IGJ stelt ZIKOS-afdelingen onder toezicht na tip ervaringsdeskundige

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft signalen ontvangen dat de gesloten jeugdzorg in Harreveld en Zetten tekort schiet. Het gaat over de afdelingen Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie (ZIKOS) van jeugdzorgaanbieders Stichting iHUB, locatie ’t Anker in Harreveld en Stichting Pactum in Zetten. Beide afdelingen zijn onder toezicht gesteld.

Dat meldt de IGJ op haar website (https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2024/03/06/toezicht-igj-op-zikos-afdelingen-in-harreveld-en-zetten). Tijdens een onaangekondigd bezoek bleek dat de kwaliteit van hulp en begeleiding onvoldoende was. Normaal gesproken deelt de IGJ hier geen informatie over, maar omdat er al veel bekend is gemaakt en er veel vragen komen, besloot de inspectie een uitzondering te maken. Het onderzoek loopt nog.

Tip
De IGJ bezocht de ZIKOS-afdelingen in Harreveld en Zetten na een tip van een ervaringsdeskundige. Het betreft een voormalige cliënt die informatie had verzameld van meerdere jongeren die in het verleden op een van de afdelingen verbleven. “We vinden het heel moedig van deze jeugdigen dat ze hun verhaal en ervaringen over de ZIKOS-afdeling hebben verteld. En dat ze toestemming hebben gegeven dit met ons te delen”, zegt Angela van der Putten, hoofdinspecteur Jeugd en Maatschappelijke Zorg. 

Risico’s
Op de ZIKOS-afdelingen verblijven jongeren van 12 tot 18 jaar met complexe en meervoudige gedragsproblemen in combinatie met een acute psychiatrische crisis. Er is dan een hoog risico op forse overspannenheid, agressie, suïcidaliteit of zelfbeschadiging – zoals automutilatie. Soms hebben ze ernstige emotionele stoornissen. De jongeren kunnen in ernstige mate een risico voor zichzelf vormen. Ze worden geholpen door een team van specialisten, met onder meer een psychiater, gedragswetenschapper en verpleegkundigen. Er zijn in Nederland twee ZIKOS-afdelingen met in totaal achttien bedden: twaalf in Harreveld en zes in Zetten.

Rapportage
Het IGJ-toezicht richtte zich in eerste instantie op de veiligheid van de jongeren op de ZIKOS-afdelingen en op de kwaliteit van zorg. De kwaliteit van hulp dat op dat moment werd geboden was niet toereikend, stelt de inspectie. De IGJ werkt verder aan het onderzoek naar de ZIKOS-afdelingen en bekijkt of en welke vervolgacties nodig zijn. Dinsdag verschijnt de rapportage hierover. De zorgaanbieders hebben de mogelijkheid bezwaar te maken tegen de besluiten van de IGJ of openbaring van het definitieve rapport. Het is niet bekend of ze hiervan gebruik maken.

Reacties Pactum en ‘t Anker
Pactum en iHub ’t Anker hebben een reactie gegeven aan Omroep Gelderland (https://www.gld.nl/nieuws/8111309/jeugdzorg-schiet-tekort-in-harreveld-en-zetten-blijkt-na-tip). Pactum zegt geschrokken te zijn van de ’zeer zorgelijke’ afgegeven signalen. Voorlopig worden geen nieuwe cliënten aangenomen. Ook worden er maatregelen genomen om de jongeren die er zijn veilige en passende zorg te bieden. iHub ’t Anker zegt geraakt te zijn door de binnengekomen signalen en de bevindingen van de IGJ. De instelling zegt al langer bezig te zijn met verbeteringen: ”Met één van onze twee groepen maken we pas op de plaats. Daarnaast hebben we aanvullende maatregelen genomen waaronder externe personele begeleiding en expertise. We wachten de uitkomsten van het onderzoek verder af en gaan met de uitkomsten aan de slag.”

Foto’s: Google Streetview

Lees ook andere artikelen over jeugdzorg (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/jeugdzorg)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

pactum pactum
anker anker