Zeventig meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de ggz

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kreeg vorig jaar 330 meldingen binnen over seksueel grensoverschrijdend gedrag van zorgverleners tegenover mensen die zorg krijgen. Dat is (opnieuw) een forse stijging: in 2022 kreeg de Inspectie nog maar 240 meldingen binnen, in 2021 was dat 180 en het jaar daarvoor 130.

Over de ggz kreeg de Inspectie 70 meldingen. Daarmee stond de sector, ná de gehandicaptenzorg, op de tweede plaats. Ook in de ggz is een stijgende trend waarneembaar: over 2022 kwamen 50 meldingen binnen, in de twee jaar daarvoor waren dat er jaarlijks 40.

Het hogere aantal meldingen betekent volgens de Inspectie niet per se dat seksueel grensoverschrijdend gedrag en misbruik ook vaker gebeurt. Wel dat er meer aandacht voor is en men er steeds alerter op is. Dat vindt de inspectie positief. Maar nog steeds is het werkelijke aantal gevallen waarschijnlijk veel hoger dat het aantal meldingen. Alleen het topje van de ijsberg komt steeds iets meer boven water, schrijft de IGJ (https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2024/03/05/weer-meer-meldingen-over-seksueel-grensoverschrijdend-gedrag-in-de-zorg).

Het mag niet, het mag nooit

Seksueel grensoverschrijdend gedrag varieert: van seksueel getinte opmerkingen en appjes, ongewenste aanrakingen, onnodig lichamelijk onderzoek en seksueel contact (ook als dat wederzijds gewenst is), tot zelfs aanranding en verkrachting. Al deze vormen horen niet thuis in de zorg. Er is altijd een ongelijkwaardige relatie tussen zorgverlener en patiënt of cliënt; seksueel getint contact brengt schade toe aan die zorgrelatie. Onmiddellijk of later. Voor de direct betrokkenen, maar ook voor hun omgeving en voor het vertrouwen in de zorg. Daarom geldt: het mag niet, het mag nooit.

Aandacht helpt herkennen en voorkomen

Steeds meer zorgorganisaties geven al aandacht aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo proberen zij het te voorkomen, en als het toch gebeurt er goed op te reageren. De drempel om het te melden moet voor patiënten, cliënten en omstanders (collega’s)

Lees ook andere artikelen over grensoverschrijdend gedrag in de ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/grensoverschrijdend gedrag)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

handen2 handen2