Ongeveer 10 procent van de Nederlanders lijdt aan chronische slapeloosheid. Dat is langer dan drie maanden meer dan drie nachten per week last van slaapproblemen. Maar er is nog niet veel onderzoek gedaan naar de onderliggende hersenmechanismen. Een nieuwe studie laat zien dat niet alle slapelozen hetzelfde zijn. Verschillende afwijkende hersenverbindingen kunnen leiden tot dezelfde kwetsbaarheid voor slapeloosheid. Dit heeft gevolgen voor de behandeling. De onderzoekers zijn op zoek naar meer proefpersonen.
Dat schrijft het Nederlands Herseninstituut (https://herseninstituut.nl/nieuws/slapelozen-verschillen-in-afwijkende-hersenverbindingen/). In eerder onderzoek van het Herseninstituut ontdekte Tessa Blanken vijf typen slapelozen, met dezelfde slaapklachten maar verschillend in persoonlijkheid en stemming: zeer gestresst, matig gestresst en gevoelig voor beloning, matig gestresst en ongevoelig voor beloning, licht gestresst met hoge reactiviteit op omgeving en levensgebeurtenissen en licht gestresst met lage reactiviteit. Collega-onderzoeker Tom Bresser is die vijf typen apart gaan bekijken met MRI-hersenscans.
Behandeling
De onderzoekers vonden verschillende afwijkingen in de witte stof. Zo ontdekten ze bijvoorbeeld dat het limbische circuit, belangrijk voor emoties, meer afwijkende verbindingen heeft bij insomnie-types die minder positieve emoties rapporteren. Bij elk type zagen de onderzoekers weer andere circuits met andere afwijkingen. Als er geen onderscheid was gemaakt zouden zo veel biologische kwetsbaarheden niet zijn gezien. De opgedane kennis kan worden gebruikt om specifieke behandelingen te ontwikkelen. Zo zou een behandeling voor een subtype met kwetsbaarheid in het emotionele hersencircuit zich bijvoorbeeld beter kunnen richten op ondersteuning van emotieverwerking. Deze slapelozen ontwikkelen sneller een angst- of posttraumatische stressstoornis en komen daar slecht slapend moeilijker vanaf.
Opluchting
Daarnaast hopen de onderzoekers dat mensen die aan slapeloosheid leiden hierdoor beter begrijpen waar het vandaan komt. Tom Bresser: “Gedurende mijn onderzoek sprak ik met een aantal mensen die het gevoel hebben dat ze niet serieus worden genomen. Horen dat ze niet gek zijn, en dat er waarneembare kwetsbaarheden in het brein zijn, kan hen een enorme opluchting bieden.”
De onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut zijn nu op zoek naar mensen die binnenkort in behandeling gaan voor een slaapstoornis, om te onderzoeken of beter slapen hen helpt om sneller te herstellen. Deelnemers kunnen zich aanmelden via deze link van het Nederlands Slaapregister (https://slaapregister.nl/beter).
Lees ook andere artikelen over slaapstoornissen (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/slaapstoornis)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).