Channah Kruijt wint wedstrijd ‘ggz behandelplek van de toekomst’

Ontwerpster Channah Kuijt heeft de challenge van stichting MADE-Life voor ‘de behandelplek van de toekomst’ gewonnen. Haar ontwerp zal daadwerkelijk worden gerealiseerd bij een ggz-instelling. Het doel is om in 2024 nog 16 behandelruimtes deze make-over te geven, met de ambitie om dit aantal elk jaar te verdubbelen.

De zoektocht naar de behandelplek van de toekomst (https://www.made-life.nl/huidige-challenges) is een initiatief van de Utrechtse stichting MADE-Life. Die zet zich in voor de bevordering van de geestelijke gezondheid voor kinderen en jongvolwassenen in Nederland en daarbuiten. Ongeveer 1,2 miljoen mensen volgen jaarlijks een behandeling in de ggz. De duizenden behandelruimtes lijken nu vaak op een kantoor: grijs meubilair, systeemplafonds en tl-verlichting. Dit terwijl de omgeving eveneens van invloed is op het slagen van een sessie of therapie. Stichting MADE-Life deed onderzoek naar hoe patiënten de ruimtes ervaren en vroeg de studenten een behandelplek te bedenken die menselijker, warmer en doeltreffender is.

Jury
Studenten van zeven opleidingen in Nederland gingen de uitdaging aan – zonder restricties dus met alle ruimte voor creativiteit en innovatie. Er zijn in totaal negentien ontwerpen ingezonden. Alle inzendingen zijn te zien in de Openbare Bibliotheek op het Neude in Utrecht. De ontwerpen werden beoordeeld door een jury van (voormalige) patiënten en een jury van professionals. De laatste bestond uit Roos Reedijk (stylist en presentator Kopen Zonder Kijken), prof. dr. Robert Schoevers (hoofd Psychiatrie UMC Groningen), Francesco Messori (creatief directeur D/DOCK architecten) en Gijs Coppes (GZ psycholoog & CEO OpenUp). Het winnende ontwerp was van Channah Kruijt, student bij Saxion Interior, Design & Styling en eigenaar van antistudio in Amsterdam. “Er spreekt veel liefde uit”, aldus de jury. “Het idee is goed uitgedacht én uitgewerkt. Alles voelt in balans. De stijl is mooi en neutraal genoeg zodat het de meeste mensen aan zal spreken.”

MADE-Life
Stichting MADE-Life organiseert, ook in 2024 en daarna, challenges om innovatieve en impactvolle manieren te vinden om de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Dit kunnen hele kleine tactische verbeteringen zijn, maar net zo goed grote systeemwijzigingen. Want er lijden enkele miljoenen mensen in Nederland aan psychische aandoeningen, waaronder ook enkele honderdduizenden kinderen en jongeren. MADE-Life heeft 4 thema’s en 16 initiatieven geformuleerd op de gebieden Preventief Toezicht, Tijdige Opsporing, Betere Behandeling en Optimalisering Systeem. De ’MADE’ in MADE-Life staat voor ’Mental Advocacy for Disease Elimination’.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

5MADE-Life_Challenge 5MADE-Life_Challenge
5-made 5-made
5-made3 5-made3