Met Kunstmatige Intelligentie is een dreigende psychose beter te voorspellen

Een internationaal samenwerkingsverband van onderzoekers meldt dat het mogelijk is om het begin van psychoses bij mensen met een hoog risico te voorspellen voordat een psychose daadwerkelijk optreedt, door gebruik te maken van een machine learning tool die MRI-scans van de hersenen classificeert.

Eerdere studies met behulp van hersen-MRI’s lieten structurele verschillen in de hersenen zien na het begin van psychoses. Het nieuwe onderzoek laat zien dat er ook structurele verschillen zijn in de hersenen van mensen met een hoog risico die nog geen psychoses hebben doorgemaakt. Volgens de onderzoekers suggereren de resultaten dat de ontwikkeling van de hersenen bij adolescenten, MRI-scans bij mensen met een hoog risico kunnen helpen om een psychose te voorspellen.

Slechts ongeveer 30% van de mensen met een verhoogd risico ontwikkelt uiteindelijk duidelijke psychotische symptomen. Volgens onderzoekers zijn clinici met verdere verfijningen van de tool in staat zou om mensen te identificeren die baat kunnen hebben bij vroegtijdige interventie door biologische markers te combineren met subklinische tekenen zoals veranderingen in denken, gedrag en emoties.

Mede-auteur Shinsuke Koike, van de Universiteit van Tokio: ”Hoewel deze machine learning nog niet onmiddellijk klaar is voor gebruik in klinische settings, suggereren de bevindingen dat wanneer we machine- en protocolgerelateerde vertekeningen, evenals de niet-lineaire ontwikkelingstrajecten tijdens de adolescentie, goed overwegen, we een machine learning-classificator kunnen bouwen voor hersenbeelden die zijn gescand vóór het begin van psychoses”


Over het onderzoek

Het internationale ENIGMA-consortium (https://enigma.ini.usc.edu/) omvat onderzoekers van 21 instellingen in 15 landen die T1-gewogen structurele hersen-MRI-scans gebruikten van 1165 adolescenten en jongvolwassenen met een verhoogd risico en 1029 even oude gezonde controles om hun classificator te bouwen.

Het onderzoek toonde aan dat de hersenveranderingen bij mensen met en verhoogd risico die psychoses ontwikkelden consistent zijn met die zijn waargenomen in andere studies, waarbij de gebieden rond de superieure temporale, insulaire en superieure frontale gebieden het meest bijdragen aan het onderscheiden van degenen die psychoses ontwikkelden bij controles van gezonde proefpersonen gezonde controles.

Het onderzoek werd begin februari online gepubliceerd in Molecular Psychiatry en is hier te lezen. (https://www.nature.com/articles/s41380-024-02426-7)


Lees ook andere artikelen over Kunstmatige Intelligentie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/artificiele%20intelligentie)

Lees ook andere artikelen over psychoses (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/psychose)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

kunstmatige intelligentie kunstmatige intelligentie