Doorbraakproject LVB in de ggz

Ongeveer tweederde van de cliënten in de langdurige ggz functioneert op het niveau van iemand met licht verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid. Dat wordt vaak over het hoofd gezien. Daarvoor is het Doorbraakproject Licht Verstandelijke Beperking (LVB) in de ggz in het leven geroepen.…

lvb

Doorbraakproject LVB in de GGZ van start

Afgelopen maand is het ‘Doorbraakproject LVB in de GGZ’ van start gegaan. In dit project werken twaalf doorbraakteams in zes ggz-instellingen aan passende zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid. De doorbraakteams gaan aan de slag met het implementeren…

lvb

Doorbraakproject Verstandelijke Beperking in de GGZ van start

Op woensdag 15 mei vond in Utrecht de startbijeenkomst plaats van het Doorbraakproject LVB in de GGZ. In dit doorbraakproject gaan 12 doorbraakteams uit zes ggz-instellingen aan de slag met het implementeren van passende screening, diagnostiek, behandeling, en organisatie van zorg voor mensen…

lvb

LVB in de psychiatrie

Landelijke congres op woensdag 31 januari in Amsterdam
 
Naar schatting heeft 40% van de patiënten in de GGZ een licht verstandelijke beperking. Hoe lager het niveau van functioneren, hoe groter de kans op een atypische presentatie van een psychische stoornis. Voor goede, passende…

congres lvb

Zorg voor patiënten met LVB slecht toegankelijk en van lage kwaliteit

De Generieke Module Psychische stoornissen en ZB (zwakbegaafdheid) of LVB (licht verstandelijke beperking) werd in 2018 gepubliceerd op GGZ Standaarden. De generieke module geeft tips en handreikingen hoe je patiënten met een laag IQ de juiste zorg kan bieden.
Voorafgaand aan een…

lvb

Pleidooi voor een integrale benadering van LVB en psychische problemen

Voorzitter van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN)  Boris van der Ham heeft op het congres Lvb en Psychiatrie het belang benadrukt van het loslaten van hokjes: ‘We moeten integraal nadenken over hoe we mensen met een lvb en psychische problemen het beste kunnen…

lvb

Heb jij je ogen open voor LVB in de GGZ?

Congres op donderdag 3 november in Apeldoorn
 
We kunnen er niet meer omheen dat een groot aandeel van de patiënten in de psychiatrie laagbegaafd is. Het percentage is met ruim 40% zo groot dat we hen niet meer mogen excluderen. Daarom organiseren wij op 3 november 2022 een…

congres lvb

Screening op (licht) verstandelijke beperking kan ggz-zorg aanmerkelijk verbeteren

Uit promotieonderzoek van Jeanet Nieuwenhuis, psychiater bij GGNet, blijkt dat screening ‘bij de voordeur’’ op licht verstandelijke beperking (LVB) of zwakbegaafdheid (ZB) meerjarige afhankelijkheid van de ggz kan voorkomen. Door de behandeling beter te laten aansluiten op de verstandelijke…

lvb

LVB en externaliserend probleemgedrag (online congres)

Vanaf donderdag 21 januari 2021 vindt het jaarlijks congres over LVB online plaats. Deelnemers krijgen een hele maand de tijd om on-demand, waar en wanneer ze willen, de 7 exclusieve video-colleges van de sprekers te bekijken. Het thema van dit jaar is…

lvb congres

Meer aandacht nodig voor trauma bij LVB-problematiek

Persbericht.
Conclusie uit recent onderzoek: mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) die langdurend in zorg zijn in de ggz, ervaren meer traumatische ervaringen in hun leven dan mensen zonder aanwijzing van een LVB. Een schokkende 61 procent van de vrouwen met LVB in deze groep…

trauma lvb

Uitbreiding Buitenshuisproject naar kinderen van LVB-ouders

Gemeenten zijn positief over het Buitenshuisproject: KOPP/KVO-kinderen die opgroeien in een onveilige gezinssituatie krijgen kinderopvang, huiswerkbegeleiding of een vrijetijdsclub aangeboden. Het Trimbos-instituut zoekt nu gemeenten die dit ook willen aanbieden aan kinderen van ouders met een…

lvb

Combinatie van verstandelijke beperking en verslaving is lastig te behandelen

Nog altijd zijn er geen wetenschappelijk onderbouwde preventie- en behandelmethodieken voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) en middelengebruik/misbruik. Daarom schreef Marion Kiewik met haar promotieonderzoek een pleidooi voor een internationale onderzoeksagenda voor het…

lvb verslaving

Vertellen van levensverhalen door patiënten met LVB én psychiatrische problematiek blijkt effectief

Het Trimbos Instituut heeft ‘Mijn Levensverhaal’ erkend als effectief. ’Mijn Levensverhaal’ is een levensverhaleninterventie die in groepsverband en individueel kan worden aangeboden aan volwassenen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) dan wel zwakbegaafdheid, kampend met depressieve…

evidence based lvb

GGZ Rivierduinen ontwikkelt gratis modules voor mensen met LVB en psychiatrische problematiek

GGZ Rivierduinen Kristal heeft met subsidie van het Nuts Ohra fonds, verschillende handleidingen en werkboeken ontwikkeld voor de behandeling van mensen met psychiatrische problematiek en zwakbegaafdheid of een licht verstandelijke beperking. Deze behandelmodules zijn kosteloos te downloaden via…

lvb

De krachtenwijzer voor zelfredzaamheid jongeren met een licht verstandelijke beperking

Hoe zelfredzaam is een jongere met een licht verstandelijke beperking? Wat kan hij of zij zelf en waar is ondersteuning bij nodig? Met de Krachtenwijzer van zorgorganisatie Reik is dat digitaal in kaart te brengen. Uitgangspunt bij de Krachtenwijzer zijn de mogelijkheden van jongeren, niet…

lvb

Onderzoek naar (F)ACT voor mensen met LVB, psychiatrische- en verslavingsproblematiek

De verstandelijk gehandicapten sector heeft een nieuwe vorm van zorg voor cliënten met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedrags-, psychiatrische en vaak ook verslavingsproblemen: Flexible Assertive Community Treatment (F)ACT. Laura Neijmeijer van Trajectum heeft, samen met- en…

lvb fact

Effectiviteit psychofarmaca in de eerste lijn voor mensen met LVB niet onderbouwd

Het offlabel voorschrijven van psychofarmaca aan mensen met een verstandelijke beperking is eerder regel dan uitzondering. Dit is de uitkomst van een cohortstudie die werd uitgevoerd in de eerste lijn in het Verenigd Koninkrijk.1 De uitkomsten van een Nederlandse studie in 3 zorginstellingen…

lvb psychofarmaca

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • Geen schrik, wél minder motivatie: de reactie op een verhoogd Alzheimer-risico

  • Nieuwe beschermd wonen locatie voor mensen met eetstoornis

  • Studies naar psychofarmaca verwaarlozen afkomst, en dat is een probleem

  • ‘Middel tegen kaalheid en prostaatklachten kan leiden tot suïcidale gedachten’

  • Petitie 'Stop eenzame opsluiting' aangeboden aan Kamer

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2025 - GGZ Totaal
Inloggen | Ziber Website | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio