te bewonderen. Ze merkt dat de beelden van Frida Kahlo haar raken: de ongemakkelijke combinatie van pijn, lijden en waardigheid. Het schilderij ‘De Gebroken Zuil’ (1944) toont dit bij uitstek. Tegelijkertijd laat haar beroep zich gelden: had Kahlo een bipolaire stoornis? Of eerder een persoonlijkheidsstoornis.
Lees verder…

Houten blokken maken complexe problemen behapbaar
De Yucelmethode: in vijftien jaar rijker en volwassen geworden

Het ziet er uit als een ouderwetse blokkendoos, kleurrijk en met een aantrekkelijke degelijkheid. Het kistje met houten blokken ontwierp Mehmet Yucel vijftien jaar geleden nadat hij merkte dat mensen die minder verbaal begaafd zijn (minder ‘talig’ in Mehmet’s woorden) niet goed uitkomen met de veelal verbale therapieën. “Ik was systeemtherapeut geworden om holistisch te werken en gebruikte destijds een eigengemaakte box. Collega’s verklaarden me voor gek, maar ik haalde er wel veel uit.”
Lees verder…

De Bibliotheek
Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensent Johan Atsma kan er maar één per maand recenseren. Daarom geven we maandelijks in De Bibliotheek een overzicht van wat er zoal binnenkomt.
Lees verder…


Nog een keer: de sluiting van het Centrum voor Psychotherapie
Een nieuwe aflevering van Stoorzender De Podcast

Evenals GGZ Totaal is het ook Stoorzender de Podcast opgevallen dat het Centrum voor Psychotherapie in Lunteren, het CvP, recentelijk heeft aangekondigd te willen gaan sluiten als gevolg van financiële tekorten. De instelling van zorgaanbieder Pro Persona valt onder de specialistische ggz, waar mensen met ingewikkelde persoonlijkheidsproblematiek behandeld worden. Voor veel van hen is het CvP een laatste redmiddel. Jeroen en Claire praten met cliënten, oud cliënten, de raad van bestuur en hebben het over wie er verantwoordelijk is voor passende zorg.
Lees verder…

Verder in dit magazine:

* Meer aandacht nodig voor palliatieve zorg in de ggz

* Hoeveel behandelaren heeft de ggz in de toekomst nodig? Input gezocht!

* Voor flexibilisering ggz is meer beslissingsruimte bij professionals nodig

* Meten in de forensische zorg leidt niet tot weten

* Proeftuin in Groningen voor gezamenlijk opleiden GZ-psychologen

* Expositie ’Stigma en psychiatrie’ in Groningen

* Fusie voorkomt omvallen van wéér een ggz-instelling

* Ook rechter vindt dat Emergis te grote marktpositie heeft

* Er zou meer mét dan óver kinderen gepraat moeten worden

* Minister werkt aan vergaande beperking van gokreclames

* Escalatiesysteem moet voorkomen dat ggz-patiënt tussen wal en schip valt

* Minister wil stroomstootwapen in ggz-instellingen niet verbieden

* Knelpunten in het sociaal domein voor nieuwe gemeentebesturen

* Seksuele gezondheid bespreekbaar maken in de zorg

* Psychische klachten meest voorkomende grond voor arbeidsongeschiktheidsuitkering

 




Van crisis naar crisis

De GGZ Totaal van 14 maart 2022

Sinds de inval door Rusland in de Oekraïne, lijkt de corona-crisis naar de achtergrond te zijn verdreven. Logisch dus dat in dit magazine drie artikelen gerelateerd zijn aan de oorlog tussen beide landen. Toch is het onverstandig om alle mogelijke lessen die de corona-crisis ons kan leren te laten voor wat ze zijn: uit een crisis moet je lering trekken. En dan loopt er nog een andere crisis binnen de hulpverlening: die in de Jeugdzorg.

Lees verder...


‘Je kunt er depressief van worden, of het als een kans zien’
Veerkracht tijdens de coronacrisis

De corona-crisis lijkt soms vergeten, maar dat is niet terecht. Er is nog veel wat niet onderzocht is, zoals veerkracht tijdens de crisis. Nic Vos de Wael geeft, aan de hand van een kleinschalig onderzoek (tien interviews), inzicht in de wijze waarop veerkracht kan werken bij mensen met psychische kwetsbaarheid in crisissituaties. Want behalve de problemen in de continuïteit van zorg en een groter wordend sociaal isolement zijn er ook verhalen van mensen met psychische kwetsbaarheid die getuigen van extra veerkracht tijdens de coronacrisis.
Lees verder…


‘Slapeloosheid, piekeren en somberheid zijn normale stressreacties’
Een vluchteling in de spreekkamer. En dan?

Een vluchteling in de spreekkamer. En dan? Op enig moment zal een deel van de miljoenen Oekraïense vluchtelingen psychische hulp nodig hebben. Dat hoeft niet onmiddellijk specialistische hulp te zijn, veel kan door de poh-ggz of in de basis-ggz worden opgevangen. Simone de la Rie, werkzaam bij ARQ Centrum ’45, vertelt waar je als behandelaar rekening mee kunt houden.
Lees verder…

Hoe voorkom je dat je zinloos wakker ligt van de oorlogsverhalen?
Wakker liggen, piekeren, ‘doemscrollen’.

Wie wakker ligt van de bommen in Kiev of vreest voor een Russische invasie op eigen bodem en zich daar bovenmatig zorgen over maakt, doet er goed aan dit artikel te lezen. De NOS, NU.nl en het Vlaamse HLN vroegen deskundigen om tips, wij hebben de drie artikelen samengevat en aangevuld. Want piekeren heeft alleen zin als het tot een oplossing leidt.
Lees verder…

Oorlogje spelen
Niki Stoker en de oorlog

Niki Stoker speelde als kind met speelgoedgeweertjes waarmee ze iedereen neerschoot die dat niet verdiende. Later leerde ze dat het niet echt oké is om mensen te willen vermoorden maar die drang om iemand voor z’n kop te schieten is eigenlijk, diep vanbinnen, altijd gebleven. Nog later leerde ze dat onder kwaadheid en woede altijd verdriet huist. “Zou Vladimir eigenlijk diep van binnen heel erg verdrietig zijn?” vraagt ze zich af. Ze denkt het toch niet. “Hij is slecht en weet dat waarschijnlijk niet eens. Dat is de ergste categorie.”
Lees verder…

Er zou meer mét dan óver kinderen gepraat moeten worden
‘Dromen in Beton’, een fictiefilm over de jeugdzorg

De derde crisis die al een tijdje speelt, is die in de jeugdzorg. “Het jeugdzorgsysteem is natuurlijk al veelvuldig in de media geweest,” zegt regisseur Susanne de Heer, “maar ik vind dat een goed beeld vanuit de beleving van de kinderen zelf nog ontbreekt.” Dat is de gedachte achter de film ‘Dromen in Beton’. ‘Er zou meer mét dan óver kinderen gepraat moeten worden’.
De makers spraken met kinderen, moeders en jeugdzorgmedewerkers, om zo het verhaal zo veel als mogelijk te integreren in de werkelijkheid van de jeugdzorg. Hoofdrolspeelster Emilia maakte zelf mee hoe het is om uit huis te worden geplaatst. Ook haar ervaringen worden geïntegreerd in het verhaal.
Lees meer…


De burn-out bubbel, het échte verhaal
Johan Atsma recenseert het boek van Wilmar Schaufeli en Jan Jaap Verolme

Is de burnout-epidemie ook een crisis? Johan Atsma recenseerde het boek van Wilmar Schaufeli en Jan Jaap Verolme. Het gaat niet om epidemische aantallen zoals de media ons wel eens willen doen geloven, leest Johan. Dat burn-out in toenemende mate wordt gebruikt als vuilnisbakbegrip voor pijntjes, vermoeidheden en andere ongemakken die je weekend verpesten vergroot de onduidelijkheid bij het publiek. Voor de hulpverlening die gebruik maakt van vaste protocollen zal het niet veel uitmaken. Goed boek, concludeert Johan.
Lees verder…

 

Me Time
Een gedicht van Gisele Vranckx

Tegen al dit crisisgeweld, heeft Gisle Vranckx een probaat tegenmiddel. Ze dicht: “Zittend met mijn hoofd in de zon, geniet ik van de rust in mijn zijn, even geen pijn maar gewoon, mezelf vinden op de toon die in mijn hart een snaar beroert.”
Lees verder…

 

En verder...

Klachtenpresentatie bij SOLK: vooral de interpretatie van de arts verschilt

Vestigingen PsyQ en i-psy in Amsterdam gaan sluiten

Huisartsen willen functie POH-S en POH-GGZ graag uitbreiden

Ook ná corona bijft werkdruk in zorg en welzijn (te) hoog

Stelsel stelt jeugdprofessional onvoldoende in staat om het verschil te maken

Diagnose en behandeling van psychotische stoornissen teveel gebaseerd op mannen

World Bipolar Day op 30 maart: muziek en de bipolaire stoornis

85.000 mensen op de wachtlijst voor de basis- en specialistische ggz

Panel Psychisch Gezien van het Trimbos instituut zoekt nieuwe leden

 




Oorlog en carnaval

De GGZ Totaal van 28 februari

Het is lastig om voor dit magazine een intro te schrijven, terwijl op 15 uur autorijden een bizarre oorlog wordt uitgevochten, waarbij zelfs wordt gedreigd met kernwapens. De beschuldigingen aan het adres van Poetin gaan gepaard met speculaties over zijn mentale gezondheid. Rutte noemde hem paranoïde, op de sociale media kwamen veelvuldig de termen narcist en psychopaat langs, ik zag zowel de gevolgen van Parkinson als van syfilis genoemd worden.

Lees verder...

 

’Zingeving is ingewikkelder dan de concrete wetenschap waarin wij zijn opgeleid’
Aan dimensies van positieve gezondheid wordt binnen de ggz veel waarde gehecht

Leendert Douma interviewde Psychiater Dominique van de Loo. Zij gaf leiding aan een onderzoek naar hoeveel waarde patiënten, behandelaren en beleidsmakers hechten aan de zes dimensies van positieve gezondheid. De resultaten: ten eerste hechten patiënten significant meer waarde aan de dimensie dagelijks functioneren dan behandelaren en beleidsmakers. En twee: alle drie de groepen binnen de ggz scoren significant hoger op de waarde die zij hechten aan zingeving dan in de agz.

Lees verder...

Helpt de wet ’Kansspelen op afstand’ voldoende tegen gokverslaving?
Voorlopig lijkt de branche effectiever dan de wetgever

In de serie preventie en de ggz proberen we te achterhalen waarom we niet méér doen om psychische problemen te voorkomen. Daartoe kwamen al eerder de ggz-instellingen, verschillende politici, gemeenten en de zorgverzekeraars aan het woord. Dit artikel spitst zich toe op één onderdeel van het brede ggz-spectrum: (online) gokverslaving en de preventie ervan. Waarom laat het kabinet het aantal gokverslaafden toenemen?

Lees meer...

De Bibliotheek
Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensent Johan Atsma kan er maar één per maand recenseren. Daarom geven we voortaan maandelijks in De Bibliotheek een overzicht van wat er zoal binnenkomt.

Lees meer...

Verder in dit magazine:

Uitsluiten van behandeling voorgelegd aan College voor de Rechten van de Mens

MKB-organisaties gezocht die willen deelnemen aan MENTUPP

Universiteiten helpen afgestudeerden met autisme inzetbaarheid te vergroten

Petitie voor einde gesloten jeugdzorg ruim 133.000 keer getekend

Multiprobleemgezinnen (congres op woensdag 13 april in Eindhoven).

Overvraging, stress en burn-out bij kinderen en jeugdigen (Congres op 30 juni 2022 in Eindhoven)

Ggz haalt negende plaats op lijst van favoriete werkgevers

Prolonged Exposure kan patiënten met jeugdtrauma helpen

Goedkope psycholoog lost problemen in Belgische ggz nog niet op

Hoe je als baas je werknemer met psychische klachten kan ondersteunen

Met algoritme voorspellen van suïcide heeft nog veel problemen

Eigen risico is drempel bij overgang van jeugd- naar volwassenen ggz

Manifestatie jeugdzorgmedewerkers op dinsdag 15 maart

Eerste inventarisatie mentale gevolgen corona geeft reden tot zorg

Vereniging afbouwmedicatie vestigt hoop op Minister

Meer kans op psychische problemen na pestverleden

AGB-code voor SPV, ggz-agoog krijgt generieke code




Grensoverschrijdend

De GGZ Totaal van 14 februari

 

Wanneer betrokkenheid niet meer professioneel is

In de zorg, en in dit geval in de ggz, bestaan twee soorten machtsverhouding. De eerste is de machtsverhouding die overal speelt, die tussen leidinggevende en werknemer. Maar tussen hulpverlener en cliënt speelt ook een machtsverhouding, die sterker is naarmate de cliënt kwetsbaarder en afhankelijker is. In hoeverre speelt in die bijzondere relatie in de ggz (seksueel) grensoverschrijdend gedrag?
Lees meer…

 

'De zorg is van oudsher heel erg gericht op alles regelen'

Uit recent onderzoek blijkt dat de resourcegroepenmethode leidt tot significante verbeteringen van zorg voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Wat betekent dit voor cliënten, hun naasten en hun hulpverleners? En welke rol speelt de methode in de continuïteit van zorg?
Leendert Douma vroeg het onderzoekster Cathelijn Tjaden.
Lees meer…

 

Woef!

Niki Stoker, baasje, hond en afscheid: “Mijn Saar heeft baby’s geworpen zo vaak als het kon. Ze werd niet uitgelaten en poepte en piste zes jaar lang in haar eigen kooi. Toen ik haar uit een asiel in Amsterdam haalde sloot ze mij in haar hondenhartje, wat een wonder was. Ik werd haar gids naar geluk.”
Lees verder…

 

Ik zie anders niks aan je

Johan Atsma recenseert het boek van Menno Oosterhoff: “In de eerste plaats is dit boek een goed leesbare uiteenzetting, waarin duidelijk wordt gemaakt dat psychische aandoeningen op dezelfde manier serieus genomen moeten worden als fysieke problemen. Om dat doel te bereiken neemt Oosterhoff ons mee langs een aantal basisbegrippen. Wat is een aandoening nou eigenlijk? Hoe ziet het er eruit? Hoe moet ik er tegenaan kijken? Hoe komt het? Waardoor komt het en hoe kom je ervan af?”
Lees verder…


‘Thuiswerk’, een gedicht van Gisele Vranckx

Van overleg tot overleg
Loop ik een rondje in mijn huis
Ik wil maar kan niet weg
Thuiswerk in overleg

Lees verder…

 

Over gender en mentale gezondheid. En over sociale angst.

Twee nieuwe afleveringen van Stoorzender de Podcast: Na een lange periode van jarenlang tegenslagen en knokken zat Linda in 2018 bij de huisarts. Een jaar later kreeg ze de diagnose sociale angststoornis. Nu, op haar 32-ste, zit ze nog steeds in de ziektewet. Ze deelt haar ervaringen…

Lees verder...

 

En verder:

Inspecties gaan rol jeugdbescherming in toeslagenaffaire onderzoeken

Slachtoffers van fatale politie-incidenten hadden meestal psychische problemen

Wvggz zorgt bij GGNet voor forse daling gebruik isoleercel

Werknemers vertellen werkgevers liever niet over psychische problemen

Bezoekbeperkingen op IC bezorgden nabestaanden ernstige rouwklachten

Solitaire personen? Over de vroege geschiedenis van autisme

Het effect van kou op de geestelijke gezondheid

Patiënten met een bipolaire stoornis hebben veel grotere kans op metabool syndroom

Vereniging start petitie om afbouwmedicatie vergoed te krijgen

Stijgende zorgkosten, ondermeer door zzp’ers en uitzendkrachten

Het belang van somatische screening bij mensen met ernstige psychische problemen

Farmaceuten sjoemelen nog steeds met onderzoeken over antidepressiva

 




De ggz en politiek Den Haag

De GGZ Totaal van 24 januari 2022

 

The devil is in the detail

CASE-benadering bij onuitgesproken suïcidaliteit
Tegenover me zit Arnold, een 37-jarige man die al langere tijd depressief is. Als ik hem vraag of hij gedachten aan de dood heeft, schuift hij wat aarzelend heen en weer
Lees meer ...

Iedereen wil het, maar ‘begrotingstechnisch kan het niet’

Tweede Kamerleden over preventie en de ggz
Rutte IV is amper van start gegaan of de oppositie wil dat het kabinet afziet van de voorgenomen bezuinigingen op de jeugdzorg. JA21 noemt de plannen ‘onbestaanbaar
Lees meer ...

'We zijn gewend alles in taal uit te drukken'

Susanna Bloem maakt ‘onderzoeksmuziek’ over tijdbeleving in psychiatrie
‘Tijdonderzoekster’ wordt ze genoemd. Maar wat Susanna Bloem in haar promotieonderzoek doet, is veel breder dan dat. De komende jaren werkt ze naar eigen
Lees meer ...

LVB en psychiatrie

4e Landelijke studiedag op 8 maart in Amsterdam (ook online)

Verslavingsproblematiek: gedragsverslaving en dwangmatig gedrag

Jaarlijks congres op donderdag 24 maart 2022 in Eindhoven.

Paf

Niki Stoker over verslaving, depressies en manieën

Voor de 83ste keer sla ik het beste boekje over het opheffen van de rookverslaving open. Ik lees: "Stoppen met roken doe je vanuit liefde voor jezelf". Dat begint al lekker, als ik
Lees meer...

Werken met 'onbegeleidbare' cliënten

Congres op woensdag 18 mei 2022 in Eindhoven.

De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz
Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensent Johan Atsma kan er maar één per maand recenseren.
Lees meer...

Inclusiviteit binnen de Ggz en een carrière vol behandelingen

Een nieuwe aflevering van Stoorzender De Podcast
Hoe is het om Ggz-patiënt te zijn als je nét buiten alle normen valt? Nirosha weet er alles van en vertelt over alle muren waar ze tegenaan loopt in haar behandelingen.
Lees meer...


Verder in dit magazine:

* Leden NU'91 positief over cao-akkoord ggz

* Zelfs naar de natuur kijken heeft een therapeutische werking

* MIND: Wvggz nog niet de ‘behandelwet’ zoals bedoeld

* Nederlands Autisme Register: nieuwe cijfers over wachtlijsten, relaties, wonen en werken

* Veel kinderen verlaten gesloten jeugdzorg slechter dan ze er in komen

* Psychedelica-ondersteunde therapie veelbelovend, maar zorgvuldigheid is vereist

* Inspectie gaat rol jeugdbescherming in toeslagenaffaire onderzoeken

* Mentale gezondheidszorg voor gedetineerden faalt wereldwijd

* Blue Monday: een onzin-formule met de potentie van een hype

* Toename van aantal zelfdodingen onder jongeren tot 30 jaar

* Aandeel ongecontracteerde zorg in de ggz lijkt te stabiliseren

 




Minimaal zes kabinetsleden met een stukje ggz

De GGZ totaal van 10 januari 2022

 

'Door gebrekkige risicoanalyse kan het enorm uit de hand lopen'

10-01-2022: Nieuwe studie NIFP toont verbanden psychopathologie en terrorisme aan

Rots, vuurtoren en zee: leven met een bipolaire stoornis

10-01-2022: Petra d’Huy over herstel en haar boek ‘Petra etcetera’

Versterking zelfhulpgroepen: twee vliegen in één klap

10-01-2022: Wat in Duitsland kan, moet hier ook kunnen

Dubbele diagnose: psychiatrie en verslaving

Landelijke studiedag op 16 maart, in Amsterdam (ook online)

ADHD

Jaarlijks congres op donderdag 10 maart in Utrecht

Jan Foudraine, psychotherapeut, onderzoeker, schrijver

10-01-2022: Johan Atsma recenseert het boek van Alex Rutten

Het pad van waardering

10-01-2022: Een gedicht va Gisele Vranckx

Werken met migranten en vluchtelingen

Jaarlijks congres op donderdag 12 mei in Utrecht
 
Verder in dit magazine:

* Internationale accreditatie voor dierondersteunde therapie van Hulphond Nederland

* Diagnose autisme kan eerder worden gesteld met 'meertraps-screening'

* Met een bloedtest voorspellen of antidepressiva aan zullen slaan?

* Meer depressieve klachten bij ouderen tijdens Covid-pandemie

* Wie dagbesteding voor ggz-cliënten gaat betalen blijft nog even onduidelijk

* Capaciteitsorgaan start met nieuwe raming voor Beroepen Geestelijke Gezondheid

 



Never a dull moment...

Het jaaroverzicht van 2021

Het eeuwige dilemma: geld

22-12-2021 Over de begroting, fraude en armoede

Zwarte toga’s beslissen over de witte jassen

22-12-2021 De ggz in de rechtszaal

Waarom de minister geen standbeeld krijgt

22-12-2021 Corona: laveren tussen onbekende klippen

Multiprobleemgezinnen

Jaarlijks congres op woensdag 13 april in Eindhoven.

Angst bij kinderen en jongvolwassenen

Jaarlijks Congres op donderdag 10 februari 2022 in Eindhoven

De kunst er vroeg bij te zijn

22-12-2021 Over vroegsignalering en een gezonde omgeving

De kwetsbaarheid laten zien

22-12-2021 Theater en documentaires in de strijd tegen stigma

Een onzekere toekomst

22-12-2021 Lichtpuntjes in de jeugdzorg

Een aangekondigde catastrofe

22-12-2021 In 2050 lijden wereldwijd 139 miljoen mensen aan dementie

En verder...

22-12-2021 Een jaaroverzicht van de ggz is nooit compleet

Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst

22-12-2021 Het coalitieakkoord en de ggz

De Bibliotheek

22-12-2021 Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 



Voor nu en later

De GGZ Totaal van 13 december

'Psychisch lijden is niet eventjes te fixen, maar doet een appel op zingeving'

13-12-2021 - Een pleidooi voor een nieuw ‘ecosysteem mentale gezondheid’

Een oplossing van problemen of een bedreiging voor zelfstandigen?

13-12-2021 - Het zorgprestatiemodel gaat nu echt van start

'Waarom een psychose niet zo gek is, het verhaal achter hoop en herstel'

13-12-2021 - Johan Atsma recenseert het boek van Stijn Vanheule

Psychotrauma bij kinderen en jong volwassenen

   Jaarlijks congres op donderdag 13 januari 2022 in Utrecht.

Hoe herken je een drugsverslaving?

   Erkennen dat er een probleem is, is de eerste stap naar overwinning

Voor nu en later

13-12-2021 - Een gedicht van Gisele Vranckx

Jason en zijn jeugdzorg-revolutie

13-12-2021 - Een nieuwe aflevering van Stoorzender De Podcast

Coping

   Jaarlijks congres op donderdag 7 april 2022 in Utrecht.

Hechtingsproblematiek

   Eendaagse training op 9 maart

 

En verder in dit magazine:

Ggz-instellingen houden de boot af, huisarts krijgt een berisping

Inspectie matig tevreden over toepassing van verplichte of onvrijwillige zorg

Alcoholgebruik bij jongeren en de afname van grijze stof in hersenen

De Luisterlijn dringend op zoek naar vrijwilligers

MIND waarschuwt voor niet-gecontracteerde en daarmee niet volledig vergoede zorg

Gezocht: mensen die ervaring hebben met een familie-ervaringsdeskundige

’Tuchtrecht leidt tot ontmoediging en defensief gedrag’

Vereniging Afbouwmedicatie verliest hoger beroep, maar geeft niet op

Huisartsen schrijven antipsychoticum quetiapine vaker voor als slaapmedicatie

Nieuwe versie van de Richtlijn GGZ en Corona gepubliceerd

GroenLinks: ’Harde knip tussen jeugd- en volwassenzorg moet soepeler’

Forse overlap tussen ADHD en bipolaire stoornis

Onderhandelingen cao-ggz op de rails, resultaten nog ver weg

ECT (’elektroshock’) kent vooroordelen, maar is wel degelijk veilig en effectief

Onderzoek Jeugdautoriteit: in Jeugdzorg moeten cruciale knelpunten worden opgelost

App van Akwa-GGZ geeft patiënt-specifiek advies op basis van kwaliteitsstandaarden

 



De mantel der liefde...

De GGZ Totaal van 22 november 2021

'Geen enkele andere medische discipline zet de familie buitenspel’

22-11-2021 - Aandacht voor naastbetrokkenen: het mes snijdt aan twee kanten

De kunst iemands ‘Naaste’ te zijn

22-11-2021 - Over Naastentraining

'Een jarenlange nasleep voor familie, vrienden en collega’s'

22-11-2021 - Kostenonderzoek zelfmoorden toont noodzaak preventie aan

Hoogsensitiviteit

22-11-2021 - Congres op donderdag 9 december in Eindhoven

Angst bij kinderen en jongvolwassenen

22-11-2021 - Jaarlijks congres op donderdag 10 februari 2022 in Eindhoven

Complottheorie of paranoïde waan?

22-11-2021 - Overeenkomsten en verschillen

De Bibliotheek

22-11-2021 - Nieuwe uitgaven door, voor en over de ggz

Overprikkeling: van wetenschap naar praktijk

22-11-2021 - Nationaal jaarcongres op dinsdag 25 januari

‘Psychotrauma bij kinderen en jong volwassenen’

22-11-2021 - Jaarlijks congres op donderdag 13 januari 2022 in Utrecht.

 

Verder in dit magazine:

* Coronacrisis treft meest kwetsbaren het hardst

* Benchmark ggz: tien grootste organisaties groeiden in 2020 aanmerkelijk

* MIND-panel: door coronamaatregelen meer angst, depressie en stress

* Trimbos ontwikkelt negen ’persona’s’ voor verschillende typen drugsgebruik

* Kennis over huiselijk geweld en kindermishandeling te versnipperd

* Brancheorganisaties pleiten voor meer aandacht preventie mentale problemen

* Nieuwe methodiek biedt hoop voor groep kinderen met autisme of adhd

* Staatssecretaris Blokhuis in debat met Kamer: hardnekkige problemen en hoopvolle initiatieven

* Zorgverzekeraars: organisatie ggz staat oplossen van problemen in de weg

* Onderzoek bevestigt zorgen over mentale gezondheid van studenten

* Beroep op mantelzorgers met werk wordt steeds groter

* Versterken autonomie bij angsstoornissen even effectief als CGT

* Grotere kans op depressie als je al een spinnenfobie of hoogtevrees hebt

 



De toekomst

De GGZ Totaal van 8 november 2021

Documentaire Blue Monday: wat hebben psychoses ons te vertellen?

08-11-2021: Een interview met de maakster en één van de hoofdpersonen

'Het ene is nog niet uitgekristalliseerd, of het volgende wordt alweer ingevoerd'

08-11-2021 - Hoe het Capaciteitsorgaan twaalf jaar vooruit probeert te kijken

De andere kant van de medaille

08-11-2021 - Als je stopt met topsport...

Hoe stimuleer je mentale weerbaarheid bij jongeren?

08-11-2021 - Online seminar met Steven Pont op 9 december

ACE's: nadelige jeugdervaringen

08-11-2021 - Jaarlijkse congres, vierde editie

De emotionele mens, waarom onze emoties bepalen wie we zijn

08-11-2021 - Johan Atsma recenseert het boek van Ad Vingerhoets

'Leef'

08-11-2021 - Een gedicht van Gisele Vranckx

Psychotrauma bij kinderen en jong volwassenen

05-11-2021 - Jaarlijks congres op donderdag 13 januari 2022 in Utrecht.


Verder in dit magazine:

05-11-2021 - Nieuwe technieken werpen nieuw licht op ontstaan ziekte van Alzheimer

04-11-2021 - ACT-training helpt bij ondersteuning van ouders met een kind met autisme

04-11-2021 - RTL vindt bij onderzoek naar zorgbedrijven 93 dubieuze ggz-aanbieders

02-11-2021 - Voor het eerst in jaren daalt het aantal daklozen

02-11-2021 - Gezonde leefstijl kan dementie uitstellen en soms zelfs voorkomen

01-11-2021 - Mensen met autisme slapen meestal beter met verzwaringsdeken

01-11-2021 - Antidepressivum Fluvoxamine werkt mogelijk bij behandeling van Covid-19

29-10-2021 - Meer dan één op de twaalf jongeren krijgt een vorm van jeugdzorg

28-10-2021 - Ernstige psychiatrische problemen geven meer risico bij infecties

27-10-2021 - De invloed van natuur en armoede: kinderen en de gevolgen van de lockdown

27-10-2021 - Gedwongen hersenscans niet per se in strijd met Europees mensenrechtenverdrag

26-10-2021 - Vernieuwde generieke module 'Assertieve en verplichte zorg' (voorheen 'Drang en dwang')

 



Knoppen om aan te draaien

De GGZ Totaal van 25 oktober

'Probleem is dat gemeentelijke wetten niet gericht zijn op het individu'

25-10-2021: Waarom zorgverzekeraars niet méér investeren in ggz-preventie

Rechter vindt tarieven Wlz voor 2022 voldoende onderbouwd

25-10-2021: Branchevereniging De Nederlandse ggz had onderbouwing aangevochten

'Nou, hou dat maar op toeval'

25-10-2021: The Big Bang Theory

Overprikkeling: van wetenschap naar praktijk

Nationaal jaarcongres op dinsdag 25 januari

Zorg rondom verward gedrag

Middagsymposium op 2 november (Amsterdam)

Bij een malafide garage koop je ook geen tweedehands auto

25-10-2021: Van Alzheimer tot Covid-19: tijd voor een ethisch reveil

Overwegend positieve reacties op de serie '100 dagen in je hoofd'

25-10-2021: Van 'walgelijke televisie' tot 'een prachtig, integer pareltje'.

Autisme

Congres op donderdag 18 november 2021

Drugs

6e landelijke studiedag op donderdag 16 december 2021

Nieuw: de Bibliotheek

25-10-2021: Onze maandelijkse boekenrubriek

 

Verder in dit magazine:

21-10-2021: 'Kijk bij programma's voor stoppen met roken ook naar psychische problemen'

21-10-2021: Kritiek branchevereniging op 'beleidsluwe' VWS-begroting rond ggz-thema's

21-10-2021: Bouwstenen voor mentale gezondheidsbevordering en preventie

21-10-2021: Theatersolo 'Heen': Momenten waar de waan het won van de werkelijkheid

20-10-2021: NZa ziet wachttijden in de ggz eerder toe- dan afnemen

18-10-2021: Wet langdurige zorg wordt niet opengesteld voor jongeren

18-10-2021: De Challenge Armoede: de relatie tussen armoede en psychische problematiek

15-10-2021: Oproep ervaringsverhalen: werk én een dierbare die psychisch uit balans is

15-10-2021: Muziekinterventies tegen stress: effectief en kostenvriendelijk

15-10-2021: Resourcegroepen zijn effectief, verder onderzoek en ervaring is gewenst

15-10-2021: EMDR bij kinderen met PTSS werkt snel en effectief

14-10-2021: Stigma en financiën zijn mede-oorzaak van herhaalde dakloosheid

13-10-2021: Zorgen over mentale gezondheid wetenschappers mondt uit in internationaal manifest

12-10-2021: Wonen in de stad en de gevolgen voor het mentale welzijn

 



De Dag

De GGZ Totaal van 13 september 2021

'Een kille, afstandelijke en bijna vijandige sfeer'

11-10-2021: De tuchtrechter tussen macht en gezag

Als de dader je ervan weet te overtuigen dat jij de schuldige bent

11-10-2021: De gevolgen van ernstige emotionele en psychische mishandeling

Pandemie laat wereldwijd zien hoe hard geestelijke gezondheidszorg nodig is

11-10-2021: Vooral bij vrouwen en jongeren nemen depressies en angststoornissen toe

Zelfsabotage en zelfdestructief gedrag

Congres op donderdag 11 november 2021 in Eindhoven.

Nadelige jeugdervaringen: ACE

Jaarlijks Congres - 4e editie - 2021

Drang naar samenhang, de psychologie van het begrijpen

11-10-2021: Johan Atsma recenseert het boek van Rolf Zwaan

Psychopathos

11-10-2021: Niki Stoker over Ouzo en de Jellinek

De polyvagaaltheorie in therapie

Online workshop door Deb Dana

Wens

11-10-2021: Een gedicht van Gisele Vranckx 

 

Verder in dit magazine:

08-10-2021: Bloeddrukmedicijn helpt (deel) kinderen met autisme bij prikkelverwerking

07-10-2021: De vijfde 'Last Man Standing' vindt op 30 oktober verspreid over het land plaats

06-10-2021: Opnieuw in de rechtszaal:  antidepressiva en taperingstrips

06-10-2021: Virtual Reality als hulpmiddel in de behandeling van anorexia

05-10-2021: Unicef maakt zich grote zorgen over mentale gezondheid jeugd

05-10-2021: Ervaringsdeskundige met uitkering? Wat doe jij met een vergoeding?

04-10-2021: Vrouwen met ernstige psychiatrische problemen krijgen via de rechter verplicht anticonceptie

01-10-2021: Inspectie over e-health in de ggz: tevreden, maar belangrijke hiaten

01-10-2021: Verbeterde toolkit suïcidaliteit voor ggz-professionals

30-09-2021: Ggz opnieuw naar de rechter om 'niet-onderbouwde kortingen op de tarieven'

30-09-2021: Camouflage van symptomen voorspeller van angst, depressie en stress bij autistische adolescenten

29-09-2021: Wetswijziging Wet verplichte ggz en Wzd aangenomen door Eerste Kamer

29-09-2021: 'Een vervuilde woning is een symptoom van onderliggende problemen die je niet in je eentje kan oplossen'

28-09-2021: Videogames als effectieve interventie bij de behandeling van autisme

28-09-2021: Er is meer onderzoek nodig naar de pil en stemmingsstoornissen

 



Een niet te vermijden onderwerp: geld!

De GGZ Totaal van 27 september 2021

Prinsjesdag 2021: de gevolgen voor de ggz

27-09-2021 - Highlights uit de begroting van VWS voor het volgend jaar

'Verzekeraars investeren nog verbazend weinig in ggz-preventie’

27-09-2021 - De ggz-instellingen en hun preventie-taak

De ggz als geldmachine

27-09-2021 - Over oorlogskassen, een ADHD-fabriek en niet-kloppende declaraties

=> Congres: Levend verlies, blijvend verdriet

=> Congres: Ontwikkeling van kinderen 0-6 jaar

Wie komt er eerder, de deurwaarder of de psychiater?

27-09-2021 - Armoede en psychiatrie: elkaar versterkende fenomenen

Blij

27-09-2021 - Niki Stoker over geld

=> Congres: Nadelige jeugdervaringen: ACE's

=> Congres: Jaarlijks Congres Autisme - 9e editie

 

Verder in dit magazine:

* Breed opgezet onderzoek naar fysieke en mentale gevolgen Covid-19

* Acht ggz-kwaliteitsstandaarden opgenomen: 'Register zo goed als compleet'

* Administratiedruk dreigt driekwart jeugdzorgmedewerkers teveel te worden

* Preventieakkoord Mentale Gezondheid is belangrijk, maar wel voor een volgend kabinet

* Zorg en ondersteuning stopt te snel na een psychiatrische crisis

* Agenda suïcidepreventie: veel kennis beschikbaar, maar veel is ook onduidelijk

* WRR: regering moet cruciale vragen stellen over de zorg, óók over ggz

* Tevredenheid over en kwaliteit van de poh-ggz onderzocht

* Nog 14.000 aanvragen voor Wet Langdurige Zorg bij CIZ op de plank

* Zorgprestatiemodel pakt voor 98.000 cliënten extra duur uit

* Iedereen in België voor 11 euro naar de psycholoog? Dat ligt toch iets anders

 



De jury heeft gesproken….

13 september 2021: De mooiste verhalen van onze lezers

* Op één: ‘Gegijzeld’

Door Florrie van der Kamp

* Op twee: ‘De Pieper’

Door Saskia Bos:

* Op drie: ‘Simon schoenloos’

Door Mirjam van den Hoek:

=> Congres: Hechtingsproblematiek

=> Congres: De polyvagaaltheorie in therapie

Over het oordeel van de jury

* God, mijn psychiater en ik

Door Elsje Moerdijk:

* ’Je vuile was hang je niet buiten

Door Toos Beentjes

=> Congres: Zelfsabotage en zelfdestructief gedrag

* Die ene kansloze kans

Door Hiske Bultema

* Het behandelplan kon de prullenbak in

Door Willeke Evink

* Zoektocht

Door Jolanda:

* (G)een nummertje

Door Anika Rooke:

* Jezus Christus

Door: Anoniem

* Een momentje stilte

Door Janine

* Nostalgisch verlangen

Door Joël Duba

 



De scholen gaan weer beginnen...

De GGZ Totaal van 23 augustus 2021

 

'Kan dit waar zijn? Dwingende controle in de praktijk.’

23-08-2021 - ‘Probleemgedrag’ en wat er achter kan schuilgaan

Tinkerbel en de strijd voor een humane ggz

23-08-2021 - Burgerinitiatief moet Open Dialogue naar de Tweede Kamer brengen

‘Onbeschreven. Maar dat wil niet zeggen dat het er niet is.’

23-08-2021 - De empathische autist (m/v)

Gecompliceerd gedrag in de geriatrie

Congres op 12 oktober

Zelfcontrole

Online congres 30 september 2021

Het einde van de coronamaatregelen: en dan?

20-08-2021 - Een eerste voorzichtige inventarisatie van de (mentale) gevolgen


Verder in dit magazine:

* Jeugdinstituut brengt notitie uit ter voorbereiding op gemeenteraadsverkiezingen

* Coronacrisis had geen invloed op aantal suïcides, financiële problemen en werk wel

* Gespecialiseerde ggz-ambulance in proeftuin Zuid-Holland goed ontvangen

* Movisie: 'Uitvoeren van VN-verdrag Handicap kan niet zonder ervaringsdeskundigen'

'* Behandel slapeloosheid en depressie als afzonderlijke aandoeningen'

* Onderzoek naar de oorzaken van ernstige depressies heeft nog lange weg te gaan

* Vereniging Afbouwmedicatie verliest kort geding over vergoeding taperingsstrips

* Medewerkersnetwerk rond psychische aandoeningen helpt, maar kan effectiever

 



De buitenkant

De GGZ Totaal van 9 augustus 2021

Architectuur: levensgeluk als ontwerp

09-08-2021 - Een serie over design & de ggz. Deel 1.

'Voorrang geven aan je mentale gezondheid is een kenmerk van veerkracht en moed'

09-08-2021 - Simone Biles trok zich op de Spelen terug om welzijn te beschermen

Design dat spreekt tot de verbeelding

09-08-2021 - De meerwaarde van productdesign voor de ggz

'Ik en de ggz': schrijf je verhaal!

09-08-2021 - Inzenden vóór maandag 16 augustus 12.00

Mythen en stigma’s over ADHD bijna net zo schadelijk als de aandoening zelf

09-08-2021 - Australische wetenschappers onderzochten vooroordelen onder de bevolking

‘Werken vanuit een geheel mensbeeld en niet vanuit deelproblemen’

09-08-2021 - Gemeenten en hun taak als regievoerder over ggz-preventie

 

Verder in dit magazine:

* Acteur Wentworth Miller over diagnose autisme: ’Een schok, maar geen verrassing’

* In 2020 ruim 7 miljoen aan frauduleuze declaraties binnen de ggz

* ART BRUT EXPOSITIE, van 18 augustus t/m 25 september in Hengelo

* Aanmeldstop Parnassia Den Haag voor veel voorkomende klachten wegens gebrek aan personeel

* Vorig jaar ruim 9400 keer verplichte zorg volgens Wet verplichte ggz

* Project participatie van jongeren met psychische kwetsbaarheid krijgt ZonMw parel

* Belgen krijgen per 1 september betaalbare psychologische zorg

* Numerus fixus voor bacheloropleiding psychologie in Twente

* Al op jonge leeftijd wordt duidelijk dat je voor een dubbeltje geboren bent

* Het stuwmeer voor de opleiding tot GZ-psycholoog

* De maatregelen schadelijker dan Covid-19? Dat klopt niet!

* Ingewikkeld jeugdzorgstelsel zorgt in Breda voor 2,5 miljoen aan foute declaraties
 



De match tussen therapeut en patiënt

De GGZ Totaal van 26 juli 2021

'Wat we hebben geleerd, is dat het er toe doet wie de therapeut is'

26-07-2021 - Zorgvuldig matchen van therapeut en patiënt werpt zijn vruchten af

Angstklachten bij oudere volwassenen in de huisartsenpraktijk

26-07-2021 - Twee kortdurende interventies geschikt voor de poh-ggz

Wie is de baas van de ggz?

26-07-2021 - Over regels, regelingen en wie daar verantwoordelijk voor is

'Ik en de ggz': schrijf je verhaal!

26-07-2021 - Onze jaarlijkse verhalenwedstrijd is weer van start.

Een trauma is dus méér dan het meemaken van een nare gebeurtenis

26-07-2021 - Een kleine 'PTSS voor dummy’s'

Het tekort van het teveel – de paradox van de mentale zorg

26-07-2021 - Johan Atsma recenseert het boek van Damiaan Denys

 

En verder:

* FNV heeft voorstellen voor nieuwe CAO-GGZ rond

* Dementie op jonge leeftijd is onvoldoende onderkend probleem

* Onderzoek en nieuwe website over (de)stigmatisering bij bipolariteit

* Het nut van dans-bewegingstherapie voor autistische volwassenen en hun partner

* Meer dan 27.000 mensen wachten langer op ggz-zorg dan Treeknorm toestaat

* Aantal hulpgesprekken 113 Zelfmoordpreventie stijgt met 31 procent

* Problemen bij PsyQ leiden tot opstappen directielid

* Grotere risico op psychische klachten bij seksuele minderheden verklaard door traumatische jeugdervaringen

* Definitief einde Samen Sterk Zonder Stigma

* Opvallend veel meldingen van (bekende) bijwerkingen bij omzetting dexamfetamine

Bijlage zorgprestatiemodel



Artikel gemist?

De GGZ Totaal van 12 juli 2021

De pikorde in de ggz

12-07-2021: Waarom psychologen het moeilijk hebben met psychiaters

Het veelkoppige monster dat armoede heet

12-07-2021: De tegenstrijdigheid tussen armoede en zelfredzaamheid

Over honderd jaar zijn we allemaal dood

12-07-2021: Wat maakt dat Acceptance and Commitment Therapy (ACT) nú belangrijk is?

Hulpverlenen aan kinderen met AD(H)D en hun gezinnen

12-07-2021: E-learning: studeren waar en wanneer je maar wilt

'Ik en de ggz': schrijf je verhaal!

Onze jaarlijkse verhalenwedstrijd gaat weer van start.

Verstijfd van angst

12-07-2021: De duivel komt mij halen...

De ggz-beroepengids voor dummy’s

12-07-2021: Werken in de ggz, door de ogen van een buitenstaander

Een dag uit het leven van Tinkerbel, het krankzinnige verhaal van mijn psychose

12-07-2021: Johan Atsma recenseert het boek van Imke Gilsing

'Liever alleen'

12-07-2021: Een gedicht van Gisele Vranckx


En verder:

* Gebrek aan huisvesting voor kwetsbare groepen is 'complexe opgave'

* 'Interculturele psychiatrie moet einde maken aan achterstanden migranten in tbs'

* Vergoeding talentolk en gedifferentieerd psychiatertarief in nieuwe versie zorgprestatiemodel

* "Gat tussen reguliere zorg en leefwereld patiënten is nog niet gedicht"

* PsyQ maakt noodsprongen om sneller antwoord te geven op complexe problemen

* Werkwijze IJsland tegen verslaving bij jongeren slaat ook aan in Nederland

* Aantal gedwongen afzonderingen in gesloten jeugdhulp neemt af

* Alternatieve zorg populair onder mensen met autisme

* 'Samen Sterk Zonder Stgma' dreigt subsidie kwijt te raken

* Jongvolwassenen hebben toenemende kans op angststoornis of depressie

* Jongeren geven aan beter te functioneren na jeugdhulp

 



Godzilla, theater en andere cultuur

De GGZ Totaal van 28 juni

'Het kost járen om een verkeerde diagnose er weer uit te krijgen'

28-06-2021 - Aafke Romeijn over Leegstand, Godzilla, haar depressies en de ggz

'Vanaf vijftig procent verstedelijking stijgt mentale problematiek versneld'

28-06-2021 - Bestaand onderzoek geeft vooral enkelvoudige verklaringen over oorzaak en gevolg

Snel en helder schrijven in de ggz

28-06-2021 - Joanne van Rossum over het boek ’Verslagleggen in de ggz’

'Grijs en van de wijs'

28-06-2021 - Congres ouderenpsychiatrie in de praktijk op woensdag 15 september

Hechtingsproblematiek

28-06-2021 - De achtste editie van dit congres op donderdag 7 oktober

Wat vertel ik over een psychologische behandeling?

28-06-2021 - Een zoektocht naar een duidelijk, reëel en genuanceerd verhaal

Oproep aan professionals: leer psychisch geweld herkennen

28-06-2021 - Een blog van een voormalig sociotherapeut en ervaringsdeskundige psychisch geweld.

Uitbuitingsproblematiek bij psychische, verstandelijke of sociale kwetsbaarheid

28-06-2021 - Online congres op 15 september 2021

De voordelen van een zorgbeveiliger

28-06-2021 - vanuit een beveiligingsachtergrond zorgen voor rust en stabiliteit op de afdeling

'Ik en de ggz': schrijf je verhaal!

25-06-2021 - Onze jaarlijkse verhalenwedstrijd gaat weer van start.

Verder in dit magazine:

* In heel Europa geen dakloosheid meer in 2030 lijkt haalbaar doel

* Drie theatervoorstellingen rond psychische problematiek

* Stichting Topklinische GGz wil meer aandacht in Den Haag

* ‘Richtlijn Voorlichting ADHD’ staat nu online

* Jeugdrechters: ingrijpen kabinet vereist om continuïteit jeugdbescherming te garanderen

* 17% minder zelfdoding in Noord-Brabant na start nieuwe ketensamenwerking

* Casemanagement dementie van groot belang voor proactieve zorgplanning

* Angststoornis blijkt hardnekkiger dan gedacht

* Het gedrag van patiënten voorspellen met data, kan dat?

* Grote zorgen over nieuwe alzheimermedicijn Aducanumab

 



De Speedboot

De GGZ Totaal van 15 juni

Focused ACT in Vogelvlucht

15-6-2021: Methodisch werken met ACT als je weinig tijd hebt

Vroegsignalering: hoe eerder, hoe beter

15-6-2021: Risico-groepen en de uitdagingen ze te vinden

Kwetsbare groepen zijn niet goed in beeld….

15-6-2021: …maar dat gaat veranderen

De voordelen van een zorgbeveiliger

15-6-2021: (Adv.)

Uitbuitingsproblematiek

Online congres, vanaf woensdag 15 september 2021

'Open zijn naar mijn omgeving heeft me enorm goed gedaan'

15-6-2021: Niki Stoker op zoek naar de mens achter de medicijnen

De bange mens, mijn zoektocht naar de bron van onze angsten

15-6-2021: Johan Atsma recenseert het boek van Daan Heerma van Voss

Verplichte zorg in de psychiatrie

Congres op dinsdag 7 september

Traumabehandeling bij LVB? doen!

(Adv.)

'In het midden'

15-6-2021: Een gedicht van Gisele Vranckx

'Ik en de ggz': schrijf je verhaal!

Onze jaarlijkse verhalenwedstrijd gaat weer van start.
 

Verder in dit magazine:

* Samenwerking blijkt in Rotterdam dé manier om de wachtlijsten aan te pakken

* Uitkering blijft bij gedwongen opname tóch doorlopen

* Hoe draag je bij aan destigmatisering? Handvatten voor hulpverleners

* Medicijn tegen Alzheimer goedgekeurd door Amerikaanse toezichthouder

* Rechter laat alternatieve ADHD-medicatie in hoger beroep toch vergoeden

* Over slaapproblemen, fruitvliegjes en ontwikkelingsstoornissen

* Achttien miljoen extra om mensen met psychische aandoeningen via IPS aan werk te helpen

* 'Appeltjes van Oranje' naar Ixta Noa, Saba en zelfregiecentra

* Rechter: Regenboog Apotheek mag informatie rondsturen over vergoeding afbouwmedicatie

* Media mogen wat nuchterder berichten over psychose

* Rechter vindt boete voor declaratie behandeling van burnout terecht



Preventie als speerpunt

De GGZ Totaal van 25 mei 2021

'Psychiaters en psychologen hebben nooit externe onderzoeksmogelijkheden gehad'

25-05-2021: Kan Artificial Intelligence het succes van psychiatrische behandelingen voorspellen?

‘Werken vanuit een geheel mensbeeld en niet vanuit deelproblemen’

25-05-2021: Gemeenten en hun taak als regievoerder over ggz-preventie

'We krijgen je er wel uit, hoor!'

25-05-2021  Hoe ik in 2014 mijn baan verlies...

Gender- en seksuele diversiteit

(Adv.) Webinar op donderdag 1 juli

Autisme en problematisch gamen

(Adv.) Eendaagse training

‘ADHD is weinig meer dan een naam die we aan een serie gedragingen geven’

25-05-2021: De ontwikkeling van een ‘Richtlijn Voorlichting ADHD’

'Je zou de pijn niet meer willen voelen. Dat begrijp ik.'

25-05-2021: Mijn ervaring met suïcidepreventie

Psychische problematiek in de wijk

(Adv.): Online congres op 3 juni

 

Verder in dit magazine:

* ’Slachtoffers van psychisch geweld blijven vaak berooid achter’

* Sociaal werk wordt inhoudelijk en organisatorisch steeds complexer

* Preventieakkoord uit 2018 moet worden uitgebreid met Mentale Gezondheid

* Uitkering stopt: schulden als gevolg van een gedwongen opname

* Kinderen in asielopvang voelen zich onveilig en gestrest

* Lentis moet noodopvang in Winschoten sluiten vanwege personeelstekort

* Mind onderzoekt gebruik van en begeleiding bij medicatie (deelnemers gezocht)

* Topman Elon Musk onthult het Syndroom van Asperger te hebben

* Combinatie psychotherapie en medicijnen is het meest effectief bij depressie

 



Het debat

De GGZ Totaal van 10 mei 2021

Alleen praten en begrijpen wat er aan de hand is, is niet genoeg

10-05-2021 Behandeling trauma nog onder de maat

De drie kernprocessen van menselijk lijden

10-05-2021: Radicale Gedragsverandering met Focused Acceptance and Commitment Therapy (FACT)

Een microstaat met eigen vlag en fritessaus

10-05-2021 Een warm welkom voor social design in de ggz

Wie gelooft er nog in de ggz? Van onmacht naar hoop

Wetenschappelijk congres op vrijdag 11 juni (12.00-17.00)

Hoe kan werken met NiceDay jouw behandelingen verrijken?

Gratis webinar: dinsdag 8 juni om 13.00

'Ik blijf geloven dat ik in de kern een goed mens ben'

10-05-2021: Niki Stoker interviewt in 'De Mens achter de medicijnen' Jeroen, die al jaren alcoholist is.

Green Mental Health

10-05-2021: Johan Atsma recenseert het boek van Jolanda Maas, Renske Visscher en Koen Westen. Johan is matig enthousiast.

Pedofilie: achtergrond, behandeling en ondersteuning

Congres over Pedofilie op 9 september

Uitbuitingsproblematiek bij psychische, verstandelijke of sociale kwetsbaarheid

Online congres op 15 september 2021

Verheldering

10-05-2021: Gisele Vranckx in haar maandelijkse gedicht: "Ik luister naar de tonen, van het leven die mij opnieuw laten herleven, Zin geven aan mijn bestaan"

 

Verder in dit magazine:

* Belgische Gezondheidsraad adviseert vergoeding alle ADHD-medicatie

* Eén op de vijf zorgmedewerkers voelt zich onveilig op de werkvloer

* Hulplijnen voor (psychische) problemen ten tijde van corona

* Voorlopig geen verplichte inschrijving in register voor POH-GGZ

* Vijfde editie Last Man Standing op zaterdag 3 juli

* Pointer: Groot aantal klachten over psychiatrische rijkeuringen voor mensen met autisme'

* Op zoek naar een behandelmethode voor PTSS bij mensen met dementie

* Voor het eerst in vijf jaar ontvangen minder jongeren jeugdzorg

* Totaal aantal suïcides blijft gelijk, wel zorgen over jongeren

* Veel kinder- en jeugdpsychiaters overwegen te stoppen

* Rijtest voor mensen met autisme voortaan alleen op indicatie

* Psychotherapeut van jeugdzorginstelling blijkt geen psychotherapeut en veroordeeld

 



Een ‘Akkoord voor Mentale Vooruitgang’

De GGZ Totaal van 26 april 2021


‘We hebben niets aan overspannen psychiaters die alleen maar administratie doen'

26-04-2021 - MIND over de vraag waarom de problemen in de ggz zo taai zijn

Dweilen met een open kraan: voorkomen is beter...

26-04-2021 - Deel 1 van een serie over ggz-preventie

Protocollen kunnen bijdragen aan professionaliteit, maar ook ontmenselijken

26-04-2021 - De omgang met niet-weten

Hoogbegaafdheid in Onderwijs en Zorg

26-04-2021 - Tweedaagse cursus op 20 mei en 10 juni

Conflictscheidingen

26-04-2021 - Online congres op donderdag 10 juni 2021

De ontwikkeling van een destructieve relatie

26-04-2021 - Terugblik op mijn ’tijd van toen’

Hoe houden we psychopaten en narcisten weg van de macht?

26-04-2021 - Een pleidooi voor psychologische screening van potentiële leiders

Autisme en problematisch gamen

26-04-2021 - Eendaagse training, 15 juni via zoom, 9 december in Utrecht.

Werken met slachtoffers en plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag

26-04-2021 - Online congres op 27 mei

 

En verder:

* Aandeel hulp bij psychische problemen door poh-ggz neemt toe

* Petitie 'geen half werk': meer ruimte voor samenwerking binnen (psychische) zorg 

* Blokhuis: tóch kinderen tussen wal en schip bij sluiting Hoenderloo Groep

* Aantal zelfdodingen in 2020 gelijk aan voorgaande jaren

* Twee sessies psychotherapie per week bij depressie: effectiever en minder uitval

* Betere herkenning psychische problemen door Mental Health First Aid

* Zembla over stoppen met antidepressiva

* Maatschappelijke meerwaarde van lotgenotencontact is enorm

* Zwarte muisjes: over psychische klachten tijdens de zwangerschap



De paradox van het accepteren

De GGZ Totaal van 12 april 2021

 

Over honderd jaar zijn we allemaal dood

12-04-2021 - Wat maakt dat Acceptance and Commitment Therapy (ACT) nú belangrijk is?

Artificial Intelligence to the rescue?

12-04-2021 - Algoritmes als middel tegen de overbelasting van de ggz

Design dat spreekt tot de verbeelding

12-04-2021 - De meerwaarde van productdesign voor de ggz

Psychische problematiek in de wijk

12-04-2021 - Online congres op donderdag 3 juni

Suïcidepreventie

12-04-2021 - Eéndaagse cursus, in Eindhoven of Utrecht

Droompoetser

12-04-2021 - Een gedicht van Gisele Vranckx

Een herstel-verhaal helpt anderen en geeft inzicht in je eigen herstelproces

12-04-2021 - Herstel-verhalen.nl biedt plek aan jouw ervaring

Vertel ik het wel of vertel ik het niet

12-04-2021 - Johan Atsma recenseert het boek van Anita Hubner

'Hoe diep ik ook zit, ik krabbel altijd weer overeind'

09-04-2021 - Niki Stoker interviewt de mens achter de medicijnen

 

En verder:

Handreiking WRAP gratis en voor iedereen beschikbaar

Gemeenten maken weinig gebruik van nieuwe wet in bestrijding zorgfraude

Minder opnames in gesloten jeugdzorg, maar zorgen over alternatieven

Hoe laboratoriummuizen bijdragen aan het inzicht in psychotische aandoeningen

Autisme en problematisch gamen

Veel coronapatiënten hebben maanden na besmetting nog psychische klachten

Inspectie: situatie in jeugdpsychiatrie is onhoudbaar

'Een heel scala aan klachten, maar het enige wat ze krijgen is medicatie en begeleiding'

Een ADHD fabriek, gericht op winstmaximalisatie

Vrijwel alle dak- en thuislozen kampen met fysieke problemen, verslaving of verstandelijke beperking

MIND en De Nederlandse GGZ: tegengestelde beelden van wegvallen ggz-zorg tijdens lockdown

'Eenvoudige' jeugdzorg lucratief genoeg om durfinvesteerders aan te trekken

Prins Harry gaat zich bezig houden met geestelijke gezondheidzorg

 



Tussen droom en daad...

De GGZ Totaal van 22 maart 2021

 

‘Wij kijken breed naar alle mogelijkheden en sluiten niets uit’

22-03-2021 - Interview met psychiater Christiaan Vinkers over de afbouwpoli voor antidepressiva

Architectuur: levensgeluk als ontwerp

22-03-2021 - Een serie over design & de ggz. Deel 1.

Soms is zelfs de wachtlijst onbereikbaar

22-03-2021 - Een paarse krokodil tussen de eerste en de tweede lijn

Psychische problemen bij migranten en vluchtelingen

22-03-2021 - Online congres op donderdag 20 mei 2021

Werken met complexe gezinsproblematiek

22-03-2021 - Eendaagse training op 20 september of 22 november.

‘Ik heb mijzelf moeten leren wat ‘normale’ waarden zijn'

22-03-2021 - Traumasporen in een nieuwe relatie

De mogelijkheid voor verbinding ligt vaak dichterbij dan we denken

22-03-2021 - Een niet-professional aan het woord over de geestelijke gezondheidszorg

 

En verder:

Behandelaars vermijden diagnose burn-out om behandeling alsnog vergoed te krijgen

RIVM denkt dat Sint-janskruid minder onschuldig is dan gedacht

Keurmerk TOPGGZ voor de 50-ste keer toegekend

Dinsdag 30 maart is het weer World Bipolar Day

Proactief op zoek naar potentiële slachtoffers van pro-anorexiacoaches

Afbouw bedden in de ggz gelukt, ambulantisering blijft ver achter

Psychische problemen en het sociale domein vanuit een andere invalshoek

Raad adviseert: 'Rijbewijskeuring bij ADHD alleen als medische keuring daar aanleiding toe geeft'

Panel Akwa GGZ: 'Zingeving leidt tot betere behandelresultaten'

Parnassia Groep wil met 'zorghorloge' Miles verdwalen of vermissing voorkomen



Alles wordt anders: de GGZ Totaal van 8 maart 2021
 

'De ggz als ondoordringbaar bastion is een verouderd beeld dat onterecht blijft hangen'

08-03-2021: Interview met Jacobine Geel, bestuursvoorzitter van brancheorganisatie ‘de Nederlandse GGZ’

Mijn legendarische moeder overleeft alles.

08-03-2021: Johan Atsma recenseert het boek van Marcel van Roosmalen

'Ik heb weinig sociale contacten, maar de contacten die ik heb zijn fantastisch'

08-03-2021: Niki Stoker zoekt de mens achter de medicijnen

Ge­hecht aan God en de an­der, ver­bon­den met je­zelf

08-03-2021: On­li­ne con­gres op vrij­dag 16 april 2021

Preventie en vroege interventie bij kinderen en jongeren met psychische kwetsbaarheid.

08-03-2021: Webinarreeks Kids@risk van De Viersprong

Weinig mentale gevolgen vanwege de corona-crisis. Gemiddeld genomen dan.

08-03-2021: Drie onderzoeken die deze week verschenen nader bekeken

'Gelande vleugels'

08-03-2021: Een gedicht van Gisele Vranckx

Werken met slachtoffers en plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

08-03-2021: Online congres op 27 mei

Cluster C persoonlijkheidsstoornis nog te weinig bekend

08-03-2021: Gratis (online) publieksdag op 22 mei staat in teken van ’naasten’

Verkiezingen in aantocht: stemmen en de ggz

08-03-2021: Politiek wil de problemen in de ggz oplossen, maar hoe?


En verder:
* Hulplijnen voor (psychische) problemen ten tijde van corona

* Goede ondersteuning van mantelzorgers scheelt maatschappij miljarden

* Van nature angstig, maar tijdens de corona-epidemie juist minder

* Artificiële Intelligentie moet gaan helpen bij betere preventie van dementie

* Amsterdamse poli gaat helpen bij afbouw van antidepressiva

* Antipsychotica zorgen voor gewichtstoename. Allemaal.

* 'Off the record': boek zoekt ongebruikelijke interventies in de GGZ

* 'Jeugdartsen hebben onvoldoende specifieke kennis van autisme om vroege signalen te herkennen'

* Pesten kan zomaar startpunt zijn van verslaving of criminaliteit

* Aantal werknemers in zorg neemt toe, óók in de ggz



22 februari 2021: Uitdagingen en hoop

 

‘We begrijpen eigenlijk helemaal niets van psychische ontregeling’

22-02-2021 Interview met Floortje Scheepers, hoogleraar innovatie in de ggz

'Psychische problematiek nu is veel complexer en intenser dan veertig jaar geleden'

22-02-2021 Kapitein Harm Slomp, bestuursvoorzitter Leger des Heils, over psychiatrische hulpverlening.

Tom Dumoulin is niet de enige topsporter in zwaar weer

22-02-2021 Topsport vereist psychische weerbaarheid

AD(H)D en autisme voor de hulpverlening

Oline leergang

Conflictscheidingen

Online congres op 10 juni

Staatssecretaris Blokhuis hoopvol over aanpak wachtlijsten in ggz

19-02-2021 Meer zicht op wachtlijsten en samenwerking in zoeken naar alternatieven

En verder:
 

* Weerbaarheid tegen stress is met behulp van MRI-scan vast te stellen

* Virtual reality als hulpmiddel bij de behandeling van een psychotische stoornis

* cursus: 'Grip op je dip' soms liever blended dan online

* Zorgverzekeraars vragen rechter duidelijkheid over tarieven Langdurige Zorg

* Afhandeling Wlz-ggz-indicaties kan voor sommigen tot april duren

* Lichamelijke klachten, maar ook angst, depressie, PTSS en cognitieve problemen na verblijf op de IC

* Arnhem geeft depressie een gezicht op dertig billboards

* Aantal ervaringswerkers met een betaalde baan stijgt nauwelijks



8 februari 2021: Grijstinten tussen zwart en wit

 

Synaptische plasticiteit, adulte neurogenese en tyrosinekinase

08-02-2021: Stijn Ekkers: Hoe psychosociaal zijn de neurowetenschappen?

Psychotherapie en de mythe van de vooruitgang

08-02-2021: Bert Vendrik: Wat willen wij verwachten van de psychotherapie?

‘Het wordt geen quick fix’

08-02-2021: Kim de Lange: Wie of wat ging mij uit mijn burn-out helpen?

Coping: omgaan met stress

Online congres op 1 april 2021

KOPP-kinderen: Handelen in het belang van ouder en kind

Masterclass op donderdagochtend 4 maart (online)

'Ik ben van schizofreen veranderd in een stabiele man'

08-02-2021: Niki Stoker interviewt de Mens achter de Medicijnen

De engelen van Elisabeth

08-02-2021: Johan Atsma recenseert het boek van Els Florijn

Coachend leidinggeven

Driedaagse cursus, vanaf 6 april

Multiprobleemgezinnen

Online congres op donderdag 15 april- 5e editie

'Als dat mag'

05-02-2021: Een gedicht van Gisele Vranckx

En verder:

- De effectiviteit van Mindfulness-basedCompassievol Leven (MBCL) bij terugkerende depressieve klachten

- Alliantie wil meer aandacht voor sekse- en genderdiversiteit in de ggz

- Mensen met grote psychische problemen mogen toch naar buiten tijdens avondklok

- Signalen van dementie worden bij migranten vaak (te) laat herkend

-'Homogenezingstherapie' zal binnenkort verboden zijn

- Partijen ondertekenen Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025

- 'Minder depressies door meer bomen op straat'



25 januari 2021: Een ongewisse toekomst

 

'We willen niet dat mensen tussen wal en schip vallen. Dat kan echt nog beter'

25-01-2021 - Staatssecretaris Paul Blokhuis over de uitdagingen in de ggz

‘Poëzie snijdt iets anders aan dan het functionele, het schept ruimte voor de hele mens'

25-01-2021 - Poëzie als middel tot herstel, deel 2

Wie psychische problemen heeft (gehad), maakt bij veel werkgevers weinig kans

25-01-2021 - Tweederde leidinggevenden heeft bedenkingen bij aannemen van werknemers met psychische problemen

Commotie in België na klacht tegen psychologe over sexy getinte foto's op Instagram

25-01-2021 - Gelijksoortige situatie in Nederland onwaarschijnlijk

Twentse zorgaanbieders zetten kwetsbare cliënten in bij criminele activiteiten

22-01-2021 - Van belastingfraude tot seksuele uitbuiting: goede zorg is nooit intentie geweest

En verder:

- Professionals voor psychische hulp: 'De rek is eruit'

- Magnetische 'deep brain stimulation' alternatief voor operatieve methode

- Kunnen Eigen Kracht Conferenties helpen bij het voorkomen van dwang?

- AD(H)D en autisme voor de hulpverlening

- 'Hoe de ziel verdwijnt uit de geestelijke zorg'

- Muziek en muziektherapie werkt aantoonbaar als middel tegen stress

- Exposure-therapie ook zinvol bij patiënten met jeugdtrauma

- Blue Monday: een onzin-formule met de potentie van een hype

- E-health en een ernstig psychische aandoening: een lastige combinatie

- Kindermishandeling lijkt tijdens periode van lockdown te zijn toegenomen

- Bij meerderheid ouderen bleef de mentale gezondheid ondanks corona-maatregelen stabiel

- Over het aanleren van zelfmanagement bij een bipolaire stoornis

 



11 januari 2021: Het onzegbare

 

‘Te snel begrijpen is meestal slecht begrijpen’

11-01-2021: Het risico van de gedeelde ervaring

Met een gedicht kom je verder

11-01-2021: Poëzie als middel tot herstel

Rode komeet. Het korte leven en de vlammende kunst van Sylvia Plath

11-01-2021: Johan Atsma recenseert het boek van Heather Clark

'In de plus van de bipolaire stoornis heb ik een goede drive'

11-01-2021: Niki Stoker interviewt de mens achter de medicijnen

'Verstomd'

11-01-2021: Een gedicht va Gisele Vranckx

Medewerkers en patiënten ggz toch op prioriteitenlijst voor vaccinatie

5-01-2021: Ook vakbond CNV Zorg en Welzijn sloot zich aan bij lobby.

'Emergis heeft te grote marktpositie in regio Zeeland'

4-01-2021: NZa vreest voor misbruik monopoly in regio

 



(terug naar het nieuwste magazine)



De magazines van 2020

De magazines van 2019

De magazines van 2018 en eerder

 

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • Spijtbetuiging van psychiatrie voor betitelen van homoseksualiteit als ziekte

  • Cluster C: de vermijdende, afhankelijke en dwangmatige persoonlijkheidsstoornis

  • Naar een soepeler overgang van specialistische ggz naar huisartsenzorg

  • Mentale problemen als gevolg van kindermishandeling anders voor mannen en vrouwen

  • Ruim helft jongvolwassenen ervaart psychische klachten

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2023 - GGZ Totaal
Inloggen | Sitehand - Design website met CMS | Ziber - Website software | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio