overzicht

Het veelkoppige monster dat armoede heet

Joanne van Rossum

armoede2

Gepubliceerd: 23-11-2020

 

De tegenstrijdigheid tussen armoede en zelfredzaamheid

 

“Wees die realistische Nederlander die opstaat en zijn verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt. En dat is nu.” – Woorden van premier Rutte uit zijn persconferentie van afgelopen oktober. Achter deze oproep tot verantwoordelijkheid gaat een neoliberaal mensbeeld schuil, namelijk dat van de zelfredzame burger die verantwoordelijk handelt en zo min mogelijk problemen veroorzaakt. In Nederland leven echter 1 miljoen mensen in armoede aan wie het vaak aan elk startkapitaal ontbreekt om zichzelf te redden. En sinds de coronacrisis neemt dit aantal drastisch toe. Waar loopt het vast en wat moet er anders?

 

Meer en nieuwe armoede

Nu de coronacrisis voortduurt zijn banken steeds minder bereid een betaalpauze op rente en aflossing te geven. Daardoor neemt de werkloosheid toe, maar ook de armoede. Stichting Armoedefonds heeft in mei dit jaar een onderzoek gedaan onder duizend lokale hulporganisaties om de gevolgen van de coronacrisis op armoede in Nederland in beeld te krijgen. Bijna de helft van deze hulporganisaties ziet een stijging van het aantal hulpvragen en vermoedelijk is dit nog maar het topje van de ijsberg.
Al vóór de coronacrisis was er een groep kwetsbare mensen een inkomen rond het bestaansminimum. Denk aan mensen in de bijstand, niet-westerse migranten en alleenstaande ouders met minderjarige kinderen. De coronacrisis zorgt echter voor een groep ‘nieuwe armen’: ZZP-ers, jongeren, horecapersoneel en werknemers met een flexibel of tijdelijke contract. Veel van deze armoede blijft lang onder de radar. Veel ‘nieuwe armen’ zoeken vaak pas hulp wanneer er schulden ontstaan of lenen bij familie en vrienden.

 

De falende burger die het ideaal niet redt

Wie in armoede leeft, faalt naar de maatstaf van ‘de ideale burger’. Deze burger is de mens die autonomie nastreeft en risico’s vermijdt. Het model van de ‘ideale burger’ laat een verschuiving zien binnen de samenleving. De achterliggende decennia vond een transitie plaats van de maakbare samenleving naar de maakbare mens. Het individu is verantwoordelijk. Dit zorgt ervoor dat zowel succes als falen toegeschreven wordt aan ons eigen handelen in plaats van de plek van je wieg, domme pech of beleid vanuit de overheid.
Maar aan dit ideale plaatje kunnen vele mensen die in armoede leven niet voldoen. Het ontbreekt ze vaak aan ‘startkapitaal’ om zich staande te houden. Werk beschermt steeds minder tegen armoede door lage inkomens en een toename van flexibele en tijdelijke contracten. Daarnaast is er sprake van een grote woningnood en er is steeds minder sociale zekerheid.
Een cliënt uit de praktijk laat dit pijnlijk zien. Jef is een dertiger die na zijn scheiding niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. De hoge huur van een particuliere huurwoning resulteert in huurachterstanden. De drempel om hulp te zoeken blijkt erg hoog. Mensen die in armoede terecht komen voelen zich vaak schuldig naar zichzelf en hun omgeving. Men schaamt zich voor de problemen die zich hebben opgestapeld en dat het niet is gelukt het hoofd boven water te houden ondanks dat hard te hebben geprobeerd.

 

Een monster met vele tentakels

De Canadees-Franse serie M’entends-tu (‘Can you hear me’) die op dit moment op Netflix te zien is, brengt op rauwe wijze in beeld wat het is om onder de armoedegrens te leven. Het gaat over Ada, Fabiola en Carolanne, drie vriendinnen die zijn opgegroeid in de grauwe buitenwijken van Montreal.

Hun pogingen een eigen leven op te bouwen wordt belemmerd door geweld, afhankelijkheidsrelaties, onstabiele families en psychische problemen. Ada leeft bij haar verslaafde moeder die zich prostitueert. Ook Ada zelf probeert op die manier wat geld te verdienen. Zo verleidt ze ook haar huurbaas zodat ze niet langer bij haar moeder hoeft te blijven wonen en zij voor een lage huurprijs een appartementje kan huren. Wanneer ze echter wil stoppen met de seks, sluit haar huurbaas uit onvrede het gas, water en licht af.
Het laat zien dat armoede niet alleen betekent dat je weinig geld hebt, maar dat je ook sneller bereid bent relaties aan te gaan die niet goed voor je zijn. Vaak kampt iemand met chronische stress omdat er oplopende schulden zijn, ontstaan er spanningen in relaties en is er bovengemiddeld vaak sprake van geweld of ruzie. Armoede gaat daarom niet alleen over de inhoud van de portemonnee, maar om iemands totale leefsituatie. Het is daarnaast ook de façade van een bestaan waarin mensen ervaren er niet meer bij te horen. Een cliënt moest bijvoorbeeld haar auto de deur uitdoen omdat ze deze niet meer kon betalen. Dat betekende dat ze haar familie minder vaak kon zien en nog maar af en toe sociale activiteiten buiten de deur ondernam omdat ze aangewezen was op openbaar vervoer en ze dit nauwelijks kon betalen. Sociale uitsluiting bij armoede is meestal niet direct zichtbaar voor de buitenwereld, maar wordt door de mensen zelf vaak ervaren als datgene waar ze nog het meest onder lijden. Het is niet mee kunnen doen met de rest, zoals bijvoorbeeld geen Sinterklaas, kerst of verjaardagen te  kunnen vieren omdat men weinig of geen geld heeft voor iets extra’s.

 

De vicieuze cirkel tussen armoede en psychiatrie

In dit verband stip ik ook graag de relatie aan tussen armoede en ggz waar al eens eerder over werd geschreven in dit magazine. Enerzijds kunnen psychische problemen aanleiding zijn voor armoede, dat bijvoorbeeld vaak het geval is bij cliënten die te maken hebben met een Ernstig Psychiatrische Aandoening. Van hen heeft ongeveer 19% een betaalde baan (die overigens minder is dan 12 uur) waardoor velen dus al met een gering inkomen moeten rondkomen. Anderzijds is er ook de invloed van armoede op het psychisch welbevinden, zoals voortdurende geldstress en depressieve klachten. Armoede werkt twee kanten op en kan daarom een cumulatief effect hebben, ofwel men raakt steeds meer verstrikt in allerlei problemen die aan armoede gekoppeld zijn.
De vraag is of het antwoord op armoede vanuit de psychiatrie moet komen, waar onderzoeksjournalist Malou van Hintum in april 2019 een artikel in het NRC over schreef: ‘Psychiater kan armoede niet oplossen’. Daarin stelt zij dat er weliswaar veel individuele behandeltrajecten worden aangeboden binnen de ggz, maar dat is slechts symptoombestrijding. Het is namelijk normaal om stress en onzekerheid te ervaren als je niet zeker weet of je wel kunt voorzien in je basisbehoeften. Dus hoewel armoede weliswaar directe psychische gevolgen heeft, is het aan de overheid om de structurele oorzaken van armoede aan moet pakken.

 

Voortdurend crisismanagement

De vrijwel voortdurende stress die een leven in armoede met zich meebrengt zet verstandig handelen onder stuk. Een voorbeeld uit de praktijk is Rita, een alleenstaande moeder van twee kinderen die na een burn-out werkloos is geworden. Na haar scheiding kon ze diverse lopende rekeningen niet betalen en nu zit ze in de schuldhulpverlening. Met 50 euro per week moet ze rondkomen en daardoor is ze elke dag bezig met koopjes en aanbiedingen. Ze gunt haar dochter graag een sinterklaascadeau, maar beide kinderen hebben ook dringend een nieuwe winterjas nodig. Door steeds bezig te zijn met dergelijke keuzes, lukt het niet goed om na te denken over de lange termijn. De aandacht gaat vooral uit naar dringende problemen en kortetermijnoplossingen. Een cliënte die het overzicht totaal kwijt was over alle instanties die bij haar betrokken waren kocht een dure printer om alle papieren zelfstandig uit te kunnen printen om overzicht te creëren. Nog duidelijker: mensen kopen liever een pakje sigaretten dan medicijnen. Door aanhoudende stress wordt het geld sneller besteed aan een geluksgevoel dat op de kortere termijn bereikt kan worden. Op die manier lukt het vaak maar moeilijk om zelfstandig uit de armoede op te klimmen.

 

Doenvermogen

Nog te vaak wordt gedacht dat armoede vooral verholpen kan worden door te voorzien in voldoende kennis en het aanleren van de juiste cognitieve vaardigheden. Maar onder andere de ‘nieuwe armen’ van de corona crisis illustreren juist dat dit niet klopt. Het ontbreekt de ondernemers, hardwerkende ouders en starters op de arbeidsmarkt vaak niet aan kennis. Het idee dat rationele keuzes ons gedrag beïnvloeden en ons behoeden voor onverstandige keuzes is daarom achterhaald. In 2017 publiceerde de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid een rapport met de veelzeggende titel ‘Weten is nog geen doen’. Dit rapport onderzocht in hoeverre er een realistisch perspectief nodig is op het mentale vermogen van burgers ten aanzien van zelfredzaamheid. In de huidige participatiesamenleving is vaak maar weinig aandacht voor niet-cognitieve vermogens. Er is niet alleen denkvermogen vereist om jezelf te kunnen redden, maar er is ook ‘doenvermogen’ nodig waarbij mensen in staat zijn een plan te maken, in actie te komen en te kunnen omgaan met verleidingen en tegenslagen. Een focus op dit ‘doenvermogen’ is hard nodig, omdat we leven in een samenleving waar dit aanpassingsvermogen aan veranderende omstandigheden harder nodig is dan ooit.

 

Armoede doorbreken

Om met de woorden van Dick Couvée uit de NRC van 12 november te spreken: “Zelfredzaamheid is flauwekul”. Het vereist een startkapitaal wat mensen in armoede niet voorhanden hebben. Ze hebben bestaanszekerheid nodig om uit de strik van armoede te komen, bijvoorbeeld in de vorm van een basisinkomen, maar ook in stabiele huisvesting. Daarnaast laat de focus op ‘doenvermogen’ beter zien wat mensen in armoede nodig hebben. Niet meer kennis of randvoorwaarden, maar vaardigheden zijn er nodig om armoede te doorbreken. De uitwerking van dit ‘doenvermogen’ zien we terug in de opmars van ervaringsdeskundigen die zelf in armoede gezeten hebben. Als geen ander kunnen zij naast iemand staan en begrijpen hoe het is om in armoede te leven. Zij kunnen vertellen hoe het is om een lange adem te hebben om uit de armoede te komen en wat daarvoor nodig is. Om armoede te doorbreken, helpt het daarom niet om met vereisten rond te zwaaien. Het begint bij erkennen dat armoede een veelkoppig monster is, waar velen liever gisteren dan vandaag uit willen klimmen. Dat bereiken ze niet met een helder hoofd, gezond verstand of een grote dosis verantwoordelijkheid, maar met basisbenodigdheden die elk mens nodig heeft om zichzelf te kunnen redden in het leven: een huis, eten, mensen om op te kunnen bouwen en een inkomen om verder te kunnen kijken dan alleen vandaag. En hulp die dichtbij komt en leert om het startkapitaal op te bouwen wat nodig is om uit de armoede te komen.

 

Joanne van Rossum studeerde filosofie en werkt als SPV in de ambulante zorg voor specialistische ggz.

 

Overig nieuws


23-01-2021 - Wie psychische problemen heeft (gehad), maakt bij veel werkgevers weinig kans
22-01-2021 - Professionals voor psychische hulp: 'De rek is eruit'
22-01-2021 - Magnetische 'deep brain stimulation' alternatief voor operatieve methode
22-01-2021 - Veranderingen in werk en relatieproblemen belangrijke risicofactoren voor mentale problemen bij moeders tijdens lockdown
21-01-2021 - Kunnen Eigen Kracht Conferenties helpen bij het voorkomen van dwang?
21-01-2021 - Mentale gezondheid van Britse ouders verslechtert onder nieuwe coronamaatregelen
21-01-2021 - AD(H)D en autisme voor de hulpverlening
20-01-2021 - 'Hoe de ziel verdwijnt uit de geestelijke zorg'
20-01-2021 - 'Aandacht voor het mentale welzijn van studenten is toegenomen, maar we zijn er nog niet’
20-01-2021 - NIP over kwestie Kaat Bollen: ‘Beroepscode nodigt uit om zich te bezinnen op eigen beroepsuitoefening’
19-01-2021 - Muziek en muziektherapie werkt aantoonbaar als middel tegen stress
19-01-2021 - Ggz-appwijzer moet inzicht geven in bestaande apps voor mentale gezondheid
19-01-2021 - Twentse zorgaanbieders zetten kwetsbare cliënten in bij criminele activiteiten
18-01-2021 - Cannabisgebruik nam tijdens eerste lockdown toe, contact met hun partners en familie verbeterde
18-01-2021 - Exposure-therapie ook zinvol bij patiënten met jeugdtrauma
18-01-2021 - Medicijn tegen Alzheimer werkt hoogstens voor een kleine groep
18-01-2021 - Blue Monday: een onzin-formule met de potentie van een hype
15-01-2021 - Ook MIND pleit voor openen basisscholen en opvang in belang van mentale gezondheid
15-01-2021 - Participatie en inclusie blijft achter voor mensen met ernstig psychische problemen
14-01-2021 - Naar een overkoepelende theorie over autisme
14-01-2021 - E-health en een ernstig psychische aandoening: een lastige combinatie
14-01-2021 - ADHD of druk gedrag?
13-01-2021 - Kindermishandeling lijkt tijdens periode van lockdown te zijn toegenomen
13-01-2021 - Stemmings- of angststoornis als risicofactor voor cardiometabole aandoeningen
13-01-2021 - Bij meerderheid ouderen bleef de mentale gezondheid ondanks corona-maatregelen stabiel
12-01-2021 - Rechter verbiedt zwarte lijst artsen
12-01-2021 - Over het aanleren van zelfmanagement bij een bipolaire stoornis
12-01-2021 - Belgische psychologe en seksuologe levert titel in na officiele waarschuwing vanwege foto's op Instagram
11-01-2021 - Het onzegbare
11-01-2021 - ‘Te snel begrijpen is meestal slecht begrijpen’
11-01-2021 - Met een gedicht kom je verder

Laatste nieuws

Tagcloud


  • adhd
  • alzheimer
  • autisme
  • corona
  • dementie
  • depressie
  • financiering
  • jeugd ggz
  • jeugdzorg
  • verslaving

Zoeken in nieuws


Zoek

Onze Facebook pagina

Contactgegevens

info@ggztotaal.nl

Deel deze pagina

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • Wie psychische problemen heeft (gehad), maakt bij veel werkgevers weinig kans

  • Professionals voor psychische hulp: 'De rek is eruit'

  • Magnetische 'deep brain stimulation' alternatief voor operatieve methode

  • Veranderingen in werk en relatieproblemen belangrijke risicofactoren voor mentale problemen bij moeders tijdens lockdown

  • Kunnen Eigen Kracht Conferenties helpen bij het voorkomen van dwang?

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2021 - GGZ Totaal
Inloggen | Sitehand - Website met apps | Ziber - PSD naar html | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio