NZa: wachttijden ggz onveranderd hoog

De wachttijden in de ggz blijven hoog. Voor alle hoofddiagnoses wordt de Treeknorm van vier weken fors overschreden. De langste wachtlijsten zijn voor de zogenaamde restgroep, waar ook transgenderzorg onder valt. Daar liepen de aanmeldtijden vorig jaar op tot 36 weken.

Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van de Monitor Toegankelijkheid van Zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) (https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_760830_22/). In het laatste kwartaal van 2023 daalden de aanmeldtijden binnen de restgroep met transgenderzorg weer naar 17 weken, nog steeds een hoge score. Andere hoofdcategorieën met lange wachttijden zijn persoonlijkheidsstoornissen (15 weken), eetstoornissen (15) en neurobiologische ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD (14). Iets meer in de buurt van de Treeknorm komen schizofrenie (7) en verslavingszorg (hoewel die vorig jaar steeg van 6 naar 10 weken).  

Eerstelijnszorg
Ook de wachtlijsten in de eerstelijnszorg nemen nog steeds toe, zo constateert de NZa. Het aantal consulten aan een poh-ggz zijn niet in de cijfers opgenomen. De zorgautoriteit ziet een toenemende druk op de huisarts. Zo stonden in het vierde kwartaal van 2023 veel mensen op een wachtlijst bij hun zorgverzekeraar omdat zij zich niet konden inschrijven bij een nieuwe huisarts. De zes gemeenten met de hoogste wachtlijsten waren: Enschede, Heerenveen, Leeuwarden, Tilburg, Zwolle en Apeldoorn. 

Langdurige zorg
In de medisch-specialistische zorg dalen de wachttijden licht in sommige regio’s. Om de daling door te zetten is er duidelijkheid nodig over de regionale zorgcapaciteit én inzicht in het aantal wachtenden in de regio, aldus de NZa. In de langdurige zorg was er vanaf juli 2023 een stijging in het totaal aantal wachtenden. Deze stijging hangt grotendeels samen met seizoenseffecten. De laatste maanden schommelt het aantal wachtenden, met in januari een daling. De NZa ziet op de lange termijn, sinds 2019, een stijging in het aantal wachtenden in de langdurige zorg.

Ziekteverzuim
De NZa constateert in de Monitor dat de toegankelijkheid van zorg in veel sectoren nog steeds onder druk staat. Het ziekteverzuim speelt daarbij een grote rol en is in verschillende sectoren nog steeds te hoog. Ook in december 2023 steeg het ziekteverzuim ten opzichte van de maand ervoor.

 

Lees ook andere artikelen over wachttijden (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/wachttijden)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

wachten2 wachten2