Jeugdzorginstellingen luiden gezamenlijk de noodklok over agressie, intimidatie en geweld door cliënten en ouders. In een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer eisen ze maatregelen om hun medewerkers beter te kunnen beschermen. Dat schrijft de NOS.
Volgens de instellingen krijgen medewerkers dagelijks te maken met verbale en fysieke agressie, bedreigingen en stalkende cliënten. Ze zeggen nauwelijks steun vanuit de maatschappij en politiek te ervaren voor hun werk.
De brief is opgesteld en ondertekend door de zestien instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering in Nederland. In totaal werken er zo’n 4500 mensen. Branchevereniging Jeugdzorg Nederland staat achter de actie.
”Ik maak me echt zorgen”, zegt Erik Heijdelberg, bestuurder van de William Schrikker Stichting, een van de ondertekenaars van de brief. ”Ik ben bang dat we een keer een belletje krijgen dat werknemers zwaargewond zijn of zelfs erger.”
De medewerkers hebben veel last van ’de digitale schandpaal’. ”Ze worden dagelijks met naam en toenaam besmeurd op sociale media en klachtenwebsites”, schrijven de instellingen in de brief.
Die aantijgingen zijn vervolgens niet meer van internet af te krijgen. De organisaties zeggen dat het niet lukt om internetbedrijven en providers ertoe te brengen ongewenste of beledigende berichten weg te halen.
Niet verzekerd van politie-assistentie
Ook op de politie kunnen ze niet altijd rekenen, schrijven de instellingen. De politie kampt structureel met personeelstekorten, waardoor de jeugdzorgmedewerkers niet verzekerd zijn van politie-assistentie. Ook zou de politie aangiftes van medewerkers afwijzen.
Mensen die medewerkers belagen, blijven te vaak onbestraft, vinden de instellingen. Het strafrecht schiet volgens hen tekort: ”Kinderen en professionals betalen de tol voor de volwassenen die we niet willen of durven vervolgen.”
De organisaties vragen om meer erkenning en betere bescherming. Zo zou er een speciaal telefoonnummer moeten komen, dat medewerkers met een publieke taak kunnen bellen als ze zich onveilig voelen en politieassistentie willen. Als het toch misgaat, moeten medewerkers beter worden geholpen, vinden ze.
Ook zou de overheid ervoor moeten zorgen dat internetproviders en sociale media berichten met persoonlijke gegevens van jeugdzorgmedewerkers en bedreigingen meteen verwijderen.
Eerdere afspraken
Twee jaar geleden gaven de instellingen ook al aan te maken te hebben met toenemende agressie. Dat leidde tot gesprekken met minister De Jonge van Volksgezondheid. De minister schreef daarna aan de Tweede Kamer dat er voldoende mogelijkheden zijn voor een effectieve aanpak van agressie. Aangiften van bijvoorbeeld agenten en ambulancemedewerkers krijgen prioriteit en de strafeisen zijn hoger.
Volgens het Openbaar Ministerie geldt dit ook voor jeugdzorgmedewerkers. Maar de zestien instellingen zeggen hier in de praktijk niets van te merken en er ook niet van op de hoogte te zijn.
Boze cliënten
Jeugdzorginstellingen liggen zelf ook geregeld onder vuur. De kinderombudsvrouw constateerde begin dit jaar nog dat de wachtlijsten te lang zijn, dat er te veel verschillende organisaties betrokken zijn bij hulpverlening en dat er te veel administratie bij komt kijken. Een kwart van de instellingen kampt met financiële problemen, bleek onlangs.
Het optreden van de jeugdzorg leidt ieder jaar tot veel klachten en boze cliënten. Vorig jaar kwamen er 18.000 klachten binnen bij een onafhankelijk meldpunt. Die gingen vooral over bejegening, beslissingen en gebrekkige informatie.
Reactie Minister Dekker
Minister Dekker (Rechtsbescherming) laat op de website van de Rijksoverheid weten geschokt te zijn door de heftigheid van de incidenten tegen medewerkers van de William Schikker Groep. ”Hoewel signalen over geweld tegen hulpverleners mij eerder hebben bereikt lijkt het alsof het geweld steeds ernstigere vormen aanneemt. Dit is onacceptabel”, zegt de Minister. ”Jeugdbeschermers hebben de belangrijke taak kinderen en jeugdigen die in hun ontwikkeling worden bedreigd bescherming te bieden. De rechter heeft hen het toezicht op deze kinderen toevertrouwd. Zij staan daarbij voor soms ingrijpende keuzes.”
”Ingrijpen kan nodig zijn om de veiligheid van kinderen te herstellen ook als ouders zich daartegen verzetten. De jeugdbescherming dient dan op te kunnen treden. Dat ouders dat niet altijd op prijs stellen kan ik nog begrijpen. Jeugdbeschermers zijn daarop ook voorbereid.
Wat ik niet accepteer is dat jeugdbeschermers daarbij bestookt worden met verbale agressie en geweldbedreigingen. Jeugdbeschermers moeten veilig hun werk kunnen doen en op respect van de samenleving kunnen rekenen.
Wanneer jeugdbeschermers zich onveilig voelen moeten ze via het noodnummer 112 direct hulp krijgen.”
De Minister schrijft in overleg te gaan met politie en het Openbaar Ministerie om te kijken of de afspraken die zijn gemaakt over het optreden van politie en Openbaar Ministerie bij agressie en geweld tegen functionarissen met een publieke taak in het geval van de jeugdbescherming voldoende werken of dat deze aangescherpt moeten worden. Daarnaast wil hij het gesprek aangaan met Facebook om ervoor te zorgen dat bedreigingen snel verwijderd kunnen worden.
Ook ligt er het wetsvoorstel uitbreiding taakstrafverbod. Deze zit nu in de consultatie fase.
Bron: NOS / Rijksoverheid
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier, of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines