Landelijke Monitor Depressie: klachten blijven toenemen

Het aantal depressie-, angst- en burnout-klachten blijft toenemen bij diverse risicogroepen in de algemene bevolking en beroepsbevolking. Dat blijkt uit de vierde peiling van de Landelijke Monitor Depressie met gegevens over 2021 en 2022.

Het is een trend die al meerdere jaren speelt. Die werd vooral bij meisjes en jonge vrouwen nog eens versterkt door de coronacrisis. Net als eerdere jaren is de trend vooral te zien in het gebruik van huisartsenzorg vanwege depressieklachten onder meisjes en jonge vrouwen. Wel wijzen sommige uitkomsten op een stabilisatie of verbetering in 2022 ten opzichte van 2021. Er zijn verschillen per type klacht. Zo stabiliseert of daalt het aantal depressie- en angstklachten onder de gehele volwassen bevolking en onder jonge vrouwen. Maar de prevalentie van burn-outklachten onder volwassen werknemers en onder jonge vrouwelijke werknemers is juist verder gestegen.  

Ketenaanpak
Sinds de start van de aanpak op depressiepreventie in 2017 wordt gewerkt aan de ketenaanpak van zes risicogroepen: jongeren (onder wie KOPP: Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en KOV: Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen), jonge vrouwen waaronder zwangere en pas bevallen vrouwen, werknemers in stressvolle beroepen, huisartsenpatiënten met signalen van depressie, mantelzorgers en mensen met chronische ziekte. De ketenaanpak bevat bewustwording, vroegsignalering, toeleiden naar preventieve interventies, innovatie/doorbraakprojecten, ondersteuning van zelfmanagement en onderzoek/monitoring.

Monitor
Om te kijken of dit werkt kijkt de Landelijke Monitor Depressie (https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/4e-peiling-landelijke-monitor-depressie/) naar trends in populatieprevalentie (hoe vaak een depressie en hoe vaak depressie- en aanverwante klachten  vóórkomen in de algemene bevolking), zorgprevalentie (hoe vaak mensen met een depressie of depressieklachten hulp zoeken in de huisartsenzorg of ggz) en intensiteit van zorggebruik (de soort en mate van zorg die deze mensen ontvangen in de huisartsenpraktijk of ggz).

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van gegevens uit bestaande, landelijk representatieve databronnen. Door deze drie trends te volgen, kan worden bepaald of er over de tijd verbeteringen optreden die aansluiten bij de ambitie om het aantal mensen met een depressie of depressieve klachten te verminderen.

Lees ook andere artikelen over depressie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/depressie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

monitor monitor