Gevluchte Oekraïners hebben in Nederland niet altijd toegang tot psychische zorg. Het lukt gemeenten soms niet om Oekraïense therapeuten te regelen en ook in de reguliere ggz is geen plek. Er zijn vooral kinderpsychologen nodig.
Dat zegt Opora, de stichting waar Oekraïners met psychische problemen zich kunnen melden, tegen de NOS (https://nos.nl/artikel/2539576-te-weinig-psychische-zorg-voor-oekrainers-erkennen-ook-de-gemeenten). De Nederlandse Vereniging van Gemeenten (NVG) erkent het probleem. Het Loket Ontheemden Oekraïne Psychosociale hulp (LOOP) stelt dat er stelselmatig te weinig Oekraïense psychologen worden ingehuurd. Ggz-instellingen kampen met teveel bureaucratie daarover. Volgens LOOP moeten de regels versimpeld worden. Sommige instellingen weigeren Oekraïners bij voorbaat als ze geen Engels of Nederlands spreken.
Hulpvragen
Er werken nu in Nederland ongeveer tweehonderd psychologen die in Oekraïne zijn opgeleid. Slechts dertig hebben de juiste papieren om hier in de ggz te werken. Ze staan onder contract bij tien tot vijftien ggz-instellingen. Zestig werken in dienst van gemeenten en welzijnsorganisaties, maar zij mogen geen therapie geven. Dit terwijl er nu 116.000 Oekraïense vluchtelingen zijn, waaronder twintigduizend kinderen. Opora kreeg vorig jaar bijna drieduizend hulpvragen, LOOP bijna duizend. De helft daarvan was van mensen die geen reguliere hulp konden krijgen.
----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!
GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).