Het opschalen van goede voorbeelden

 

Deze pagina is een bijlage bij het interview met Wout Adema, directeur Zorg bij Zorgverzekeraars Nederland, sinds drie jaar verantwoordelijk voor (onder andere) de ggz.
In het interview geeft hij antwoord op vragen die gaan over 'Wie is de baas van de ggz?'
Het interview is hier te lezen.

 

  1. Concreet voorbeeld over beter de weg vinden én preventie, gekoppeld aan een de diagnosegroepen met de hoogste wachttijden. Vooral het filmpje geeft de bedoeling goed weer.
     
  2. Verhaal over wat samenwerken vraagt, op basis van de inzet van een versneller door de stuurgroep in Utrecht
     
  3. Deze sessie heeft zeer recent tot de vorming van een concreet netwerk in de regio Utrecht geleid op niveau wethouder – professionals – cliënten, gericht op ondersteuning dichtbij.
     
  4. Verbeteren van het verwijsproces door een extra onafhankelijke screening in te bouwen tussen verwijzing door huisarts en intake door ggz aanbieder, gefinancierd uit de POH gelden.
     
  5. Zorgverzekeraars willen de trend van onderbehandeling van zware klachten en overbehandeling van lichte klachten keren.
    Voorbeelden:
    - GGnet heeft een groep van 1000 patiënten geherdiagnosticeerd en een deel bleek voortaan zonder medicatie te kunnen én zelfs te kunnen stoppen met behandeling. De casus toont daarmee twee dingen aan: het belang van doelgericht behandelen – wat is eigenlijk de zorgvraag van de patiënt en is die vraag beantwoord? – en periodiek herbeoordelen van de situatie van de patiënt.
    -
    De gezamenlijke aanpak van wachttijden in de ggz door transfertafels in Rotterdam Rijnmond, van o.a. VGZ. Met deze aanpak kan beter onderscheid worden gemaakt tussen lichte en zware gevallen.
     
  6. Samen met het ggz-veld worden goede, bewezen praktijken ontwikkeld, op grotere schaal toegepast en via de nieuwe bekostigingssystematiek per 2022 gefinancierd.
    Zo voerde deed Arkin een pilot uit in samenwerking met Zilveren Kruis en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor minder administratie-druk.
     
  7. Zorgverzekeraars zetten in op het verbeteren van de samenwerking tussen de huisartsenzorg en de ggz-sector en het versterken van het sociaal domein en de eerste lijn.
    Voorbeelden:
    - Taskforce Midden IJssel wil meer samenwerking tussen de behandel-GGZ (Dimence) en het sociaal domein, specifiek de gespecialiseerde GGZ-cliëntondersteuners van Vriendendiensten Deventer, een cliëntgestuurde organisatie. Het doel is om patiënten de Juiste Zorg op de Juiste Plek te bieden waarbij zorgverzekeraar ENO meer mogelijkheden ziet om De Vriendendiensten bij te laten dragen aan de zorg die patiënten nu in de specialistische GGZ ontvangen. Hierdoor komt er meer aandacht voor het persoonlijk functioneren van de patiënt in plaats van de huidige medisch georiënteerde benadering.
    - Samenwerking tussen Pro Persona, IrisZorg, het RIBW Arnhem & Veluwe Vallei, Ziekenhuis Gelderse Vallei, gemeente Ede en zorgverzekeraar Menzis. Huisartsenpost en spoedeisende hulp werkten al meer samen en nu gaan de aanbieders van GGZ ervoor zorgen dat de toegang tot ggz-hulp en lichamelijke gezondheid vlotter gaat verlopen. Waar de patiënt ook binnen komt, er wordt meteen gekeken waar iemand het best geholpen kan worden.

 

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • Nieuwe beschermd wonen locatie voor mensen met eetstoornis

  • Studies naar psychofarmaca verwaarlozen afkomst, en dat is een probleem

  • ‘Middel tegen kaalheid en prostaatklachten kan leiden tot suïcidale gedachten’

  • Petitie 'Stop eenzame opsluiting' aangeboden aan Kamer

  • Familieopstellingen

    van de redactie

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2025 - GGZ Totaal
Inloggen | Ziber Website | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio