Betere toegang tot beschermd wonen is broodnodig

Is er een mismatch tussen vraag naar en aanbod in beschermd wonen? Meerdere recente onderzoeken laten dat zien en de gevolgen zijn soms schrijnend. De wachtlijsten kunnen oplopen tot meer dan twee jaar. Mensen weten niet tot welke instanties ze zich moeten richten. Het aanbod in de regio…

beschermd wonen

Wachtlijsten Beschermd Wonen kunnen oplopen tot twee jaar

Duizenden kwetsbare mensen in Nederland wachten op een plek in een locatie voor Beschermd Wonen. Dat blijkt uit onderzoek van KRO-NCRV’s Pointer. De wachttijden kunnen oplopen tot meer dan twee jaar.
Beschermd Wonen is bedoeld voor 18-plussers met psychische problemen die nog niet…

beschermd wonen

Psychische én verslavingsproblemen in een beschermde woonvorm: wat is er nodig?

Een deel van de mensen met een psychische aandoening gebruikt ook middelen (‘dubbele problematiek’). Uit eerder onderzoek komt naar voren dat dubbele problematiek in beschermd wonen veel uitdagingen met zich meebrengt. Wat is er op dít moment nodig om de ondersteuning van mensen met dubbele…

beschermd wonen multiproblematiek

Vanaf 2022 is elke gemeente verantwoordelijk voor beschermd wonen van eigen inwoners

Per 1 januari 2022 wordt gestart met de doordecentralisatie van beschermd wonen. Dat betekent dat niet alleen de 43 centrumgemeenten, maar alle 355 gemeenten zich volledig moeten gaan inzetten voor inwoners die in aanmerking komen voor beschermd wonen en daartoe alle regionale…

beschermd wonen

Beschermd wonen zonder marktwerking? In Arnhem willen ze het zelfs niet onderzoeken

Het is onwenselijk als de overheid zelf zorgtaken uit gaat voeren. De overheid is namelijk niet inhoudelijk deskundig. Ook de vele partijen, locaties en de duizenden werknemers maken het ingewikkeld. Dat laat het Arnhemse college weten naar aanleiding van een onderzoek over de marktwerking…

beschermd wonen zorgmarkt

GGZ Nederland: verdere decentralisatie is gevaar voor beschermd wonen

Cliënten met psychische problemen komen nu al moeilijk aan een beschermde woonplek. Door verdere decentralisatie wordt de toegang tot dit soort voorzieningen nog meer beperkt en dit gaat ten koste van de cliënt. GGZ Nederland waarschuwt hiervoor in een reactie op het onderzoek van het…

beschermd wonen

Meerjarenagenda voor beschermd wonen en maatschappelijk opvang: "Een heldere stip aan de horizon"

Gisteren stelden 11 betrokken organisaties, samen met staatssecretaris Paul Blokhuis (Welzijn), de meerjarenagenda voor beschermd wonen en maatschappelijk opvang vast. Hiermee spreken zij af de komende vier jaar intensief samen te werken aan de noodzakelijke voorwaarden voor sociale inclusie:…

beschermd wonen

Ministerie helpt mee om miljoenentekort Beschermd Wonen in West-Brabant op te lossen

Een definitief akkoord is er nog niet, maar het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben zich bereid verklaard om ’een oplossing te zoeken’ voor het miljoenentekort voor projecten beschermd wonen in West-Brabant. Dat laat…

beschermd wonen

Van beschermd wonen naar zelfstandig wonen: kosten zijn voor gemeenten, baten voor zorgverzekeraars

Op 6 december 2017 heeft Jan Laurier, voorzitter Federatie Opvang, het rapport Verkenning investerings-opgave ‘beschermd thuis’ aan staatssecretaris Blokhuis van VWS en VNG bestuurslid Bakker-Klein overhandigd. De Federatie Opvang, RIBW Alliantie en GGZ Nederland hebben opdracht tot die…

beschermd wonen

Huis voor autistische jeugd in Leiden

In de Leidse Stevenshof moet over een paar jaar een woonhuis voor zestien jongvolwassenen met autisme staan. Althans, als het aan de Leidse Esther Karsch ligt. Ze is druk bezig met de oprichting van ’Villa Stevenshof’. Dat staat te lezen in het Leidsch Dagblad.
De plannen zijn nog in de…

autisme beschermd wonen

Gemeenten willen dat Beschermd Wonen in Schijndel blijft

De bestuurders van de regiogemeenten Meierij zijn overvallen door het bericht dat de GGZ-instelling Reinier van Arkel voornemens is om per 1 april haar activiteiten met betrekking tot Beschermd Wonen locatie Schijndel en het dagactiviteitencentrum ’t OnderdaC te staken. Beschermd wonen is al…

beschermd wonen reinier van arkel

'Beschermd Wonen kan vaker in thuissituaties'

Mensen met psychiatrische en sociaal-maatschappelijke problemen kunnen hun zelfstandigheid vaker behouden als passende ondersteuning in de thuissituatie sneller beschikbaar is. Om dit te bereiken moeten gemeenten samen met andere partijen onder meer nieuwe betaalbare woningen regelen.
Dit…

beschermd wonen bezuinigingen

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • IGJ en NZa: Zet meer tempo op regionale samenwerking!

  • Trienke Stellema nieuwe voorzitter rvt Rivierduinen

  • Mishandeling laat sporen na in het brein van jongeren met gedragsstoornis

  • De Nederlandse ggz: ‘Maak bemoeizorg landelijk beschikbaar’

  • Doorpakken graag!

    van de redactie

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2025 - GGZ Totaal
Inloggen | Ziber Website | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio