Ziekenhuis discrimineerde patiënt op basis van psychiatrisch verleden

Het Zuyderland Ziekenhuis heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie doordat het een patiënt niet serieus heeft genomen vanwege zijn psychiatrische voorgeschiedenis. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens. Jarenlang nam het ziekenhuis in Limburg pijnklachten niet serieus.

De patiënt werd in 2013 geopereerd aan zijn darmen. Omdat hij mentale problemen had, werden de pijnklachten na de ingreep genegeerd. Pas in 2017 werd er een kijkoperatie uitgevoerd. daarbij werd een achtergebleven medisch voorwerp gevonden in de buurt van de eerste operatieplek. Volgens de patiënt zou het personeel zelfs discriminerende opmerkingen hebben gemaakt. Zo suggereerde een arts dat hij het voorwerp zelf anaal zou hebben ingebracht. De patiënt diende een discriminatieklacht in bij het Zuyderland, maar daar kwam nooit een inhoudelijke reactie op.

Voor gek verklaren
In 2021 stapte hij naar de Geschillencommissie Ziekenhuizen. Die oordeelde dat het Zuyderland ‘toerekenbaar is tekortgeschoten in de behandelrelatie’ en dat de patiënt ‘onjuist is behandeld, door onder andere het voor gek verklaren van iemand met een psychiatrische voorgeschiedenis’. Het ziekenhuis heeft geen excuses aangeboden. Daarom wendde hij zich tot het College voor de Rechten van de Mens.

Oordeel College
Het College oordeelde (https://oordelen.mensenrechten.nl/oordeel/2024-19) dat het ziekenhuis ‘andere medische keuzes heeft gemaakt dan gebruikelijk, enkel en alleen vanwege het feit dat de man een psychiatrisch verleden heeft’. Het sluit zich daarom aan bij de Geschillencommissie Ziekenhuizen en stelt dat er sprake is van discriminatie bij het verlenen van medische zorg. Het College oordeelt ook dat de klachtenafhandeling niet zorgvuldig is geweest omdat het ziekenhuis geen onderzoek deed naar de klachten van de man.

Reactie ziekenhuis
Het Zuyderland Ziekenhuis heeft een reactie gegeven aan de regionale omroep 1Limburg. Het zegt te hebben geleerd van de uitkomsten en doet onderzoek om vergelijkbare situaties in de toekomst te voorkomen. ”We betreuren de gang van zaken rondom deze situatie, wat betreft het medisch handelen als ook de klachtenafhandeling”, aldus een woordvoerder. Het ziekenhuis betwist niet dat de uitspraken door de chirurg zijn gedaan, maar zegt dat het niet meer kan vaststellen ‘wat er precies wel en niet is gezegd’.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

hospital hospital