Het zogenaamde DESTRESS-consortium gaat een nieuwe manier ontwikkelen om stress aan te pakken en veerkracht te vergroten binnen organisaties. Projectleider is Christiaan Vinkers, hoogleraar Stress en Veerkracht bij Amsterdam UMC.
De onderzoekers gaan kijken of ze ‘oplopende stress en risico’s voor stress, zowel op individueel niveau als op organisatieniveau, op een effectievere manier in kaart kunnen brengen en aanpakken – mét aandacht voor de privacy van werknemers’, aldus Amsterdam UMC (https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/meer-aandacht-voor-stress-goed-voor-medewerkers-en-organisaties.htm). DESTRESS mikt op een consistente wetenschappelijke basis met een aanpak die het perspectief van het individu en de organisatie verbindt, en bovendien duurzaam en effectief is.
Project
Doel van het project is om vroegtijdig stress te herkennen door stresssignalen vanuit het individu en de omgeving slim te meten en met Artifical Intelligence (AI) verantwoord samen te brengen. Er moet veel stressdata bij elkaar gebracht worden en om die reden zijn er ook onderzoekers uit de sociologie, het recht en de ethiek aangesloten. DESTRESS streeft ernaar om stress proactief te herkennen waardoor een dialoog tussen werkgevers en werkenden tot stand komt, en zij samen stress in een vroeg stadium kunnen aanpakken. Hierdoor zullen minder mensen uitvallen door stress, en zijn organisaties in staat om te zorgen dat het goed gaat met hun werknemers, en daarmee ook met hun bedrijf.
Consortium
Het DESTRESS-consortium bestaat uit onder andere: Amsterdam UMC, de Vrije Universiteit (VU), Radboud Universiteit, Radboudumc , Donders Instituut, TNO, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, MIND, umanTotalCare, Nationale Nederlanden (NN), Movir, Paradigma groep (DPG), Healthy Chronos en UWV met steun van AWVN, CNV, FNV, KOM, Landelijke Vereniging POH-GGZ, Ministerie VWS, Ministerie SZW, NIP, NVAB, NVVA, NVVG, NVvP, OVAL, VRelax, VNO/NCW, VZN en Zorgverzekeraars Nederland.
Lees ook andere artikelen over stress (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/stress)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).