Richtlijn Psychiatrisch onderzoek in strafzaken vernieuwd

De richtlijn ‘Psychiatrisch onderzoek en rapportage in strafzaken’ is geactualiseerd. De eerste richtlijnversie dateerde uit 2012. Sindsdien waren er veel ontwikkelingen in wetenschappelijke inzichten over risicotaxatie, wet- en regelgeving en praktische uitvoering van het forensisch werkveld. Die zijn meegenomen in de vernieuwde richtlijn.

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie heeft de richtlijn geactualiseerd. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Het project is gefinancierd door de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

Geautoriseerd
De richtlijn is opgesteld door een commissie met vertegenwoordigers vanuit de psychiaters, (neuro)psychologen en juristen. Externe deskundigen en organisaties (waaronder het Nederlands Register voor Gerechtelijk Deskundigen) hebben geadviseerd. De richtlijn is geautoriseerd door de Nederlandse Vereniging voor Neurologie, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, het Nederlands Instituut van Psychologen, MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, het Nederlandse Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie en de Vereniging van pro Justitia rapporteurs.

NIFP
De richtlijn is primair bedoeld voor psychiaters en artsen in opleiding tot psychiater die onderzoek in een strafzaak doen, maar is ook voor psychologen interessant, zo meldt het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) (https://www.nifp.nl/actueel/nieuws/2024/03/08/herziening-richtlijn-psychiatrisch-onderzoek-en-rapportage-in-strafzaken). Vanuit het NIFP waren meerdere personen betrokken bij de totstandkoming van de vernieuwde richtlijn, naast vertegenwoordigers van belangrijke ketenpartners.

Inhoud
In de herziene richtlijn is veel aandacht voor de praktische uitvoering van het werk, zoals rapporteren over verdachten die weigeren, het tenlastegelegde ontkennen of zeggen geheugenverlies te hebben. Ook is er een hoofdstuk over middelengebruik en de consequenties daarvan in de rapportage. Het hoofdstuk over toerekenen is helemaal herzien. Het hoofdstuk over risicotaxatie neemt de nieuwste wetenschappelijke inzichten mee en gaat ook in op risicocommunicatie. Daarnaast is er aandacht voor gezondheidsrechtelijke wet- en regelgeving.

Lees ook andere artikelen over forensische psychiatrie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/forensische psychiatrie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

tbs tbs