Politiek en gemeenten willen extra inspanning voor gedupeerde ZIKOS-jongeren

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Jeugdzorg wil prioriteit geven aan een passend alternatief voor kwetsbare jongeren met complexe problemen die op een crisisafdeling worden opgenomen. Dat zegt hij in reactie op het rapport Bhugwandas en de opnamestop die de IGJ instelde bij de twee ZIKOS-afdelingen in Nederland. Ook gemeenten, zorgaanbieders, brancheverenigingen en UNICEF reageren verontrust.

Van Ooijen en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) willen zo snel mogelijk in gesprek met Jason Bhugwandas en een aantal jongeren die op een ZIKOS-afdeling zaten (Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie). Op dit soort afdelingen worden jongeren geplaatst die een combinatie hebben van zware psychische problemen en complexe gedragsproblematiek. In het rapport ‘Eenzaam Gesloten’ bundelde Bhugwandas, die zelf als jongere op zo’n gesloten afdeling zat, de schrijnende ervaringen van 51 van zulke jongeren. Ze ervaren vaak een extreem isolement. Veel van de jongeren voelen zich niet veilig en brengen het grootste deel van de tijd alleen op hun kamer door. Ze hebben verder melding gemaakt van psychisch, fysiek en seksueel geweld en een kleinerende bejegening door begeleiders.

Geschrokken
Naar aanleiding van de verhalen kwam de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) in actie. Die legde onaangekondigde bezoeken af in de afdelingen in Harreveld en Zetten waarna een opnamestop werd afgekondigd. Het onderzoek van de IGJ naar de ZIKOS-afdelingen loopt nog. Gemeenten zijn “geschrokken van de aard en omvang” van de meldingen over misstanden op crisisafdelingen in de gesloten jeugdzorg. Zolang daar nader inspectie-onderzoek naar wordt gedaan, wordt de instroom op de ZIKOS-afdelingen opgeschort, laat de VNG weten. De demissionair staatssecretaris heeft geld toegezegd aan de VNG, die een team in het leven heeft geroepen dat ervoor moet zorgen dat elke jongere een geschikte plek krijgt.

Afbouw
De staatssecretaris benadrukt dat de afbouw van de gesloten jeugdzorg in volle gang is. “We werken toe naar passende, kleinschalige plekken, met zo min mogelijk vrijheidsbeperkende maatregelen. De ZIKOS-afdelingen zoals die er nu nog uitzagen, passen niet in dat toekomstbeeld.” Hij erkent dat alle partijen zich extra moeten inspannen. “De noodzaak daarvoor is mij meer dan duidelijk.”

 

Lees ook andere artikelen over de jeugdzorg (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/jeugdzorg)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

pactum pactum