Zorgstandaard Destigmatisering verbeterd

De zorgstandaard Destigmatisering is geëvalueerd en als actueel beoordeeld door vertegenwoordigers van beroeps-, branche-, patiënten- en naastenverenigingen. Wel was er ruimte voor verbetering op het gebied van leesbaarheid en praktische toepasbaarheid. Daarom is de standaard…

stigma

Beterschapskaarten voor mensen met psychische klachten: Mentaal op de Kaart

Gisteren, op Blue Monday, 15 januari 2024, lanceertde De Jonge Psychiater beterschapskaarten voor mensen met psychische klachten: Mentaal op de Kaart. Dit werd gedaan door cabaretière, ervaringsdeskundige en mede-initiatiefnemer Marjolijn van Kooten tijdens haar voorstelling in De Kleine Komedie…

stigma

Denk bij sollicitaties goed na over wat je vertelt over je psychische problemen

Vooraf goed nadenken over wat je bij een sollicitatie wel en niet zegt over je psychische problemen,  wanneer je het zegt en tegen wie, het verdubbelt de kans dat je aan het werk komt en blijft. Dat is één van de conclusies uit recent promotieonderzoek van Kim Janssens. Ze werd begeleid…

stigma

GroenLinks en CDA willen term 'krankzinnig’ uit wetteksten van BES-eilanden

Welke woorden worden gebruikt als het gaat om mensen met een psychische aandoening, bepaalt mede het oordeel dat anderen over hen vormen. De overheid heeft een voorbeeld-functie. Daarom willen GroenLinks en CDA dat zo snel mogelijk het woord ‘krankzinnig’ dat meer dan 80 keer wordt gebruikt…

stigma

Stigmatisering in de ggz: het komt van alle kanten

In het kader van de Landelijke Monitor Ambulantisering en Hervorming Langdurige GGZ (LMA) 2019 deed het Trimbos-instituut onderzoek naar de ervaringen van cliënten en hulpverleners met (de)stigmatisering in de ggz, inclusief verslavingszorg. In 2019 werden twee digitale enquêtes uitgevoerd bij…

stigma

Waarom de ‘Welkome Wijk’ bijeenkomsten zo effectief zijn

Wijkbewoners leren meer over psychische kwetsbaarheid en dat werkt

Er is nog veel onbekendheid en onbegrip rondom psychische kwetsbaarheden zoals een depressie of verslaving. De lokale ‘Welkome Wijk’ bewustwordingsbijeenkomsten van MIND brengen daar verandering in. In de bijeenkomsten…

stigma

Een groepsinterventie die zich richt op het verminderen van zelfstigma

Kenniscentrum Phrenos heeft recent een onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid en eerste resultaten (pilotstudie) van Narrative Enhancement and Cognitive Therapy (NECT). NECT is een groepsinterventie, ontwikkeld in Israël, die zich richt op het verminderen van zelfstigma bij cliënten met…

stigma

Toekomst Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie onzeker

Na een periode van 4 jaar heeft Kenniscentrum Phrenos besloten te stoppen met de coördinatie van het Kennisconsortium. Dit heeft gevolgen voor het voortbestaan van het Kennisconsortium in de huidige vorm. Dat schrijft Phrenos op haar website.

Gebrek aan duurzame financiële…

stigma

Project om taboe op mentale problemen te doorbreken wetenschappelijk bewezen effectief

In 2021 lanceerden Stichting Durf Te Vragen, waar YouTubers Dylan Haegens en Marit Brugman oprichters en ambassadeurs van zijn en VIGO (Vincent van Gogh GGZ), het taboe doorbrekende TABOEIEND. TABOEIEND komt naar middelbare scholen met het doel om jongeren duidelijk te maken dat het normaal is om…

stigma

Expositie 'Stigma en psychiatrie' in Groningen

Gisgteren, dinsdag 22 maart vond de feestelijke opening plaats van een bijzondere expositie: “Stigma & Psychiatrie”, kort ingeleid door Lisette van der Meer, universitair docent bij klinische en ontwikkelingsneuropsychologie.
In de centrale hal van het Heymansgebouw van de…

stigma

Uitsluiten van behandeling voorgelegd aan College voor de Rechten van de Mens

Het overkomt patiënten die gevoelig zijn voor psychoses vaak: ze worden geweigerd door een GGZ-instelling voor de behandeling van hun trauma of verslaving. Omdat ze zo’n behandeling niet aan zouden kunnen. Het is zelfs zo’n principiële zaak dat één patiënt zijn zaak heeft voorgelegd aan het…

stigma

MKB-organisaties gezocht die willen deelnemen aan MENTUPP

Kenniscentrum Phrenos is betrokken bij MENTUPP: een grootschalig Europees onderzoeksproject waarbij een programma wordt ontwikkeld en geëvalueerd dat zich richt op het verbeteren van mentaal welbevinden, verminderen van psychische klachten en het verminderen van stigma rondom psychische problemen…

stigma preventie

'Samen Sterk' stopt, bestrijding stigma blijft.

“De afgelopen tien jaar bouwden we zoveel kennis en kunde op, dát mag door het stoppen van Samen Sterk zonder Stigma niet verloren gaan. Het moet in de samenleving blijven”, aan het woord is Gerdien Rabbers, directeur van Samen Sterk, op de website van de organisatie. Ze spreekt over de…

stigma

Een opera met ervaringsdeskundigen over psychoses

Op donderdag 7 oktober 2021 is de wereldpremière van de operavoorstelling ANDERHOOFD in DeLaMar Theater in Amsterdam. In deze eigentijdse opera over ‘de zin van de waanzin’ komen de persoonlijke levensverhalen van de spelers en hun ervaringen met het krijgen van een psychose samen met oude…

stigma

Nieuwe podcastserie ‘Blikopeners’, over stigma en zelfstigma

”Van alle mensen in Nederland krijgt 42,7% ooit in zijn of haar leven een psychische aandoening. Meer dan 70% van de mensen met aanhoudende psychische aandoeningen ervaart stigmatisering. Dat staat herstel in de weg.” Dat schrijft Stichting Samen Sterk zonder Stigma, die vanaf 25 augustus 2021…

stigma

Medewerkersnetwerk rond psychische aandoeningen helpt, maar kan effectiever

Eén op de zes medewerkers heeft of krijgt te maken met een psychische aandoening, met vaak verzuim als gevolg. Bespreekbaarheid van de aandoening helpt enorm; een medewerkersnetwerk is hiervoor een instrument. Onderzoeker Aukje Smit onderzocht de effectiviteit van zulke netwerken in opdracht…

stigma

'Samen Sterk Zonder Stgma' dreigt subsidie kwijt te raken

Het voortbestaan van Samen Sterk zonder Stigma, de organisatie die zich al 10 jaar met vele maatschappelijke partijen inzet voor destigmatisering van psychische aandoeningen, wordt ernstig bedreigd. Dat schrijft de organisatie in een persbericht. De huidige projectsubsidie stopt en een…

stigma

Hoe draag je bij aan destigmatisering? Handvatten voor hulpverleners

Steeds meer ggz-professionals willen met destigmatisering aan de slag, maar waar begin je en hoe weet je wat goed werkt? Uit onderzoek van het Trimbos-instituut (2019) blijkt dat ruim de helft van de ondervraagde hulpverleners behoefte heeft aan concrete ondersteuning bij…

stigma

Vertel ik het wel of vertel ik het niet

Johan Atsma recenseert het boek van Anita Hubner
 
”Bijna de helft van de Nederlanders krijgt ooit in zijn of haar leven een psychische aandoening. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan borderline, depressie, een angststoornis of autisme. Toch rust hierop nog een groot taboe. Ook is…

recensie stigma

Wie psychische problemen heeft (gehad), maakt bij veel werkgevers weinig kans

Tweederde leidinggevenden heeft bedenkingen bij aannemen van werknemers met psychische problemen
 
”Uit nieuw Tranzo-onderzoek onder 670 leidinggevenden in alle Nederlandse sectoren blijkt dat een meerderheid (64%) terughoudend staat tegenover het aannemen van sollicitanten met…

stigma

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • IGJ en NZa: Zet meer tempo op regionale samenwerking!

  • Trienke Stellema nieuwe voorzitter rvt Rivierduinen

  • Mishandeling laat sporen na in het brein van jongeren met gedragsstoornis

  • De Nederlandse ggz: ‘Maak bemoeizorg landelijk beschikbaar’

  • Doorpakken graag!

    van de redactie

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2025 - GGZ Totaal
Inloggen | Ziber Website | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio