CBS: aantal daklozen neemt weer toe

Nederland telde op 1 januari 2023 meer dan dertigduizend daklozen. Dat is ruim vierduizend meer dan het jaar daarvoor. Er is dus een eind gekomen aan de dalende trend.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 26 maart (https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/13/30-6-duizend-dakloze-mensen-in-nederland). Het overgrote deel (ruim 80 procent) is man. Zo’n 20 procent is tussen de 18 en 27 jaar en ongeveer evenveel is tussen de 50 en 65 jaar. Vooral het aantal mensen met uit andere Europese landen is jaar toegenomen.

Bevolkingsregister
Onder het begrip ‘daklozen’ verstaat het CBS mensen die buiten slapen of in een auto, in kraakpanden en vakantiewoningen, mensen die een noodopvang bezoeken of mensen zonder onderdak die bij familie of vrienden verblijven. Het CBS onderzocht de groep mensen tussen de 18 en 65 jaar die zijn opgenomen in het bevolkingsregister van een Nederlandse gemeente.

Begin 2023 schatte het CBS deze groep op 30,6 duizend mensen. Hiermee zijn er weer ongeveer evenveel daklozen als in 2021. Op 1 januari 2022 waren er nog 26,6 duizend mensen dakloos. In 2009 - toen het CBS met deze statistiek begon - waren er 17,8 duizend mensen dakloos.

Instanties
Begin 2023 waren er ongeveer negenduizend dakloze mensen opgenomen in de gemeentelijke registraties. Het zijn bijvoorbeeld mensen met een postadres bij een opvang, een bijstandsuitkering voor adresloze personen of dakloze mensen die in aanraking kwamen met de reclassering. Dat is rond de 30 procent van alle daklozen. Er is sprake van een kleine stijging. Van 2011 tot en met 2018 was dit ongeveer 25 procent.

De grootste groep blijft uit het zicht. De meeste daklozen zijn niet opgenomen in de gemeentelijke registraties, omdat ze geen gebruikmaken van voorzieningen of in niet aanraking komen met instanties. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die bij vrienden of familie logeren. Van die groep moet het CBS een schatting maken.

Europees
In 2023 was 8 procent van de daklozen geboren in een ander Europees land. Ook hier is sprake van toename. Het jaar daarvoor was dat nog 5 procent. Binnen die groep is het aantal vrouwen en jongeren tot 27 jaar toegenomen. Deze groep kan ook arbeidsmigranten bevatten, stelt het CBS, maar dat is niet in kaart te brengen.

 

Lees ook andere artikelen over daklozen (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/dakloos)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

homeless homeless