Opnieuw bevestigd: 'groen' in de omgeving is goed tegen angst en depressie

In de afgelopen decennia is wereldwijd een groeiend aantal mensen naar stedelijke gebieden gemigreerd, terwijl de omvang en bevolking van landelijke gebieden drastisch is afgenomen. Hoewel parken en andere groene ruimtes vaak worden gezien als gunstig voor het welzijn van mensen die in steden en stedelijke regio’s wonen, is er nog relatief weinig onderzoek gedaan naar de impact van deze ruimtes op de geestelijke gezondheid.

Onderzoekers in China hebben onlangs een studie uitgevoerd naar de mogelijke relatie tussen langdurige blootstelling aan groene ruimtes in de buurt van iemands huis en twee van de meest voorkomende psychische aandoeningen: depressie en angst. Hun bevindingen, gepubliceerd in Nature Mental Health (https://dx.doi.org/10.1038/s44220-024-00227-z), suggereren dat het leven dicht bij parken en groene gebieden het risico op depressie en angst kan verminderen.

Het onderzoek

De onderzoekers bekeken eerst eerdere studies die de relatie tussen nabijheid van de natuur en geestelijke gezondheid onderzochten. Ze ontdekten dat er maar weinig documenten over dit onderwerp beschikbaar waren en dat de beschikbare documenten tot inconsistente conclusies leidden. Ze analyseerden daarom een groot cohort om de effecten van langdurige blootstelling aan residentieel groen op het risico op het ontwikkelen van depressie en angst te onderzoeken,

Als onderdeel van hun studie analyseerden de onderzoekers gegevens uit de UK Biobank-databasean van 409.556 mensen. Ze keken specifiek naar de afstand tussen de deelnemers en groene gebieden (300m, 500m, 1.000m en 1.500m), in combinatie met hun zelfgerapporteerde welzijnsscores, ziekenhuisopnames en sterfgevallen in hun woongebied. Vervolgens bepaalden ze het risico op het ontwikkelen van psychische aandoeningen gedurende ongeveer 12 jaar, wat werd bepaald door nationale registraties op het overlijdensregister, ziekenhuisopnames, eerstelijnszorg en zelfrapportage.


Conclusie

De resultaten van de analyses suggereren dat er een verband is tussen langdurige nabijheid van residentiële groene gebieden en het optreden van zowel depressie als angst. Specifiek suggereren de onderzoekers dat het leven dichter bij parken en andere groene gebieden het risico op zowel depressie als angst vermindert. Daarbij tekenen ze aan dat verminderde luchtverontreiniging in de groenste gebieden waarschijnlijk een belangrijke rol speelt in deze trend.
”Onze studie suggereert dus dat het uitbreiden van stedelijke groene ruimtes een goede geestelijke gezondheid kan bevorderen”, stellen de onderzoekers, die nu vergelijkbare studies willen doen in China zelf.

Lees ook andere artikelen over de leefomgeving en psychische gezondheid (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/leefomgeving)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Park Park