De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

 

Handboek psychiatrie en religie. Levensbeschouwelijke diversiteit in de geestelijke gezondheidszorg (https://www.boom.nl/zoeken/100-15142_Handboek-psychiatrie-en-religie-herziening)
Piet Verhagen, Harold van Megen, Arjan Braam

In het diepste wezen van de mens ligt een ondoorgrondelijk verlangen naar betekenis, naar verbinding met iets groters dan onszelf. In dit boek duiken we in de fascinerende wereld waar psychiatrie, religie en zingeving elkaar ontmoeten. In een tijd waarin nieuwe inzichten en maatschappelijke veranderingen elkaar snel opvolgen, is dit handboek een onmisbaar kompas voor professionals en geïnteresseerden die de klinische praktijk willen afstemmen op de nieuwste ontwikkelingen.

Dit geheel nieuwe handboek, gebaseerd op baanbrekend internationaal en Nederlands onderzoek, presenteert de nieuwste inzichten op het gebied van positieve gezondheid, herstel, zingeving en spiritualiteit. Het gaat verder dan de traditionele benaderingen door ook niet-religieuze spiritualiteit, atheïsme en de rijke verscheidenheid aan religieuze tradities van migrantengemeenschappen te omarmen.
Meer informatie vind je hier. (https://www.boom.nl/zoeken/100-15142_Handboek-psychiatrie-en-religie-herziening)

 

Over de kop (https://dasmag.nl/product/over-de-kop/)
Brankele Frank

Toen neurobioloog en consultant Brankele Frank (1987) een burnout kreeg, merkte ze dat gebrek aan kennis haar genezing in de weg zat. Waar ze behoefte aan had: precies weten wat er in haar lichaam aan de hand was en erkenning voor het feit dat het niet alleen tussen haar oren zat. Ze ging op onderzoek uit met het idee dat wie begrijpt wat een burnout is, er ook sneller weer vanaf kan komen.
Als neurobioloog ontdekte ze zowaar dat je een burnout in je hersenen kunt zien.
Als consultant zette ze die ontdekkingen vervolgens om in een hanteerbaar plan om hem te verjagen (met goede zorg voor zowel lichaam als geest).
En als doorgewinterde ervaringsdeskundige kwam ze er na een tweede burnout (een boek schrijven bleek ook best stressvol) weer bovenop.
Over de kop is het boek dat Frank graag zou hebben gelezen toen ze haar eerste klachten kreeg – of liefst daarvoor nog. Het is even humoristisch als wetenschappelijk, even persoonlijk als inzichtelijk. Kortom, een belangrijk boek voor iedereen die stress ervaart. Oftewel: voor iedereen.
Meer informatie vind je hier (https://dasmag.nl/product/over-de-kop/)

 

Hoop een thuis geven. Het dagelijkse en professionele leven in en rond gezinshuizen. (https://www.swpbook.com/boeken/48/opvoedingsondersteuning-en-pedagogische-thuishulp/2593/hoop-een-thuis-geven)
Dorien Graas, Geke Klapwijk, Marianne Welmers van de Poll.

Gezinshuisouders werken 24 uur per dag, zeven dagen per week in hun eigen thuissituatie met kinderen die om uiteenlopende redenen echt niet meer thuis kunnen wonen. In Nederland bieden momenteel gezinshuisouders in 1000 gezinshuizen een thuis aan een kleine 4000 kinderen. Deze kinderen wonen bij de gezinshuisouders in huis en zijn een onderdeel van het natuurlijke gezinssysteem.  Hiermee geven ze invulling aan de ontwikkeling in beleid om deze kinderen ‘zo thuis als mogelijk’ op te vangen. Naast het runnen van een gezin onderhouden gezinshuisouders contacten met hulpverleners, instanties, ouders en voogden. Gezinshuisouders zijn opgeleid als jeugdhulpprofessional en werken samen met gemeenten, zorgaanbieders en bijvoorbeeld een franchiseorganisatie. Alle gezinshuizen voldoen aan kwaliteitsnormen en leggen ook verantwoording af voor het werk dat zij doen.

In deze handreiking gaan we in op de sociaal pedagogische context die in gezinshuizen wordt geboden om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling. De handreiking is geschreven als inhoudelijke gids voor gezinshuisouders en professionals die overwegen een gezinshuis te starten. De kwaliteitscriteria en het leefklimaat worden uiteengezet en bieden richting aan het vormen van gezinshuizen.
Meer informatie vind je hier (https://www.swpbook.com/boeken/48/opvoedingsondersteuning-en-pedagogische-thuishulp/2593/hoop-een-thuis-geven)

 

Gebroken spiegelbeeld. Een visuele reis langs mijn leven met DIS (https://www.bol.com/nl/nl/p/gebroken-spiegelbeeld/9300000171741249/)
Hanneke Raidt

Hanneke Raidt (1969) lijdt aan DIS (dissociatieve identiteitsstoornis) door traumatische gebeurtenissen die ze in haar kindertijd en jeugdjaren meemaakte. Ze ging door een lange periode van diepe dalen, opnames en diverse therapieën. Tijdens haar jarenlange strijd was het vaak moeilijk om haar emoties en gedachten uit te drukken. Om de trauma’s te verwerken, begon ze tekeningen te maken met acrylverf, pastelpotlood en -krijt. De beelden in dit boek geven vooral weer hoe haar proces is verlopen. Dankzij de steun van hulpverleners, vriendinnen, haar gezin en haar geloof in God is ze behoorlijk goed hersteld. Nu heeft ze af en toe nog moeilijke momenten, maar kan ze weer genieten van het leven.
Meer informatie vind je hier (https://www.bol.com/nl/nl/p/gebroken-spiegelbeeld/9300000171741249/)

 

Donutpsychiatrie. In vijf stappen naar eerlijke en duurzame zorg voor kinderen (https://www.boom.nl/zoeken/100-15042_Donutpsychiatrie)
Hilgo Bruining

De zorg voor kinderen met ontwikkelingsproblemen kraakt steeds meer in zijn voegen. Naast groeiende twijfel over diagnostische systemen en behandelingen, slepen ouders en kinderen lange dossiers achter zich aan is het zorglandschap versnipperd zorglandschap. Het lukt de jeugdzorg, het onderwijs en de ggz steeds minder goed om aan alle hulpvragen te voldoen. De wetenschap geeft nog weinig zicht op concrete verbetering geven en zoekt naar nieuwe wegen.

Kinderpsychiater Hilgo Bruining ziet hier een belangrijke parallel met andere maatschappelijke vraagstukken. In navolging van de Britse econoom Kate Raworth (auteur van Donuteconomie) beschrijft hij in Donutpsychiatrie de oplossing in een donutmodel dat de balans bewaart tussen de basisbehoeften van kinderen met ontwikkelingsproblemen en het plafond aan zorg en onderwijs. Daartussen ligt de ruimte van  de donut als sweet spot voor optimale en duurzame bloei. Het boek verschijnt op 25 maart bij Boom uitgevers.
Meer informatie vind je hier (https://www.boom.nl/zoeken/100-15042_Donutpsychiatrie)

 

Praktijkboek Netwerkzorg In ggz en sociaal domein (https://www.boompsychologie.nl/product/100-15143_Praktijkboek-Netwerkzorg)
Niels Mulder, Frits Bovenberg, Philippe Delespaul, Jaap van Weeghel, Gerdie Kienhorst

In Nederland hebben veel mensen met (ernstige) psychische of verslavingsproblematiek daarnaast vaak ook te maken met sociale problemen. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van of juist bijdragen aan hun psychische problemen. Voor mensen met complexe en meervoudige zorgbehoeften die sterk uiteen kunnen lopen, vraagt herstel (klinisch, maatschappelijk en persoonlijk herstel) om de gecoördineerde inzet van professionals van verschillende disciplines vanuit zowel de ggz als het sociaal domein. Deze netwerken van professionals en organisaties zijn in de laatste decennia in aantal en betekenis gegroeid. Op zoek naar nieuwe oplossingen van complexe maatschappelijke problemen hebben we, ook in de zorg voor mensen met complexe psychische en sociale problemen grote behoefte aan horizontale, niet-hiërarchische vormen van communicatie en samenwerking.

Het praktijkboek Netwerkzorg biedt interessant informatie voor eenieder die in de praktijk aan de slag wil of is met het werken in netwerken voor deze doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan: cliënten, familieleden, naasten, zorgprofessionals, teamleiders, managers, directies, bestuurders, beleidsmakers en ook de inkopers van goede zorg bij zorgverzekeraars en gemeenten.
Meer informatie vind je hier (https://www.boompsychologie.nl/product/100-15143_Praktijkboek-Netwerkzorg)
 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

----------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

bibliotheek bibliotheek