Inzet virtual reality bij kinderen met selectief mutisme onderzocht

Nieuwe digitale toepassingen als virtual reality, chatbots of apps kunnen bijdragen aan behandelingen voor kinderen en jongeren met psychische problemen. Zo kan virtual reality (VR) heel nuttig zijn in de behandeling van kinderen met selectief mutisme, blijkt uit onderzoek van Jeroen Legerstee. Hij is op 1 maart benoemd tot bijzonder hoogleraar innovatieve behandeling bij kinderen en jongeren met dwang, angst en tics (DAT) aan de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel wordt ondersteund door Stichting Levvel.

Selectief mutisme is een stoornis waarbij kinderen wel kunnen praten, maar dat bijvoorbeeld op school niet doen uit angst. Kinderen praten dan alleen in een voor hen veilige omgeving, zoals thuis. “Daar is een behandelprotocol voor, maar VR kan daar thuis een mooie aanvulling op zijn: kinderen oefenen met praten via een virtuele nabootsing van een klaslokaal in aanwezigheid van virtuele leraren en kinderen, vanuit hun veilige thuisomgeving”, aldus Legerstee (https://www.uva.nl/shared-content/faculteiten/nl/faculteit-der-maatschappij-en-gedragswetenschappen/nieuws/2024/02/bijzonder-hoogleraarbenoeming-jeroen-legerstee.html?origin=C7qo0vSuQiCeMfPYaosIew&cb). Hij doet het onderzoek samen met collega’s van Levvel en de UvA, waaronder promovendus Wendy van Vlerken en copromotor Luuk Stapersma.

Digitale behandelmethoden
Jeroen Legerstee is gz-psycholoog en klinisch psycholoog in opleiding. Hij werkt ook als behandelaar van kinderen en jongeren. In het verleden was hij werkzaam bij de kinder- en jeugdpsychiatrie in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Legerstee heeft al eerder onderzoek gedaan naar nieuwe digitale behandelmethoden. “Daaruit blijkt dat de inzet van VR heel nuttig kan zijn bij het behandelen van kinderen, bijvoorbeeld door ze alvast te laten wennen aan een ziekenhuisomgeving”, zegt Legerstee. De bedoeling is om deze methode door te ontwikkelen tot een app, zodat kinderen zich thuis nog laagdrempeliger kunnen voorbereiden op een behandeling. Toepassingen als VR, chatbots, e-health en zorg-gerelateerde smartphone apps moeten helpen de wachtlijsten terug te dringen, vindt Jeroen Legerstee.  

Lees ook andere artikelen over virtual reality (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/virtual reality)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

vr vr