De invloed van antidepressiva op dynamische hersennetwerken

In een recent onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ScienceDirect (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165178124000593), is dieper ingegaan op hoe hersengebieden via dynamische netwerken met elkaar communiceren bij mensen met een diagnose van (ernstige) depressie of angststoornis, en de effecten daarop van antidepressiva. Onderzocht werd hoe en hoe vaak hersengebieden met elkaar communiceerden.

Het onderzoek werd uitgevoerd met een grote steekproef van 207 volwassenen uit de NESDA-studie, waarbij gebruik werd gemaakt van de MRI-scans.
De onderzoekers kwantificeerden het aantal subnetwerken waarnaar een regio overschakelde en het totale aantal overschakelingen bij zowel controlepersonen als mensen met depressie en/of angststoornissen, waaronder zowel antidepressivagebruikers als niet-gebruikers.

Bij mensen met een depressie of een angststoornis bleek geen verschil vergeleken met de controlegroep (zonder angst of depressie). Het was echter de groep die antidepressiva gebruikten (ongeacht de diagnose) die opviel. Gebruikers van antidepressiva vertoonden meer activiteit in de dynamische netwerken dan niet-gebruikers.

Deze bevindingen suggereren dat de activiteit in de dynamische netwerken aanzienlijk hoger is bij antidepressivagebruikers in vergelijking met niet-gebruikers en controlepersonen, ongeacht de aanwezigheid van depressie en/of angststoornissen.

Deze resultaten dragen bij aan het ontrafelen van hoe antidepressiva symptomen verbeteren en werpen nieuw licht op de complexe relatie tussen dynamische netwerken en psychiatrische stoornissen. Het onderzoek benadrukt het belang van verder onderzoek naar de impact van antidepressiva op de hersenfunctionaliteit en de mogelijke implicaties voor behandelingen van depressie en angststoornissen.

Mede-auteur Christiaan Vinkers op LinkedIn (https://www.linkedin.com/posts/christiaan-vinkers-882a372b_hoe-antidepressiva-ons-brein-be%C3%AFnvloeden-activity-7170329535396196352-EXA0/): ”Het is mogelijk dat dynamische netwerkveranderingen mogelijk komen door antidepressiva. Antidepressiva doen dus veel meer dan het simpelweg ‘normaliseren’ van de hersendynamiek.”
Ook wijst Vinkers op de beperkingen van het onderzoek: ”Het gaat om een cross-sectioneel onderzoek (er wordt dus geen oorzaak-gevolgrelatie vastgesteld. Red.) en er zijn een beperkt aantal deelnemers. Dit onderzoek is dus een kleine stap voorwaarts om te snappen hoe antidepressiva bij sommige mensen veel helpen, maar bij anderen niet.”

Lees ook andere artikelen over anti-depressiva (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/antidepressiva)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

psychofarmaca 7 psychofarmaca 7