Voorwaardelijk verbod BIG-register voor gz-psycholoog wegens privécontact met cliënt

Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft een gz-psycholoog een verbod op herinschrijving in het BIG-register opgelegd wegens het overschrijden van professionele grenzen. De psychologe ontwikkelde een verliefdheid voor een cliënt en bleef contact houden toen de behandelrelatie verbroken was.

Dat meldt het Tuchtcollege op haar website (https://www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl/actueel/nieuws/2024/03/gz-psycholoog-krijgt-voorwaardelijk-verbod-op-wederinschrijving-in-het-big-register-opgelegd-vanwege-grensoverschrijdend-privecontact-met-client/gz-psycholoog-krijgt-voorwaardelijk-verbod-op-wederinschrijving-in-het-big-register-opgelegd-vanwege-grensoverschrijdend-privecontact-met-client). De gz-psycholoog staat niet meer ingeschreven in het BIG-register, maar gezien de ernst van het tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen krijgt ze een voorwaardelijk verbod op herinschrijving opgelegd voor de duur van twee jaar. Als ze weer als gz-psycholoog wil werken, zal ze aan een aantal voorwaarden moeten voldoen zoals een behandeling ondergaan bij een erkende leertherapeut.

Opbouwen van verbinding
Volgens de gz-psycholoog was er geen sprake geweest van grensoverschrijdend gedrag. Zij heeft de behandeling tijdig overgedragen aan een collega. Het privécontact heeft pas plaatsgevonden na het beëindigen van de behandelrelatie. Het voortzetten van het contact was volgens haar nodig om een terugval van de voormalige cliënt in eenzaamheid en de daardoor veroorzaakte pijn te voorkomen. Zij wilde hem de gelegenheid geven te oefenen in het opbouwen van verbinding, met het doel dat hij dit ook zou kunnen opbouwen met anderen. Zij heeft dit besproken met de behandelend psychiater en de opvolgende gz-psycholoog. Die vonden dat volgens de gz-psycholoog een goed idee. Zij heeft de voormalige cliënt de gelegenheid gegeven om te stoppen met het contact, maar hij wilde het contact telkens weer voortzetten.

Overwicht in relatie
Het meeste contact vond plaats via WhatsApp. De psycholoog en oud-cliënt stuurden elkaar soms wel honderden berichten op een avond. Ook spraken ze elkaar via de e-mail en hebben ze elkaar drie keer fysiek gezien. Volgens het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft ze hiermee de grenzen ernstig overschreden. Hoewel de behandelrelatie correct is beëindigd en overgedragen ‘is niet gebleken dat zij zich daarna ervan heeft vergewist dat de voorgaande professionele relatie geen onevenredige betekenis meer had’. Kort voor het stopzetten van de behandelrelatie liet de cliënt nog weten verliefd te zijn en die gevoelens bleven ook daarna bestaan. De gz-psycholoog had volgens het Tuchtcollege moeten weten dat de ongelijkwaardige behandelrelatie nog steeds een rol speelde. Haar inhoudelijke kennis zorgde voor overwicht in de relatie, waardoor de cliënt afhankelijkheid ervaarde. Het college heeft geen seksueel grensoverschrijdend gedrag kunnen vaststellen. Voor zover is dit onderdeel van de klacht ongegrond.

Lees ook andere artikelen over de tuchtraad (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/tuchtraad)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

hamer hamer