E-learning omgaan met stemmen horen beschikbaar

Zo’n 10 procent van de mensen horen stemmen in hun hoofd. Soms is dat geen probleem, maar het merendeel van de stemmenhoorders in de ggz gaat daaronder gebukt. Ze blijven bijvoorbeeld bang voor hun stemmen, voelen zich gedwongen uit te voeren wat de stemmen hen opdragen of raken er op z’n minst verward door. Om te weten wat het is en handvatten te krijgen hoe hier als hulpverlener mee om te gaan, hebben Stichting Weerklank, de Stemmenpoli in Alkmaar en GGZ Ecademy de gratis e-learning Stemmen horen begrijpelijk maken ontwikkeld.

Dat meldt Kenniscentrum Phrenos op haar website (https://kenniscentrumphrenos.nl/e-learning-stemmen-horen-begrijpelijk-maken-is-beschikbaar/). Stemmen horen komt dus veel vaker voor dan we denken. Maar jarenlang is de behandeling hiervan gebaseerd op niet op onderzoek gestoelde aannames. Decennialang hebben stemmenhoorders, naasten en hulpverleners geleerd deze stemmen structureel te negeren of deze te dempen met psychofarmaca. Uiteindelijk heeft dit bij velen geleid tot het chronisch worden van het ziektebeeld. De doorsnee hulpverlener heeft anno 2024 nog steeds een handelingsverlegenheid als het op stemmen horen aankomt.

Stemmen bespreekbaar
Het leertraject is ook geschikt voor hulpverleners buiten de ggz, stemmenhoorders en naasten van stemmenhoorders. De e-learning helpt stemmenhoorders te leren omgaan met hun stemmen en te leren niet meer bang te zijn voor stemmen. Ze kunnen dit alleen of in tweetallen doen, een stemmenhoorder kan de opdrachten uitvoeren in een behandelsetting, samen met een behandelaar of in een herstelacademie samen met een ervaringsdeskundige. Maar een stemmenhoorder kan ook samen met een partner deelnemen. Zo wordt het horen van stemmen binnen een relatie makkelijker bespreekbaar gemaakt.

De e-learning is ontwikkeld met vier hulpverleners (een psychiater van BuurtzorgT, een GZ-psycholoog van Altrecht, een verpleegkundig specialist van de Stemmenpoli van het UMC Utrecht, een pso/ervaringsdeskundige van het Steunpunt Stemmen Horen in Nijmegen) en vier ervaringsdeskundigen. 

Ga naar de e-learning Stemmen horen begrijpelijk maken (https://ggzecademy.nl/product/stemmen-horen-begrijpelijk-maken)

Illustratie: Hester van de Grift (https://hester-vandegrift.blogspot.com/)

 

Lees ook andere artikelen over stemmen horen (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/stemmen)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

GGZdemooninjehoofd GGZdemooninjehoofd