Hulphonden kunnen PTSS-symptomen detecteren door de adem te ruiken

In een vooralsnog unieke studie toonden onderzoekers aan dat sommige honden vermeende vluchtige stoffen in de adem van mensen met een traumageschiedenis, wanneer die een ervaring hebben die vermoedelijk verband houdt met het trauma. De resultaten hebben in potentie de mogelijkheid om de effectiviteit en het trainingsprotocol van PTSS-geleidehonden te verbeteren, met de nadruk op het verbeteren van hun waarschuwingsfunctie. De honden zouden op dergelijke momenten hun baasjes kunnen aanmoedigen om copingsvaardigheden te gebruiken.

PTSS en het reukvermogen van honden

PTSS komt voor bij ongeveer 8% van de algemene bevolking, maar gegevens tonen aan dat het kan oplopen tot 23% bij veteranen (cijfers in de VS en Canada). Bovendien ervaren veel meer mensen die aan trauma zijn blootgesteld symptomen, zonder dat de diagnose kan worden gesteld.

Er is al veel onderzoek gedaan naar de toepassing van het reukvermogen van honden (dat tot 100.000 keer gevoeliger is dan dat van mensen) om kankers, virussen, parasieten, hypoglykemie en epileptische aanvallen bij mensen te detecteren.

Er is ook enig bewijs dat honden veronderstelde stressgerelateerde vluchtige organische verbindingen zoals isopreen en monoterpenen uit het menselijk lichaam kunnen detecteren via urine, zweet en adem, waarbij het grootste succes wordt behaald met adem.

Het nieuwe onderzoek omvatte 26 voornamelijk burgerlijke ”donoren” (gemiddelde leeftijd, 31 jaar; 18 vrouwen) die verschillende soorten trauma hadden ervaren, zonder daardoor ernstig geïnvalideerd te zijn. Meer dan 50% voldeed aan de criteria voor PTSS.

De resultaten suggereren dat sommige hulphonden kunnen waarschuwen voor opkomende symptomen van indringing en hyperarousal zelfs voordat fysieke tekenen zich manifesteren en voordat de persoon zich zelfs bewust is van de situatie.

Betekenis

Volgens de onderzoekers zouden de honden kunnen bijdragen aan vroegtijdige afleiding en helpen herinneren aan het gebruik van vaardigheden die zijn geleerd in psychotherapie. De doeltreffendheid van deze vaardigheden kan daarmee worden vergroot en verdere escalatie van de arousal voorkomen.

Het onderzoek is nog een illustratie van de ”verbazingwekkende dingen die honden kunnen doen, niet alleen voor veteranen maar ook voor andere mensen met psychische aandoeningen, stellen de onderzoekers.Honden kunnen een bron van comfort zijn en mensen helpen hun angst te beheersen.

Critici stellen wel dat het trainen van PTSS-hulphonden duur kan zijn, waarbij sommige goed-geaccrediteerde organisaties (in Canada en de VS) ongeveer $50.000 vragen voor een dier. Het trainen van een hond om om adem te detecteren kan ook kostbaar zijn. Het is dan ook onduidelijk hoe dit onderzoek in de praktijk kan worden toegepast. ”Het idee is goed, maar wanneer je probeert het operationeel te maken, wordt het lastig,”

Lees hier andere artikelen over hulphonden (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/hulphond)

Lees hier eerdere artikelen over ptss (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/ptss)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

hulphond hulphond