NZa straft zorgverzekeraars voor te lange wachtlijsten ggz

De NZa heeft twee zorgverzekeraars een maatregel opgelegd voor het niet nakomen van hun zorgplicht, maar volgens de zorgautoriteit houden alle vier de grote verzekeraars zich hier niet aan. Zij moeten zich via contractering strenger houden aan het naleven van de Treeknormen in de ggz.

Dat blijkt uit een brief die naar Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is gegaan (https://www.nza.nl/actueel/nieuws/2024/03/12/nza-treedt-op-tegen-zorgverzekeraars-voor-niet-nakomen-zorgplicht). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) deed onderzoek naar de zorgverzekeraars in vier regio’s met wachttijden die boven de Treeknormen uitkomen in de geestelijke gezondheidszorg en de ziekenhuiszorg. Voor alle verzekeraars zijn er verbeteringen mogelijk, twee hadden zulke tekortkomingen dat de NZa een maatregel oplegde. Het gaat om CZ en Menzis. Zij krijgen een half jaar om dit te verbeteren.

Uit het onderzoek blijkt vooral een gebrek aan proactieve houding onder de zorgverzekeraars. De belangrijkste knelpunten in de optiek van de NZa zijn inzicht in de knelpunten van het aanbod in de regio, de acties die zij daarop ondernemen en het evalueren en bijstellen van die acties.

Reactie CZ
Zorgverzekeraar CZ reageert bij platform Skipr op de maatregel van de NZa (https://www.skipr.nl/nieuws/zorgverzekeraars-moeten-zorgaanbieders-strenger-aanspreken-op-wachttijden/). Als de wachttijden boven de norm oplopen, gaat CZ in gesprek met de zorgaanbieders, aldus een woordvoerder. Over de optie om zorg in te kopen bij ongecontracteerde aanbieders, is CZ niet positief. “Wij verwijzen liever niet naar ongecontracteerde zorgaanbieders, want we willen niet de sluizen open zetten. Soms verlenen ongecontracteerde zorgaanbieders meer zorg, soms is de zorg veel duurder. Als wij die zorg vergoeden, zou dat niet netjes zijn naar onze gecontracteerde aanbieders met wie wij afspraken hebben over kwaliteit. Bovendien hebben wij als zorgverzekeraars de taak om de zorg betaalbaar te houden.”

Lees ook andere artikelen over wachttijden (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/wachttijden)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

wachten wachten