Ggz: wachtlijsten onacceptabel hoog

Mensen die psychische problemen hebben en daarom geestelijke gezondheidszorg (ggz) nodig hebben, moeten nog altijd te lang wachten op behandeling. De wachttijden en het aantal wachtplekken ”blijven onverminderd hoog”, constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Afgelopen december waren er 97.450 wachtplekken. Dat betekent niet automatisch dat 97.450 mensen wachtten op behandeling, want iemand kan bij meerdere aanbieders op een wachtlijst staan en dus dubbel worden geteld. Een jaar eerder, eind 2022, waren er iets meer dan 87.000 wachtplekken. Dat betekent dat het aantal met bijna 12 procent is gestegen. Die toename is wel iets langzamer dan in de jaren ervoor. Mensen vragen vooral hulp voor depressies en trauma’s.

Regio’s
Dat mensen te lang moeten wachten op zorg, speelt in ‘bijna alle regio’s’, aldus de NZa. Vier regio’s blijven binnen de maximale wachttijden voor behandeling. Dit zijn Midden-Holland, Zuid-Hollandse Eilanden, Zaanstreek/Waterland en Midden-IJssel. De instroom is het grootst in Amsterdam en Utrecht. De wachtlijsten komen volgens de NZa door personeelstekorten en doordat meer mensen ggz nodig hebben. De geregistreerde toename komt deels ook doordat aanbieders beter informatie doorgeven aan de zorgautoriteit. ”Hierdoor krijgen we het toegankelijkheidsprobleem in de ggz steeds beter in beeld.”

Onacceptabel
De lange wachtlijsten voor de geestelijke gezondheidszorg zijn onacceptabel, vinden branchevereniging de Nederlandse ggz, cliëntenorganisatie MIND, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en het Nederlands Instituut van Psychologen. Ze willen dat zorgverzekeraars en de overheid in actie komen, want ‘ggz-patiënten zijn de dupe van de marktwerking en het inkoopproces in de zorg’. De vier organisaties willen dat zorgverzekeraars meer zorg inkopen bij instellingen, zodat daar meer ruimte komt voor cliënten. De overheid moet van hen meer geld steken in het opleiden en behouden van medewerkers en in goede financiering. Ook moet de beoordelingen van cliënten beter, zodat ze sneller op de goede plek terechtkomen en ‘de schaarse ggz wordt ingezet voor de mensen die deze zorg het hardst nodig hebben’.

Handhavingsverzoek
De Consumentenbond wil dat de NZa harder ingrijpt bij de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg en heeft daarom een handhavingsverzoek tegen zorgverzekeraars ingediend. Volgens de bond hadden eind januari duizenden psychologen en psychiaters geen contract met één of meerdere zorgverzekeraars, terwijl zo’n 100.000 verzekerden wachten op een ggz-behandeling. Begin maart spoorde de NZa de vier grootste verzekeraars daarom formeel aan hun zorgplicht over de wachtlijsten te verbeteren. De NZa controleert daarbij volgens de bond vooral de wachtlijstbemiddeling, maar moet juist afdwingen dat zorgverzekeraars meer zorg inkopen. ”Ondanks de enorme wachtlijsten hebben verzekeraars slechts de helft van de beschikbare ggz-zorgaanbieders gecontracteerd”, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. ”De NZa constateert al jarenlang dat er problemen zijn met de wachttijd, maar heeft lang niets van zich laten horen. Ook ziet de toezichthouder niet hoeveel zorg zorgverzekeraars inkopen. Dat is een onhoudbare situatie en daarom dienen wij een handhavingsverzoek in.” (ANP)

 

Lees ook andere artikelen over wachtlijsten in de ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/wachtlijsten)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

wachten2 wachten2